Bürokraside Bir Buçuk Asırlık Devrim - Son Dakika
Ekonomi

Bürokraside Bir Buçuk Asırlık Devrim

Bürokraside Bir Buçuk Asırlık Devrim

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, son 12 yıla kadar bürokratik oligarşinin millet iradesini gasp ettiğini belirterek, artık bürokrasinin olması gereken sınırlara çekildiğini ve bunun son bir buçuk asırda yaşanan en büyük devrim olduğunu kaydetti.

08.12.2014 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, son 12 yıla kadar bürokratik oligarşinin millet iradesini gasp ettiğini belirterek, artık bürokrasinin olması gereken sınırlara çekildiğini ve bunun son bir buçuk asırda yaşanan en büyük devrim olduğunu kaydetti.

Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen ve 5 gün sürecek olan "Kamuda Yöneticilik Yetkinliklerinin Artırılması Bölgesel Eğitim Programı" Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Mersin, Kahramanmaraş'tan orta ve üst düzey kamu yöneticilerinin katılımıyla Sürmeli Adana Oteli'nde gerçekleşti.

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, bilginin çok değerli bir güç olduğunu, öğrendikçe aslında ne kadar az öğrenildiğinin ve ne kadar az şeyler bilindiğinin farkına varıldığını söyledi. Eğitim ve bilgi sayesinde ufuk katarak çevreyi aydınlatma ve sorunları birlikte kuşatma, bertaraf etme imkanını hep birlikte yakalanmış olduğunu dile getiren Kumbuzoğlu bürokraside insan ve yönetimin önemine dikkat çekti. Kumbuzoğlu, "Ankara kamu yönetiminin kalbidir, diğer bir ifadeyle kılcal damarlarıdır. Taşra soluk almıyorsa Ankara boğulur" ifadelerini kullandı.

BÜROKRASİ TARİHİNDEKİ YANLIŞ TUTUM VE YANILGILAR

Orta ve üst düzey kamu yöneticilerine seslenen Halil Etyemez ise kamu yöneticilerinin çalışma barışını, huzurunu ve verimliliğini sağlamakla mükellef olduğunu vurguladı. İş tatmininin olmadığı, çalışanların iş yerinde kendini maddi, manevi anlamda huzursuz hissettiği kamu yönetiminin vatandaşlara çözüm yerine sorun üreten bir yer olacağını anlatan Etyemez, böyle bir anlayışı tasvip etmenin mümkün olmayacağının altını çizdi. Bürokrasinin bir buçuk asırdır bölge coğrafyasında önemli bir tartışma konusu olduğunu anlatan Etyemez, tartışmaların kaynağının bürokrasi tarihindeki yanlış tutum ve yanılgılardan kaynaklandığını kaydetti.

"GÜÇ ODAĞI BÜROKRASİ OLİGARŞİK YAPIYA BÜRÜNDÜ"

Siyasetçiler tarafından belirlenen kamu politikalarının uygulanması ve millete hizmet götürme aracı olması gereken 'Bürokrasi'nin Türkiye'de kendi başına bir siyasi güç haline geldiğini ve yıllarca bizzat siyasetin içinde olduğunu anlatan Halil Etyemez, ulus devlete ulus inşa için, kendilerince milleti adam etmek ve toplumu değiştirmek için bürokrasinin kendi kendine görev ve vazife çıkardığını vurguladı. Etyemez, durumundan vazife çıkarma sonuçta bürokrasinin toplumdan yabancılaşmasına ve güç odağına dönüşerek oligarşik yapıya bürünmesine de yol açtığına vurgu yaptı.

"ASLINDA SON BİR BUÇUK ASIRDA YAŞANAN EN BÜYÜK DEVRİM"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, şöyle devam etti:

"Bürokratik oligarşi olarak nitelendirdiğimiz bu yapı zamanla millet iradesini gasp etmiş ve millet adına, millete rağmen icraatlarda bulunmuştur. 12 yılda bürokrasi olması gereken sınırlara çekilmiş, vesayetten ve güç odağı olmaktan çıkartılarak tek amaç ve gayesi kamu mal ve hizmet üretimi olan bir aygıta dönüştürülmüştür. Bu değişim ve dönüşüm son bir buçuk asırda yaşadığımız aslında en büyük devrimdir. Bu bakımdan son 6 aylık zaman dilimi devletin, hükümetin ve siyasetin önemli değişim ve dönüşüm yaşadığı, halkın iradesinin devletin tepesine yansıdığı sivil yönetim anlayışının her anlamda öne çıktığı önemli ve tarihi bir süreçtir."

Toplantıya Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy ve Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Arslan katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bürokraside Bir Buçuk Asırlık Devrim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.233 dolar olarak belirlendi. TCMB'nin dolar efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı
    18:39 BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,69 değer kazanarak 9.142,40 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,38, holding endeksi yüzde 0,16 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,47 ile bilişim, en çok kaybettiren yüzde 1,23 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. ABD'de kişisel tüketim harcamaları şubatta yüzde 0,8 artış kaydetti. Fed'in faiz indirimine ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

  • Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı
    18:37 Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, Havza OSB'de alan genişlemesi yapılacak sahada inceleme gerçekleştirdi. Havza OSB'nin mevcut alanı 1 milyon metrekareden 10 milyon metrekareye çıkarıldı. Havza OSB, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak.

  • Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi
    18:34 Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi

    Martı TAG ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası arasında görülen dava 19 Temmuz'a ertelendi. Duruşma sonrası Martı TAG Kurucusu Oğuz Alper Öktem, 'Martı TAG uygulamamız aynen devam etmektedir, erişim engeli söz konusu değil. İstanbul'un en büyük ulaşım camiasıyız, davamızı kazanacağız' dedi.


Advertisement