Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması

"HSYK çoğulcu bir yapıda olmalı. Aksi takdirde HSYK'nın meşruiyeti tartışılır" "Birileri sivil alanda hizmet yapıyorsa, hizmet yaptığına inanıyorsa ve bu konuda samimiyse devletin kurumlarını ele geçirme gibi bir görüntüyü, bir mücadele içinde oldukları izlenimini ortadan kaldırmaları gerekiyor" "Milletimiz, istikrarın kıymetini anladı.

19.09.2014 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 12 Ekim'de gerçekleştirilecek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine ilişkin, "HSYK çoğulcu bir yapıda olmalı. Aksi takdirde HSYK'nın meşruiyeti tartışılır" dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yargının, adaleti sağlamanın peşinde koşması gerektiğini söyledi.

Yargının bir yerlere değil, millete hizmet etmeyi amaçlaması gerektiğini belirten Çelik, aksi durumda bu hiyerarşik düzeni sürdürmenin mümkün olmayacağını vurguladı.

Türkiye'de uzun yıllar vesayet anlayışını yıkma mücadelesi verildiğini ve bunda başarılı olunduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye bunları aştı, vesayet anlayışını geride bıraktı. Hatta birileri, hiç unutmuyorum, Sayın Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçileceği zaman Çankaya için 'Son kale de elden gidiyor' demişti. Bakış açısını görüyor musunuz? Yani böyle kendileri için kurtarılmış alanlar, elde tutulan alanlar, millete rağmen iş gördükleri alanlar şeklinde tanımlamaların yapıldığı bir dönemden Türkiye geçiyor. Şunu net bir şekilde ifade etmek gerekiyor; HSYK çoğulcu bir yapıda olmalı. Aksi takdirde HSYK'nın meşruiyeti tartışılır. Bunu net olarak ifade ediyorum. Birileri sivil alanda hizmet yapıyorsa, hizmet yaptığına inanıyorsa ve bu konuda samimiyse devletin kurumlarını ele geçirme gibi bir görüntüyü, bir mücadele içinde oldukları izlenimini ortadan kaldırmaları gerekiyor. 'Biz sivil toplum örgütüyüz. Burada hizmet alanındaki sınırlarımız belli' diyorsanız ve bu konuda samimiyseniz, devlet kurumlarındaki bu mücadele bir takım anlayışı içinde nedir? Bunu doğrusu size kimse izah edemez. Kimseye anlatamazsınız. Onun için bu çoğulcu yapı HSYK'da mutlaka korunmalıdır. Aksi takdirde Türkiye, çok farklı tartışmalara gebedir."

Seçimler ve istikrar

Çelik, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı, Ahmet Davutoğlu'nun da başbakanlığıyla yeni Türkiye döneminin başladığını anlattı.

Cumhurbaşkanı'nın, halk tarafından yüzde 52 oyla seçildiğini hatırlatan Çelik, şunları kaydetti:

"İkincisi; yeni Türkiye'de kavga, gürültü olmadan yeni başbakanı da büyük bir uzlaşıyla seçildi. Hükümet programı okundu. Hükümet göreve başladı. Üçüncüsü; Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında son derece uyumlu ve seri olarak kararların alınabileceği, bu kadar problemin yaşandığı çevremizdeki olaylara karşı birlikte devletin tüm reflekslerinin hareket halinde olacağı bir dönem. Bunlar son derece anlamlı ve olumlu gelişmeler. Hükümet programını dinlediniz. Hükümet programı, geleceğe dönük, önemli vaatler, önemli projeler içeriyor. 2023 hedeflerini gerçekleştirme kararlılığında bir hükümet programı var. 8-9 ay sonra bir seçim var. Bu seçimden sonra yeni oluşacak olan hükümetin de zaten 2023 hedeflerinden ayrı düşmesi söz konusu değil. Milletimiz, istikrarın kıymetini anladı. Bu istikrar neticesinde muhalefetin durumu da ortada. 'Muhalefetin bu süreçte kendine gelmesi, Türkiye'ye yeni bir umut olması adeta mümkün değil' denecek noktada. Dolayısıyla bu yeni dönemde de istikrarın devam etmesiyle Cumhurbaşkanı, Hükümet, Meclis, önümüzde duran bu devasa sorunları inşallah aşacak ve bizi Cumhuriyet'in 100'üncü yılında inanıyorum ki istediğimiz refah düzeyine yükseltecektir. Bundan hiçbir endişemiz yok."

"Biz olsak da olmasak da Türkiye'de nitelikli kadrolar çok şükür var"

Bakan Çelik, tüzük gereği partisinden 70'i aşkın milletvekilinin görevlerinin sona ereceğini anımsattı.

Tüzük değişikliğiyle görev sürelerinin uzatılması konusunda kendilerinin bir talebi olmadığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan iken Genel Başkan iken bu konularla ilgili açıklamaları yaptı. Yani 9 aylık süreç nasıl gelişir, nelere gebedir, bilemiyoruz. Biliyorsunuz sabahtan akşama bölgedeki gelişmeler birbirine uymuyor. Parti içinde bunlar bir değerlendirmeye yeniden tabi tutulur mu? Bu konuda da bir şey söylemek mümkün değil ama bu 70 arkadaşımızın bir talebi yok. Bizim bir talebimiz yok. Biz gerçekten doya doya bir 12-13 yıl geçirdik ve yoğun bir şekilde şu memleketin, milletin hizmetinde olduk. Alnımız açık, başımız dik biçimde yaptığımız hizmetleri milletimizin karşısında anlatacak, dün buydu bugün bu noktaya geldi diyebilecek hizmetlere imza attık. Dolayısıyla bir beklenti içinde değiliz. Biz olsak da olmasak da Türkiye'de nitelikli kadrolar çok şükür var. Bu nitelikli kadrolar hiçbir boşluk oluşturmadan 2023 hedeflerini gerçekleştirecektir." - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement