Canlı Yayınla Karaciğer Nakli Yapılan Hasta Sağlığına Kavuştu - Son Dakika
Güncel

Canlı Yayınla Karaciğer Nakli Yapılan Hasta Sağlığına Kavuştu

Canlı Yayınla Karaciğer Nakli Yapılan Hasta Sağlığına Kavuştu

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde canlı yayınla karaciğer nakli yapılan 46 yaşındaki hasta Hamdi Satılmış sağlığına kavuştu.

22.04.2015 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde canlı yayınla karaciğer nakli yapılan 46 yaşındaki hasta Hamdi Satılmış sağlığına kavuştu.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından geçtiğimiz 13 Nisan'da düzenlenen Doğu Anadolu Organ Nakli Günlerinde, ameliyathanede yapılan karaciğer nakli canlı olarak yayınlanarak konferans salonunda bulunan yerli ve yabancı bilim adamlarına izletildi. Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde yaklaşık 12 saat süren ameliyatla ablası 49 yaşındaki Ayşe Satılmış'tan alınan karaciğer parçası nakledilen siroz hastası Hamdi Satılmış, şimdi iyileşmenin sevincini yaşıyor.

Trabzon'da Maden Tetkik ve Arama (MTA) Bölge Müdürlüğünde çalışan evli ve 3 çocuk babası Hamdi Satılmış uzun yıllardan beri siroz hastası olduğunu, organ nakli için birçok hastaneye başvurduğunu belirtti. Son olarak Yakutiye Araştırma Hastanesine geldiğini anlatan Hamdi Satılmış, ameliyatın canlı yayınlanmasının da kendisi için bir avantaj olduğunu kaydetti. Karaciğerinin neredeyse işlev yapamaz duruma düştüğüne dikkati çeken Hamdi Satılmış şunları söyledi:

"Karaciğerini veren Ayşe ablama çok teşekkür ediyorum. Ameliyatı canlı olarak izleyen yerli ve yabancı bilim adamları daha sonra ziyaretime geldi ve 'geçmiş olsun' dileğinde bulundular. Karaciğerime daha iyi bakmam için altın değerinde tavsiyeler verdiler. Karaciğer hastalıklarında geç kalınmaması gerektiğini de öğrendim. Hastaneden çıkınca çevremdekilere karaciğerin önemini, nasıl korumak gerektiğini anlatacak ve bana verilen tavsiyelere tam uyacağım. Sağlığımın değerini şimdi daha iyi anladım."

Kardeşinin çektiği hastalıktan kurtulması ve sağlığına kavuşması için hiç düşünmeden karaciğerinin alınmasına rıza gösterdiğini anlatan Ayşe Satılmış ise, "Karaciğer naklinin canlı yayınlanacağını öğrenince çok heyecanlandık. Bilimsel bir çalışmanın parçası olduğumuz için çok mutlu olduk. Sadece benim sağlıklı olmam yetmiyordu. Şimdi kardeşim de sağlığına kavuştuğu için mutluyum" dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Bülent Aydınlı, canlı yayınla karaciğer nakli yapılan iki kardeşin sağlık durumunun gayet iyi olduğunu bildirdi. Hamdi Satılmış'a nakil sırasında karaciğere kan getiren bir damarında meydana gelen tıkanıklığı da açtıklarını aktaran Prof.Dr. Aydınlı şöyle konuştu:

"Türkiye ve değişik ülkelerden organ naklinde en iyi olan doktorların izlediği karaciğer naklini gerçekleştirdik. Ameliyat esnasında fikir alışverişinde bulunduk. Hastalarımızın sağlık durumları gayet iyi. Bir süre sonra taburcu edeceğiz. 2015 yılının başından itibaren merkezimizde 14 karaciğer nakli gerçekleştirdik. Merkezimize gelen hastaya karaciğer nakli gerekli olmasa bile onu sürekli kontrol altında tutuyoruz. Karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğer tümörü olması kuvvetli bir ihtimal. Tümörleri erken teşhis edersek, vericilerini hazırlayıp hemen karaciğer nakli yapabiliyoruz. Ama eğer geç kalırsak bu hastalara karaciğer nakli dahi yapamıyoruz. Bunun için vatandaşları uyarıyoruz; Lütfen, gelin ve bizim kontrolümüzde olun. Şu an karaciğer nakline ihtiyacınız olmayabilir ama, karaciğerinizde bir problem varsa ve belli bir seviyeye gelmişse artık bizim kontrolümüzde devam etmeniz gerekir." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Canlı Yayınla Karaciğer Nakli Yapılan Hasta Sağlığına Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi
    20:02 Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi

    Malatya'da yolcu treninde yapılan operasyonda, üç zanlının bagajlarında 18 kilo kubar esrar bulundu. Olayda gözaltına alınan 3 zanlıdan 2'si tutuklandı.

  • Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu
    20:00 Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu

    Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 7. sınıf öğrencisi Harun Aydemir, sıfır atıktan yaptığı kedi evi ile Atıktan Sanata İleri Dönüşüm yarışmasında Isparta birincisi oldu. Aydemir, projenin amacının atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

  • Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın
    19:58 Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

    Tekirdağ Çorlu'da bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de görüldü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

  • Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
    19:57 Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 mahallede düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ve para ele geçirdi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 3 kişi tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı
    19:55 Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. İşçiler bugün de iş bırakma eylemlerine devam etti ve firma yetkililerinin de olduğu bazı araçları taşladı.

  • VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi
    19:54 VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi

    Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi 18. hafta erteleme maçında VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yenerek galibiyet elde etti. Maçın setleri 17-25, 25-21, 31-29, 14-25 ve 5-15 şeklinde sonuçlandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.


Advertisement