OYAK Renault'da Anlaşma Yok! İşçilerin Eylemi Devam Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

OYAK Renault'da Anlaşma Yok! İşçilerin Eylemi Devam Ediyor

OYAK Renault\'da Anlaşma Yok! İşçilerin Eylemi Devam Ediyor

Bursa'daki OYAK Renault fabrikasının yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve tarafların avukatları arasında gerçekleştirilen toplantı olumsuz sonuçlandı.

24.05.2015 06:52  Güncelleme: 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da maaşlarında iyileştirme talebiyle Oyak Renault işçilerinin 10 gün önce üretimi durdurarak başlattıkları eylemin ardından yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.

İşçi temsilcilerinin Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz ile yaptıkları görüşmenin ardından yapılan açıklamada eyleme devam kararı duyuruldu.

"BİZİ YALNIZ BIRAKTILAR"

Oyak Renault fabrikası önünde ve içeride eylemlerine devam eden işçiler bağlı bulundukları Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası aleyhine slogan atarak kendilerini yalnız bıraktıkları gerekçesiyle tepkilerini dile getirdiler.

"ONLAR ADINA MUTLUYUZ"

İşçiler adına açıklama yapan işçi temsilcisi Erhan İmralı, Tofaş, Coşkunöz ve Mako'da eylem yaparak haklarını alarak işbaşı yapan işçiler adına mutlu olduklarını söyledi.

"2 SAAT 15 DAKİKA SONRA YANIMIZA MAHCUP GELDİ..."

Erhan İmralı, Renault işçileri olarak kendilerininde iş başı yapmak istediklerini belirterek, "14 Mayıs'ta başlatmış olduğumuz haklı mücadelenin 9'uncu günündeyiz. 20 Mayıs'ta yaptığımız müzakerede Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası'nın, BOSCH fabrikası için imzalanan toplu iş sözleşmesindeki parasal haklar ile diğer konularda Genel Müdür Ales Bratoz'un teklifini kabul ettik, ancak bu teklifi redakte etmek için üst kata çıkan yönetim 2 saat 15 dakika sonra son derece mahcup bir şekilde salona gelerek MESS'in aramızdaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) iyileştirmesine izin vermediğini bildirdiler ve toplantı sonlandı. Kendi ettikleri teklifi kendileri revize ederek bugün şaka gibi bir teklifle karşımıza çıktılar. 20 Mayıs'ta Renault Genel Müdürü Ales Bratoz'un yaptığı teklifi hiçbir revize olmadan imzalamaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz." diye konuştu.

"BİZ FAZLADAN 2 BİN MAAŞ İSTEMİYORUZ"

Toplantı sonrası tesis önünde gazetecilere açıklama yapan işçilerin seçtiği sözcülerden Murat Ermiş de, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını söyledi.

Yapılan görüşmelerde TOFAŞ ve MAKO'da yapılan anlaşmaların kendilerine teklif edildiğini belirten Ermiş, şöyle konuştu:

"İşçi sözcüsü arkadaşlarımız bu teklifi kabul etmediler. Sonra bizim istediğimiz şartları sunduk kendilerine. Bunların makul şartlar olduğunu ve kabul edebileceklerini söylediler. Şartlar tek tek işveren tarafına sunuldu, üzerinde istişareler yapıldı ve kabul edildi. Sadece resmi evrak üzerine dökülüp, döküman halinde verilmesi bekleniyordu. Toplantı saat 15.30 civarı bitti ve 19.30'a kadar beklenmesi söylendi. Güvenlikçi arkadaşlar saat 19.30'da işçi temsilcisi arkadaşlarımızı dışarı çıkardı ve peşinden işveren tarafından basılmış kağıt parçalarını aşağı indirdiler. Bu kağıt parçalarında, TOFAŞ ve MAKO'yla aynı sözleşmenin bizler için geçerli olduğunu ve pazartesi sabahı herkesin işbaşı yapması gerektiğini yazmışlar. Tabii burası TOFAŞ değil OYAK Renault. Bizim şartlarımız vardı, bunlar çok ağır şartlar değildi ve eylemi başlattığımız günden beri bunların üzerinde durmuştuk. Kimseye çıkıp da 'bize 2 bin lira fazla maaş verin' demedik."

"TEKLİFİMİZİ KABUL ETMİYORLAR"

Kendilerinin talepleri konusunda bilgiler veren Ermiş, şunları dile getirdi:

"Bizim şartlarımız, Bosch ile aynı seviyede olmaktı. O şartları hiçbir şekilde kabul etmiyorlar, sadece bin lira bir hafta içinde avans yatırılacağını ve 2016'nın Ocak ayında, 2015 yılından verilecek kâr payını minimum 600 lira olarak bize yatırmak istediklerini söylediler. Biz bunu kabul ediyorduk ama bizim şartlarımız arasında bunlar yoktu, biz maaşlarımıza bir iyileştirme bekliyorduk, bunu da yapmıyorlar. Yapmadıkları için de işçi arkadaşlarımızın tepkisi var. Sadece kağıda yazdıkları şey, 'Ramazan ayına kadar sizlere bu konuda döneceğiz'. Resmi bir evrakla kimse bize bir dönüş yapmıyor. "

"NE ZAMAN ZAM OLUR, O ZAMAN BİTER"

İşçi temsilcisi Ermiş, 'pazartesi sabah işe başlanmadığı takdirde herhangi bir yaptırımdan bahsedildi mi?' sorusunu, "Hukuki süreç başlatabilirler ama zaten yaptığımız hukuk dışında bir şey. Biz böyle devam edeceğiz. Ne zaman istediğimizi alırsak o zaman burada işbaşı yapma kararı çıkar. Onun dışında kimse burada işbaşı yapmaz. İçerideki arkadaşlarımız da dirayetini koruduğu sürece biz belki bir ay daha burada kalırız. Renault yönetimi galiba hâlâ bizim teklifimizi ciddiye almadı, bizi TOFAŞ, MAKO ve Coşkunöz gibi kırabileceklerini sanıyorlar. 10 gün oldu eylem sürüyor ve bunun ne zaman maaşlarımıza bir zam yapılırsa o zaman sonlanacağını söyleyebilirim." diye cevapladı.

"ŞİRKETTEN ZAM ŞARTI"

İşçiler tarafından reddedilen teklifte şirketin bir de zaman şartı getirdi. İşçilerin cumartesi akşamı fabrikayı boşaltmasını, pazartesi 00.00-08.00 vardiyasıyla da işe başlamasını istedi.

OYAK Renault'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"15 Mayıs'ta sektörümüzdeki birçok firmada başlayan iş bırakma eylemini sonlandırmak amacıyla, OYAK Renault yönetimi konu ile ilgili mavi yaka çalışanlarına açıklama yapmıştır ve bu açıklamalar 22 Mayıs'ta Tofaş tarafından yapılanlarla aynıdır. Açıklamaların geçerliliği, tüm mavi yakalı çalışanlarımızın fabrikayı bugün saat 20.45'e kadar boşaltmaları ve 25 Mayıs Pazartesi 00.00-08.00 vardiyasıyla başlayarak, 3'lü vardiya düzeninde işbaşı yaparak üretime başlaması şartlarına bağlıdır."

Açıklamada ayrıca, üretim kayıplarının ileriki günlerde yapılacak telafi çalışmalarıyla kapatılması gerektiği bildirildi.

Otomotiv sanayiinde geçen haftaki eylemlerin başlangıç noktası da Renault fabrikası olmuştu. Bağlı oldukları Türk Metal Sendikası'nın, Bosch'ta imzaladığı toplu sözleşmenin, kendilerinkinden daha iyi olduğunu belirten işçiler, haklarının düzeltilmesi talebiyle eylem başlatmıştı. Eylemin sıçradığı Ford, TOFAŞ, Mako ve Coşkunöz fabrikalarında işçiler yapılan anlaşmanın ardından yeniden işbaşı yapmıştı.

Renault Avrasya Bölge Başkanı, OYAK Renault'nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, "Bu durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz." demişti.

İşçilerin fabrika önünde ve dışında eylemleri devam ediyor.

OTOTRİM'DE ANLAŞMA SAĞLANDI, PAZARTESİ İŞBAŞI YAPILACAK

Bursa'da, ücret artışı istemiyle Oyak Renalut ile Tofaş Fabrikası'nın ardından 20 Mayıs'ta işçi eylemlerinin başlaması sonucu üretimin durduğu Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Ototrim Panel Ticaret Sanayi Fabrikası'nda da anlaşma sağlandı. İşçiler, 25 Mayıs Pazartesi günü işbaşı yapacak.

2.EL ARAÇ PİYASASININ EN ÇOK SATAN MODELLERİ

Bursa Organize Sanayi Bölgesinde cam krikosu, güneşlik, tavan lambası, tavan kaplaması, kapı panosu ve plastik enjeksiyon parçaları üreten ve 600 işçinin çalıştığı Ototrim Panel Ticaret Sanayi Fabrikası'nda, yürütülen görüşmeler olumlu sonuçlandı. Varılan anlaşmaya göre, eylemlerden dolayı işten çıkarılma olmayacak ve idari işlem yapılmayacak. Çalışanlara Oyak Renault'un tüm maddi ve sosyal hakları dahil olmak üzere uzlaşma şartları aynen uygulanacak. Bu döneme ilişkin üretim kayıpları önümüzdeki günlerde ücret alınmadan yapılacak fazla mesai ile telafi edilecek. İşçiler çalışmaya başladıktan sonra makul süre içinde kendi temsilcilerini seçecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi OYAK Renault'da Anlaşma Yok! İşçilerin Eylemi Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • ercan: Çıkarın işten çalışacak cok 3 20 Yanıtla
  • Haksız: Madem beğenmiyorsanız çalışmayın. Bu tavrınızla Türkiye'ye zarar veriyorsunuz. Adamlar fabrikayı kapatıp gitse daha mı iyi. Sizin yerinize Çalışacak çok işçi var, sizin bitiniz kanlanmış. 4 3 Yanıtla
  • yavz: bu insanlar nerdeyse saliseyle yarışarak para kazanıyolar , burda yazı yazan yok gidin çalışın yok sizin yerinize çalışacak çok var diyen aktroller sizin tuzunuz kuru tabi kiminizin 5 10 dairesi arabası kira gelirleri buna benzer gelirleriniz var herkez siz değil 2 4 Yanıtla
  • özet: iş başvurusu yapın beni dinleyin oyakta anlaşma olsa bile çok kişi işinden olacakmış yeni elemanlarıda kaşına gözüne bakmadan alacaklarmış hızlı bir şekilde 3 0 Yanıtla
  • CİVAN: PATRON AĞZI KONUŞAN YALAKALAR YİNE TÜREMİŞ...NEDEN İŞÇİ HAK İSTEYİNCE KÖTÜ OLUYOR ?..TÜRK METAL SENDİKASI KENDİNE BAĞLI İŞYERLERİNDE FARKLI SÖZLEŞMELER YAPMIŞ..RENODA BAŞKA, FORD DA BAŞKA, BOSCH DA BAŞKA..HANİ DİYORSUNUZ YA SÖZLEŞMEYİ YAPIP ANLAŞMIŞSINIZ O ZAMAN UYUN DİYE..İŞTE BU GİZLİ ANLAŞMALAR ORTAYA ÇIKINCA İŞÇİ EŞİT ŞARTLAR İSTİYOR..EN AZI DA RENO İŞÇİLERİNE YAPILMIŞ..İŞÇİ EŞİTLİK VE ADALET İSTİYOR, İŞÇİ KENDİNİ SATAN TÜRK METAL SENDİKASINDAN KURTULMAK İSTİYOR.. 3 0 Yanıtla
  • balıkçı iskenderun: akıllı olun o fabrika askeriyenin size darbe yaparlar ben isdemirde çalışıyorum çok arkadaşlarımızıişlerinden oldular sizin sonunuzda öyle olacak 2 0 Yanıtla
  • gurbetçi: ne olacak fransız malı vede askerıye kokenlı eskı darbe zıhnıyetı olacak bu 0 1 Yanıtla
  • selcuk ts: Çok yakın bir zamanlarda ,Yıl bilmem kaç Bulgaristan kapıları açılıyor özel sektörde çalışan işcinin alacağı para aşşağılara düşüyor ve şimdi yok fabrikayı kapatırız , yok başka yere taşınırız Hep beraber kazanalım hep beeaber yesek daha iyi olmazmı Ülkeyi düşünen gerek Tbmm çalışkan vekillerimi ve iş verenlerin bunu yapması zor değildir ..zaten verilen paralar yine onların fabrikalarında ve Tc harcanmıyacakmı 1 0 Yanıtla
  • CİVAN: YENİ ŞARTLARDA ANLAŞTIKLARI HALDE DAHA SONRA PATRONLAR VAZGEÇİYOR..AÇIKLAMA DA İLGİNÇ : MİT KABUL ETMİYOR..İŞİN İÇİNDE İŞ VAR.. 1 0 Yanıtla

Advertisement