Çarşı Lideri: Darbeye Gücümüz Olsa Beşiktaş'ı Şampiyon Yapardık! - Son Dakika
Güncel

Çarşı Lideri: Darbeye Gücümüz Olsa Beşiktaş'ı Şampiyon Yapardık!

Çarşı Lideri: Darbeye Gücümüz Olsa Beşiktaş\'ı Şampiyon Yapardık!

Çarşı grubuna yönelik davanın ilk duruşmasında savunma yapan lider Cem Yakışkan, "Darbe yapabilecek gücümüz olsaydı Çarşı grubu olarak Beşiktaş'ı şampiyon yapardık" dedi.

16.12.2014 15:51  Güncelleme: 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gezi Parkı olaylarında 'hükümeti yıkmaya teşebbüs'le suçlanan Beşiktaş'ın taraftar grubu "Çarşı" üyesi 35 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülüyor. Duruşmada hakimin ''Darbe yapmaya çalıştınız mı?'' sorusuna sanıklardan Cem Yakışkan, ''Gücümüz olsa Beşiktaş'ı şampiyon yapardık'' cevabını verdi.

"ÇARŞI DARBEYE DE KARŞI"

Yakışkan konuşmasına şöyle devam etti:

"1980'de darbe gördüm ben. Ne demek olduğunu biliyorum. Bizim darbe ile siyasetle işimiz yok. Çarşı'yı terör ve suç örgütü olarak göstermek en hafif ifadeyle haksızlıktır. Çarşı bir simgedir, korunması gereken bir değerdir. Çarşı her türlü hukuka, aykırılığa dolayısıyla darbeye de karşıdır."

Cem Yakışkan ayrıca şunları söyledi, "Çarşı taraftar grubunun suç ve terör örgütü olarak nitelendirilmesini kesinlikle reddediyorum. Çarşı taraftar grubu Beşiktaş'ın kalbinden doğmuş, ülkemizde ve dünyada adını duyurmuş demokratik bir gruptur. Haksızlıkların karşısında olduk, yardıma ihtiyacı olanların yanında olduk."

DURUŞMADAN DETAYLAR

Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyesi 35 tutuksuz sanık hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan açılan davanın ilk duruşması bugün yapılıyor.

Dava öncesi Çarşı'ya destek için taraftarlar, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde sabah erken saatlerde toplandı. Beşiktaş taraftarı bir grup, Çarşı pankartı açarak ''Çarşı vicdandır, yargılanamaz'' sloganları attı.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 35 tutuksuz sanık hazır bulundu.

"DURUŞMADAN İLK GOL SESİ"

Adliyenin 25 kişilik en küçük salonunda yapılan duruşma yer yetersizliğinden bir türlü başlayamayınca avukatlar daha büyük salon talebinde bulundu. Mahkeme avukatların talebini kabul etti. Duruşma daha büyük salona alındı. Dışarda bekleyen yüzlerce taraftar, salon değişince 'duruşmadan ilk gol sesi' yorumunu yaptı.

##183680 ##

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

"Hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenilen Çarşı grubu lideri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç, "silahlı suç örgütü kurmak" ile de suçlanıyor.

İddianamede diğer şüpheliler için ise "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasının yanı sıra, "Çarşı grubunun liderlerinin kurduğu silahlı örgütün üyesi olmak", "kamu görevlisine direnmek", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri düzenleme", "ruhsatsız silah bulundurmak" gibi suçlardan ceza isteniyor.

Taraftar grubu Çarşı suçlamalar üzerine "Asla pes etmeyeceğiz" açıklaması yapmıştı.

TARAFTARLAR ADLİYE ÖNÜNDE

Dava öncesi Çarşı'ya destek için taraftarlar, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanmaya başladı. Beşiktaş taraftarı bir grup, Çarşı pankartı açarak ''Çarşı vicdandır, yargılanamaz'' sloganları eşliğinde adliye önüne geldi.

CHP'Lİ VEKİLLER DE GELDİ

CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Umut Oran, Kadir Gökmen Öğüt ve Sezgin Tanrıkulu duruşmaya katılmak için Çağlayan Adliyesi'ne geldi.

Ayrıca Bedri Baykam da geldi. Bedri Baykam'ın üzerinde Fenerbahçe montu vardı.

Çarşı'ya destek vermek üzere gelen isimler arasında Gezi olayları sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan da vardı.

ADLİYE KORİDORLARINDA ÇARŞI MARŞLARI

Çarşı davası başlamadan önce çok duruşma salonunun bulunduğu koridora gelen bazı taraftarlar Çarşı marşları söyledi. Davanın görüleceği İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapısı saat 09.50'de açıldı.


(Taraftarlar adliye önünde meşale yaktı.)

Çok sayıda avukat ve izleyici olması nedeniyle 25 kişilik en küçük salon yetersiz kaldı. Yaşanan izdiham nedeniyle avukat Ömer Kavili, adliyedeki büyük duruşma salonunun boş olduğunu hatırlatarak duruşmanın büyük salona taşınmasını istedi.

İZDİHAM YAŞANDI

Mahkeme başkanı Metin Tamirci ise sanıklar, avukatlar, basın mensupları ve milletvekilleri haricindekilerin salondan çıkmasını istedi. Ancak avukat sayısının çok olması nedeniyle izdihama engel olunamadı.

AVUKATTAN MAHKEME BAŞKANI'NA: SİLİVRİ'YE DEPLASMANA GİTMİYORUZ

Başkan Tamirci'nin "Sanık avukat izleyici sayısı oturtulabilirdi burada yapmaya çalışacağız çünkü ne kadar mahkeme deplasmana gittiyse Türk hukuk sisteminde hep sıkıntı yaşandı" sözlerine karşılık Avukat Ali Rıza Dizdar " Silivri'ye deplasmana gitmiyoruz aşağıda adliyede büyük duruşma salonu var. Ben şimdi hangi avukata dışarı çıkın diyeyim?" yanıtını verdi.

AVUKATLARIN TEPKİSİ

Bazı avukatlar rahat savunma yapamayacaklarını, savcının ise geniş alanda rahat rahat oturduğunu belirterek mevcut durumun silahların eşitliği ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Mahkeme Başkanı'nın deplasman kelimesine tepki gösteren Avukat Ömer Kavili, ''Buradakiler deplasman kartallarıdır. Burada deplasmanda olan biziz'' dedi. Bazı avukatlar da durumu alkışla protesto etti.

Duruşma salonunda ''Biz deplasmanda da kazanırız" sesleri yükseldi.

BERKİN'İN BABASI GİREMEDİ

Duruşma salonuna Berkin Elvan'ın anne ve babası da girmek istedi. Ancak salonun küçük olması gerekçe gösterilerek iki isim de alınmadı. Devreye CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün girdi. Aygün'ün çabaları sonucu Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan salona alındı, baba Sami Elvan ise giremedi.

DURUŞMA BÜYÜK SALONA ALINDI

Yer yetersizliği nedeniyle bir türlü başlayamayan duruşmada avukatların 'daha büyük salon' talebi kabul edildi.

Mahkeme heyeti, "Kimlik tespiti ve iddianame okunduktan sonra duruşmayı büyük salona alacağız" dedi. Avukatlar da, "Bu şekilde kimlik tespiti de mümkün değil" yanıtını verdi.

Duruşma tutuksuz sanıkların kimlik tespitiyle devam ediyor. Öte yandan bazı sanıklar ile avukatların Beşiktaş forması giyip atkıları taktıkları görüldü.

FOTOĞRAF ÇEKENLERE İŞLEM

Mahkeme heyeti başkanı, duruşma salonunda fotoğraf çeken gazeteciler hakkında işlem yapılacağını açıkladı. Araya giren CHP'li Mahmut Tanal, heyetin bu kararının bundan sonra çekilecek fotoğrafları kapsayacağını söyledi. Mahkeme heyetinin kararıyla gazetecilerin kimlikleri kontrol altına alındı.


(LGBTİ Dayanışma Derneği de Çarşı grubunu yalnız bırakmadı.)

Büyük duruşma salonunda saat 12.20'de başlayan salonda yine avukatların çeşitli itirazları ile savunmalara geçilemedi. Avukatlardan bazıları duruşmanın sesli ve kameralı kayıt sistemi ile kayıt edilerek yapılmasını istedi. Ancak Başkan Tamirci, bu şekilde bir hazırlık yapmadıkları için bu talebin reddine karar verdiklerini açıkladı.

Bu sırada Mahkeme Başkanı, sanıklara iddianame ve eklerinin kendilerine tebliğ edilip edilmediğini sordu. Bazı sanıklar iddianamenin kendilerine ulaşmadığını söyleyince Başkan Tamirci, "İddianamenin 2-3 sayfalık okunabilecek kısmını okuyacağım. Oradan takip edebilirsiniz. Geri kalan sanıklar hakkındaki suçlamaların yer aldığı kısmı da savunmalar alındığı sırada okuyacağım." açıklamasını yaptı. Ardından da İddianamede genel suçlamaların yer aldığı 3 sayfalık bölümü Başkan Tamirci kendisi okudu.

1 HAFTA ARA TALEBİ

Sanık avukatlarından Ömer Kavili, iddianame tebliğ işleminin yapılmasının ardından duruşmanın en erken bir hafta sonra başlaması gerektiğinin CMK'da belirtildiğini söyleyerek, yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu ve duruşmanın sona erdirilerek tebliğ işleminin ardından en erken bir hafta ara verilmesini talep etti.

Sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar ile Ersan Şen de 2013 yılında terör örgütü DHKP/C'ye yönelik yürütülen bir soruşturma kapsamında iletişimin tespit edilmesi yönünde bazı kararlar alındığını söyledi. Avukatlar, daha sonra yasal değişiklikler ve savcının da bu tapelerde örgüt suçunu tespit edemediğini belirtmesinin ardından bu dinleme kararları ile tespit edilen tapelerin soruşturma dosyasından çıkarıldığını anlattı. Avukatlar, bu tapelerin daha sonra bir şekilde Çarşı grubunun şüpheli olarak yer aldığı soruşturmada delil olarak kabul edildiğini söyledi. Dizdar ve Şen, bu tapelere atıfta bulunularak iddianame hazırlandığını, ancak tapelerin asıllarının dava dosyasına yansımadığını söyledi. Bu nedenle dinlemelere ilişkin bu tapelerin hukuksuz delil olarak kabul edilmesi ve hukuksuz delillerin iddianameden çıkarılmasını istedi.

"HERKESİN ŞEKERİ DÜŞTÜ, YEMEĞİNİZİ YİYİN"

Ancak mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun, avukatların taleplerinin reddine karar verilmesini istedi. Başkan Tamirci de "Tebliğ-tebellüğ için yeterli vaktiniz vardı. inceleyebilirdiniz." dedikten sonra yapılan bütün itiraz ve taleplerin reddine karar verdiklerini açıkladı. Tartışmaların buna rağmen devam etmesi üzerine Başkan Tamirci, "Herkesin şekeri düştü. Yemeğinizi yiyin." diyerek duruşmaya 14.30'a kadar yemek arası verdiklerini açıkladı. Duruşma, öğleden sonra savunmaların alınması ile başladı.

ŞÜPHELİLERİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral tarafından hazırlanan 38 sayfalık iddianamede, 35 şüpheli dışında, 9 polis de "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. 35 şüpheli hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca, yine şüpheliler hakkında ayrı ayrı, "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çarşı Lideri: Darbeye Gücümüz Olsa Beşiktaş'ı Şampiyon Yapardık! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (39)

  • sivaslı: çarşı grubu bu ülke için ne yaptınız onu söyleyin yada sonsuza kadar susun. . . sizin gibiler yüzünden takım tutmuyorum çapulcu sürüsü. . . 31 34 Yanıtla sivaslı: hadi oradan madem yapılanlar sizin takdir edilmenizi gerektirir hükümetin yaptıklarını niçin takdir etmiyorsunuz da olaylar çıkarıyor taşkınlıklar yapıyorsunuz . . . şunu unutmayın sizler sizin gibi düşünenlere bile yetemezken hükümet bütün ülkeyi kucaklıyor ve cumhuriyet tarihinde görülmemiş yatırımlar yapıyor ama siz göremezsiniz çünkü sizler mühürlüsünüz ne yazık sizlere ve son olarak madem hükümeti beğenmiyorsunuz azıcık gururlu olun hizmetlerinden istifade etmeyin o zaman anlarım ama nerede sizde o . . . 0 2
  • HeRSeYYaLaN: Bu çarşı korkaklardan olusan basit bir gurup sadece.. 28 29 Yanıtla
  • Aziz: ÇaRŞı Geri vitessssss adamı böle zıplatır rte 33 23 Yanıtla
  • HeRSeYYaLaN: Carsicilar lideriniz ermeni deyilmi..ötesi varmi bunun... 27 29 Yanıtla çArşı: O ermeni dediğin adam maçlara Türk bayraklarıyla geliyor. Adamın iş yerinde osmanlı motifleri, Mustafa Kemal resimleri var. Hepinizden daha Türk ! 17 33 çarşı: Yavuz insanlara iftira atmayı ne kadar rahat yapıyorsunuz. Sorsan sizden ala müslüman yok bu ülkede. Alen Markaryan hepinizden daha müslüman daha Türk. Tanımadığım bir insan için böyle yorum yapmam. Beğenmeyenler de iftiracı koyunlar zaten. 4 0 çarşı: Ayrıca çArşı grubunun yanında kimse pkk bayrağı açmadı, açamazda zaten onun için biraz cesaret lazım. Nasıl sen klavye başından konuşuyorsun ya aynısı :D 3 0
  • Dersim Beşiktaş: Ben çArşı'yı Tuncelinin Ovacık ilçesine ait bir köye gelip karda kışta çoluk çocuğa kışlık yardımı kırtasiye yapmasından bilirim. Hakimler darbeci diyorlar. Darbecilerse sokak hayvanlarının barınaksız bırakılmasına, köy okullarını kaderine terk edenler, lösemiyi doğal afetleri kan bağışlamayı unutanlara darbeyi vurmuşlardır. Ve yine adaletsizliğe darbeyi vuracaklar. 18 20 Yanıtla
  • LIVIRPOL: DARBE YAPAMANIZ AMA LIVIRPOL SİZE YAKINDA DARBE YAPACAK 8 ŞİDDETİNDE HA HA HA HA HA HA HA HA 9 29 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.


Advertisement