Burhaniye'de Adramyteion Kazıları Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Burhaniye'de Adramyteion Kazıları Sona Erdi

Burhaniye\'de Adramyteion Kazıları Sona Erdi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 3 yıldan bu yana Mimar Sinan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen başkanlığında sürdürülen Ören Adramyttein kazılarının bu yılki bölümü tamamlanırken, Bizans sarayı kalıntısı ve 7 bin yıllık yerleşim bulguları ortaya çıktı.

29.09.2014 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 3 yıldan bu yana Mimar Sinan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen başkanlığında sürdürülen Ören Adramyttein kazılarının bu yılki bölümü tamamlanırken, Bizans sarayı kalıntısı ve 7 bin yıllık yerleşim bulguları ortaya çıktı.

Burhaniye'de Edremit Körfezi'ne adını veren 3 bin yıllık Adrmytteion antik kentini ortaya çıkarmak için başlatılan kazıların bu yıl ki bölümü tamamlandı. Bu yıl yapılan sondaj çalışmalarında 7 bin yıllık yerleşim bulgularına rastlanırken, bir Bizans sarayının girişi de ortaya çıkarıldı. Kazının bu yıl ki bölümüne 35 kişi katıldı.

Verimli bir kazı dönemi geçirdiklerini anlatan Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. H.Murat Özgen, "3 yıldır sürdürdüğümüz Ören Adramyttein kazı ve onarım çalışmalarının bu yılki arazi kampanyasını tamamladık. Bu yıl bir alan çalışmamız vardı. Bunun haricinde test sondajlarımız devam etti. Geçen yıl bulunduğumuz alanda ortaya çıkan, tahmini Bizans konutunun çok mekanlı konutunun kazısını tamamladık. Mimar hocalarımızla birlikte buranın çevre projelerini yapmaktayız. Diğer taraftan, Ören'in kuzey kesiminde Bergaz Tepe'ye doğru test sondajlarında çok önemli bulgulara ulaştık. Geçtiğimiz yıllarda kalkolitik döneme dair bulgular vardı. Yerleşimin gönümüzden yaklaşık 7 bin yıl öncesine dair kültür farkı izleri vardı. Bu sene, gene o alanda Tunç çağı tabakalarına kadar inebildik. Gene test sondajlarında milattan sonra 2.-3. yüzyılın nitelikli Roma konutları ile birlikte duvarları frenkslerle kaplı konutlarını tespit ettik. Diğer taraftan, kazı çalışmalarının yanı sıra Ören'in kendine has dokusu var. Yaşayan bir yerleşim. Anıt ağaçları, yeşillikler içersinde 60'lı, 70'li yılların mimarisini yansıtan evleriyle harmanlanacak bu arkeolojik potansiyelin koruma maksatlı imar planını geçtiğimiz yıl uzman hocalarımızın danışmanlığında başlatmıştık. Bu çalışma sonlandı. Önümüzdeki günlerde onay için kurullara gelecek. Bu açıdan mutluyuz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Burhaniye'de Adramyteion Kazıları Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement