Bursa Bilimle Şenleniyor - Son Dakika
Güncel

Bursa Bilimle Şenleniyor

Bursa Bilimle Şenleniyor

Bursa'daki 'Bilim Şenliği', 'Yenilenebilir Enerji' ana temasıyla, 2 - 4 Mayıs tarihleri arasında Merinos Parkı'nda gerçekleşecek.

16.04.2014 17:52  Güncelleme: 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ana teması 'Yenilenebilir Enerji' olarak belirlenen 'Bursa Bilim Şenliği 2014' ile idealist, üretken, birikimli ve bilime meraklı gençler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bursa'yı ulaşımdan altyapıya, çevreden spora ve tarihi kültürel mirasa kadar her alanda ön plana çıkaracak projelere ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, bilim ve teknoloji alanında da farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl üçüncü kez Bilim Şenliği düzenliyor. Türkiye'nin alanında en donanımlı binasında hizmet vermeye başlayan ve bugüne kadar 10 binlerce öğrenciyi bilimle buluşturan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleriyle düzenlenen 'Bursa Bilim Şenliği 2014', BTM'de, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Milli Eğitim Müdür vekili Mustafa Bilici ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan'ın da katıldığı basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Hedef; idealist ve birikimli bir gençlik

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bilim adamlığının bir meslek değil bir yaşam biçimi olduğunu ve bu yaşam biçiminin yaygınlaşması, geniş kitlelerce sevilmesi noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni görkemli bir törenle Bursa'ya kazandırdıklarını hatırlatan Başkan Altepe, "Tabii ki sadece bina inşa etmek yetmez. Bu merkezi her anlamda dolu dolu yaşayan bir merkez haline getiriyoruz. Türkiye'nin en kapsamlı ilk bilim merkezi olan Bursa Teknoloji Merkezi olarak bu yıl 2-4 Mayıs tarihlerinde bilim şenliğinin 3.sünü düzenliyoruz. Şenliğimiz; ilk yıl 50 bin, geçtiğimiz yıl100 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bu sene de rekor bir katılım bekliyoruz. Bütün amacımız gençlerimizin idealist, üretken ve birikimli olmasıdır. Yerel yöneticiler olarak bizler elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Biliyoruz ki bu çalışmalar sadece kamu kurumlarının gayretiyle değil sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle daha üst seviyelere taşınır. Bu yılki organizasyonumuza 30 farklı üniversiteden 45 bilim kulübü katılıyor" dedi.

Üniversitelerden büyük ilgi

Bilim Şenliği 2014'e üniversitelerden de yoğun bir ilgi oluştu. Yıldız Teknik Üniversitesi; robotik kollu bant sistemi, elektrikli bisiklet, güneş enerjisi takip sistemi, üç kanatlı rüzgar türbini, jeotermal enerji tesisi, otomatik ağaç parçalama makinesi ve
soft dondurma makinesi projeleri ile şenliğe katılıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi ilk görsel lansmanını gerçekleştireceği elektrikli arabası ile şenliğe gelirken, Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu´nun Tübitak Formula G 2013 Şampiyonu olan Türkiye´nin en hızlı güneş enerjili aracı da bilim meraklıları ile buluşacak. Bireysel mucit ve firmalar arasında da telleri olmadan çalınabilen lazer kanun, uluslararası enerji sempozyumunda yeni bir buluş olduğu kabul edilen ve dünyanın en ucuz hidrojen gazı üretimi olarak tescillenen hidrojen üretme yöntemi de dikkat çeken çalışmalar arasında yer alıyor.

Gece gündüz bilim

Etkinlik süresince şenlik alanından; gündüz güneş ve 3 Mayıs gecesi BTM'den Satürn gezegeni ve ay gözlemi yapılabilecek. Türkiye´de bulunan diğer 10 bilim merkezi de Bursa Bilim Şenliği´ne katılırken, Tübitak güneş ve hidrojen enerjili araçları yarışmasından sonra Türkiye´de en fazla güneş ve hidrojen enerjili aracı da şenlikte görücüye çıkacak. 25 atölye çadırı ile bir önceki yıla göre atölye çadırı sayısını 2 katına çıkarılırken, 3 boyutlu printer çadırı, gastrofest çadırı, Butgem telden araba yapma çadırı ve engelli atölye çadırları da en dikkat çeken atölye çadırları arasında yer alıyor. İlk kez 'geleceğin otomobilleri' kapsamında elektrikli araçlar ve arazi araçları sergilenecek. Üniversite kulüpleri hovercopter ve model uçak projeleri ile de şenliğe başka bir boyut katarken, Gaziantep, Konya, Trabzon, Çorum, İzmir, Kütahya, Manisa, İstanbul, Sakarya olmak üzere 9 ilden 6 tır; geleceğin 20 otomobilini Bursa'ya taşıyacak.

Uluslararası boyut kazanıyor

Bursa Bilim Şenliği'nin yakın bir gelecekte uluslararası alanda da önemli bir etkinlik kimliği kazanacağını ifade eden Başkan Altepe, bu yıl da İtalyan, İngiliz, Fransız ve Hollandalı 4 yurtdışı ekibi ile Bursa Bilim Şenliği'nin uluslararası bir etkinlik olma yolunda önemli bir aşama kaydettiğini vurguladı. Marmara Üniversitesi münazara ekibinin önderliğini yürüttüğü Türkiye´nin önde gelen münazara ekipleri ile sosyal disiplinler çadırı kurularak yenilenebilir enerji üzerine münazara etkinliklerinin gerçekleştirileceğini hatırlatan Başkan Altepe, "Projesi olan tüm vatandaşlarımızı Bilim Şenliği'ne katılmaya bekliyoruz. Vatandaşlarımız proje ve icatlarıyla BTM'ye başvuruda bulunarak şenliğe katılabilecekler" dedi.
Öte yandan 180 proje standı, 25 mesleki yönlendirme çadırı, bireysel deney düzenekleri geliştirmiş ve patent almış Türkiye çapında 30 mucit, bilimsel çalışmalar yürüten 10 bilim merkezi ve 45 üniversite kulübü de şenlikte yer alacak. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, bilimle dolu 3 gün geçirmeyi isteyen geleceğin mucitleri ve bilim dostlarını aileleriyle birlikte şenliğe bekliyor.

İl Milli Eğitim Müdür vekili Mustafa Bilici de Bursa genelinde ilköğretim, ortaöğretim ve meslek liselerinden 200 projenin şenlikte yer alacağını, meslek liselerinin de 15 atölye çadırı ile şenliğe ayrı bir renk katacağını vurguladı. Bursa'ya kazandırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi nedeniyle Başkan Altepe ve ekibine teşekkür eden Bilici, BTM'nin sadece Bursalı öğrenciler değil, imkan olması halinde Türkiye genelindeki tüm öğrencilerin gezmesi gereken bir merkez olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa Bilimle Şenleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü
    00:22 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde Vedat G.'nin, sokak ortasında tabancayla vurarak öldürdüğü boşanma aşamasındaki eşi Neşe G.'nin cesedinin başında beklediği ve kimseyi yanına yaklaştırmadığı ortaya çıktı. Cinayet aleti tabancayı başına dayadığı öğrenilen Vedat G.'nin, olay yerine gelen polis tarafından güçlükle ikna edilip, gözaltına alındığı belirlendi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.


Advertisement