Bulgaristan'da Erken Seçime Doğru - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Erken Seçime Doğru

Bulgaristan\'da Erken Seçime Doğru

HÖH lideri Mestan, seçim kampanyasında sadece Bulgarca kullanılmasını eleştirdi.

30.09.2014 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimleri öncesinde, Türk ve Müslümanların oylarına talip Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) lideri Lütvi Mestan, seçim kampanyasında sadece Bulgarca kullanılma zorunluluğunu eleştirdi.

Mestan, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali bölgesindeki seçim etkinlikleri kapsamında düzenlenen miting ve basın toplantısında yasağın, Bulgaristan'ın Avrupa Birliği (AB) imajına aykırı olduğunu savundu.

Seçmenlerine Türkçe hitap etmek istediğini ancak bunun yasak olduğunu belirten Mestan, ülkenin 25 yıllık demokrasi geçmişine sahip olmasına rağmen, yasa gereği siyasi kampanyalarında Türkçe konuşamadığını belirtti. Mestan, geçmişte seçim kampanyasında Türkçe konuştuğu için ceza aldığını hatırlattı.

Mestan, anadilin kullanımı konusunda AB yasalarını küçümseyen Bulgaristan devletini dava ettiğini, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) kazanacağını dile getirdi. HÖH lideri Mestan, Bulgaristan'da yasal uygulamaların çarpık sonuçlar getirdiğini belirterek, Avrupa Dilleri Günü'nün kutlandığı 26 Eylül'de HÖH'nin bir etkinliğinde Yablano Belediye Başkanının Türkçe konuştuğu gerekçesiyle ceza aldığını ifade etti.

- Türkiye'deki seçmenler-

Lütvi Mestan, seçimlerde Türkiye'de 136 yerde sandık kurulmasının memnuniyet verici olduğunu, yurt dışından gelecek oylar konusunda Bulgaristan'da kimi çevrelerin duyduğu endişelerin asılsız olduğunu söyledi.

"Biz Türkiye'deki vatandaşlarımızla diyalog içindeyiz" diyen Mestan, diğer siyasi partilerin de bu yaklaşımı izlemeleri gerektiğini belirtti.

Bulgaristan'ın Türkiye ile olan ilişkilerinin de mükemmel olduğunu ifade eden Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ilişkilerde tek bir sorun dahi yoktur. Türkiye'yi dost bir ülke olarak görme irademiz varsa, bundan sadece yarar görebiliriz. Türkiye, son 3 yılda çeşitli Afrika ülkelerine 25 milyar dolarlık yatırım yapmış olan bir ülkedir. Komşumuzun bu yatırım potansiyelinden biz de yararlanabiliriz."

-Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi-

HÖH'nin seçim kampanyası kapsamında Kırcaali bölgesinde düzenlenen mitinge konuk olarak davet edilen Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe de konuşmasında, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilere değindi.

Gökçe, "Bulgaristan ve Türkiye komşu, dost, ortak ve müttefiktir" diyerek, iki ülkenin iyi ve kötü günde daima birbirine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Aralarında sorun yaşamayan, halkları birbirine yakın olan Türkiye ve Bulgaristan'ın, karşılıklı işbirliğinden sadece yarar görebileceklerini dile getiren Gökçe, şu ifadelerini kullandı:

"Biz güçlü bir Bulgaristan istiyoruz ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Güçlenen Türkiye güçlenen Bulgaristan demektir, güçlenen Bulgaristan da güçlenen Türkiye demektir."

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimleri ile ilgili kampanya süreci 3 Ekim'de sona erecek. - Sofya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Erken Seçime Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement