Burundi'de Yerel Seçimlere Doğru - Son Dakika
Güncel

Burundi'de Yerel Seçimlere Doğru

Burundi'de Katolik kilisesinden papazlar yerel seçim sürecinde yer almayacak.

28.05.2015 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burundi'de Katolik kilisesinden papazlar yerel seçim sürecinde yer almayacak.

Ülkede 17 seçim komisyonunun en az 5'inin başında bulunan ve birçok seçim komisyonunda başkan yardımcılığını yürüten Katolik kilisesinden papazlar, seçim sürecinin uygunsuz koşullarda düzenlendiğini belirterek, bu görevlerinden istifa edeceklerini açıkladı.

Resmi verilere göre, Burundi'de Hristiyanların yüzde 80'i Katolik.

-Muhalefetten eleştiri -

Öte yandan muhalefetteki Ulusal İlerleme Birliği Partisi'nin (UPRONA) Başkan Yardımcısı Evariste Ngayimpenda, iktidarın yerel seçimin finansmanı için halktan destek istemesini eleştirerek Burundi tarihinde bunun bir ilk olduğunu söyledi.

Sivil Toplum Kuruluşlarının Kalkınması Forumu'nun (FOCODE) Başkanı Pacifique Nininahazwe de Burundililerin seçimi finanse edecek durumda olmadığını belirtti.

İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nin (CNDD FDD) Başkanı Pascal Nyabenda ise her vatandaşın ulusal çıkarlar için çaba göstermesi gerektiğini savundu.

Birçok ülke seçimler için maddi desteğini geri çektiğini açıklamasına rağmen hükümet yetkilileri, önceki gün, yerel seçimlerin maliyetinin 60 milyon dolar olduğunu, 27,5 milyon dolar açık bulunduğunu söylemişti.

Yetkililer, seçimi finanse etmek amacıyla açılan hesaba para yatırmaları konusunda vatandaşlarından destek talep etmişti.

İhtiyaç duyulan miktarın bir kısmını finanse eden Belçika, Hollanda ve İsviçre, halkın Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3. kez göreve gelme kararına karşı çıkması nedeniyle 11 Mayıs'ta yardımların askıya alındığını açıklamıştı.

Ayrıca Fransa, Burundi ile güvenlik ortaklıklığının durdurulduğunu belirtmişti.

Burundi'de Devlet Başkanı Nkurunziza'nın, 25 Nisan'da devlet başkanı seçimi için 3. kez adaylığını açıklamasından bir gün sonra başlayan protesto gösterilerinde 44 kişi yaşamını yitirdi.

Gösteriler sırasında yüzlerce kişi yaralandı, 500'den fazla kişi gözaltına alındı.

Ülkede patlak veren siyasi kriz nedeniyle 26 Mayıs'ta yapılması planlanan yerel seçimler de 5 Haziran'a ertelenmişti.

Burundi'de devlet başkanı seçiminin ise 26 Haziran'da yapılması öngörülüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'de Yerel Seçimlere Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement