Büyükelçi Tüymebayev'e "Fahri Doktora" Unvanı - Son Dakika
Yerel

Büyükelçi Tüymebayev'e "Fahri Doktora" Unvanı

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev'e, Niğde Üniversitesi Rektörlüğünce fahri doktora unvanı verilerek cübbe giydirildi.

12.12.2014 20:35  Güncelleme: 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde Üniversitesi (NÜ) Rektörlüğünce Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev'e "fahri doktora" unvanı verildi.

Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Kazakistan'dan bazı kuruluşlarla üç yıldır akademik iş birliği içinde olduklarını söyledi.

Bu konuda Tüymebayev'den büyük destek gördüklerini vurgulayan Görür, bundan dolayı ona fahri doktora unvanı vermeyi kararlaştırdıklarını bildirdi.

Tüymebayev ise ülkesi ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin birkaç milyon dolardan 4 milyar dolara ulaştığını anlattı.

Batı Kazakistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye demiryolu hattı faaliyete geçtiğinde ticaret hacminin 15-20 milyar doları geçeceğine inandığını belirten Tüymebayev, "Bu alanda özellikle sizlerle çalışmamız lazım. İstanbul'da bulunan Türk Konseyi, Bakü'de Türk Parlamentosu, Astana'da Türk Akademisi, Ankara'da Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), bunların hepsi Türk dünyası çok önemli faaliyet gösteren kuruluşlardır. Hep beraber çalışırsak etkili olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

"Beşeri sermayeyi kazandıran, üniversitelerdir"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa İsen de "Sosyal Bilimlerde Yeni Açılımlar" konulu konferansında, sosyal bilimlerin son yıllarda iyi konuma geldiğini belirtti.

Bilgi birikimlerinin projeye dönüştürülmesi gerektiğine dikkati çeken İsen, "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), sosyal bilimlere de proje bazlı destekler veriyor. Bilgi birikimlerimizi projeye dönüştürebilirsek ve devlet katına taşıma noktasında gayret içinde olabilirsek mesleğimizin tadını çıkararak yapma gibi bir fırsata sahip olabiliriz" dedi.

Türkiye'de üniversitelere büyük yatırımlar yapıldığını dile getiren İsen, bunların başarılı bir şekilde geriye dönmesi gerektiğini ifade etti. İsen, şöyle konuştu:

"15-20 yıl önce bir taşra şehrini ziyaret ettiğiniz zaman, o şehirlerde dikkate değer ve herkesin ilgisini çeken binalar, daha çok askeri yapılardı. Şimdi helikopterle şehrin üzerinden seyahat etme imkanı veya karadan da dolaşma imkanı bulsanız, o şehirlerde dikkati çeken asıl kurumların üniversiteler olduğunu görüyorsunuz. Bu demektir ki Türkiye, devlet olarak üniversitelere büyük bir yatırım yaptı. Bu yatırımların da geri dönmesi gerekir. Bu manada özellikle taşra şehirlerde üniversitelere büyük sorumluluk düşüyor. Üniversitelerin o şehrin önüne konmuş bir lokomotif olması gerekli. O şehre istikamet verecek, sadece ekonomik girdiler sağlayarak değil."

İsen, dünyada bugün gelinen noktadaki en değerli unsurun, organizasyon kabiliyetine sahip beşeri sermaye olduğuna değindi.

Türkiye gibi kaynakları sınırlı ülkelerde beşeri sermayenin başka ülkelere oranla çok fazla önemi bulunduğunu söyleyen İsen, "Bu beşeri sermayeyi kazandıran, üniversitelerdir. Bu anlamda üniversitelerimize düşen önemli bir rol, yetiştirdikleri öğrencileri salt bir devlet memuriyeti mantığı çerçevesinde değil de onların birer müteşebbis olmalarına vesile olacak altyapıyı sağlamaktır" ifadesini kullandı.

Daha sonra Görür, Tüymebayev'e cübbe giydirerek fahri doktora diplomasını takdim etti. - Niğde

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Büyükelçi Tüymebayev'e 'Fahri Doktora' Unvanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement