Bulgaristan'da Askeri Tatbikat - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Askeri Tatbikat

SLİVNE (AA) – Bulgaristan'ın doğusunda Slivne kentine yakın Novo Selo Amerikan Askeri Üssü'nde yer alan Bulgar-Amerikan Kabile 2015 Kara Kuvvetleri Tatbikatı'nın Üst Düzey Konuklar Günü düzenlendi.

25.06.2015 21:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SLİVNE (AA) – Bulgaristan'ın doğusunda Slivne kentine yakın Novo Selo Amerikan Askeri Üssü'nde yer alan Bulgar-Amerikan Kabile 2015 Kara Kuvvetleri Tatbikatı'nın Üst Düzey Konuklar Günü düzenlendi.

Bulgar Ordusu Yüksek Komutanı Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in yanı sıra NATO ülkeleri büyükelçileri ve askeri ateşeler ile Parlamento'nun Milli Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyelerinin izlediği gösteride NATO sertifikalı Bulgar Ordusu 6. Piyade Tugayı'nın çalışmaları sergilendi.

Tatbikatın gösteri bölümünün ardından basına konuşan Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Rumen Nikolov, Bulgaristan'da "geçici olarak konuşlandırılmış NATO'ya ait ağır silahların bulunduğunu" söyledi.

"Bulgaristan'da NATO ağır silahları var: 80 tank ve 11 adet F15 uçağı burada" diyen Nikolov, Bulgaristan'ın da NATO ülkesi olduğunu ve kendi ağır silahlarının da zaten buna dahil olduğuna işaret etti.

General Nikolov, Kabile 2015 tatbikatına 800 Bulgar ve 51 Amerikan askeri personelinin yanı sıra 2 adet M1A2 model Amerikan tankı, 15 adet T-72 Rus yapımı tank, Cugar ve Mi-17 helikopterler, SU-25 savaş uçaklarının da katıldığını bildirdi.

Nikolov, süren Atlantıc Resolve NATO eğitim programı çerçevesinde de 44 birim ağır silah ve 244 yabancı askeri personelinin de ülkede farklı dönemlerde bulunmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de, "Ordumuz modernleşerek müttefikleri ile uyumunu gittikçe artırıyor" dedi. Tatbikatın tamamen savunmaya dönük olduğuna işaret eden Plevneliev, "Bulgaristan'ın NATO üyeliği olmasaydı güvenlik konusunda hiçbir garantimiz olmazdı" diye konuştu.

Bulgaristan'ın tek başına hiç kimseye karşı askeri faaliyetlerde bulunamayacağını da paylaşan Plevneliev, ülkenin demokratik üyelerden oluşan NATO ailesinin bir parçası olduğuna vurgu yaptı.

Plevneliev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orduya yatırım yapmadan, zor bir an geldiğinde, kriz olduğunda birisinin yardımımıza koşmasını bekleyemeyiz. Bulgaristan'da bu yıl NATO kapsamında planlanmış 78 tatbikat ve askeri eğitim çalışması yapılacak."

Cumhurbaşkanı Plevneliev, ülkede yapılacak bu çalışmaların tümünün şeffaf ve açık olarak ilan edildiğini, kullanılan silahların " Karadeniz'in ötesine yönlenmediğini" kaydetti.

Plevneliev, "Herhangi bir Rus tatbikatına ilişkin orada kaç tane tankın katıldığı, nerede yapıldığı, ne için planlandığı ve sonuç olarak nelerin elde edildiği konusunda bilgi verildiğini gördünüz mü?" diye sordu.

Kabile 2015'te kullanılan ağır silahlar konusunda bilgi alan ve personelle görüşen Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Üst Düzey Konuklar Günü'ne Yunanistan Genelkurmay Başkanı ve komutanlarının da katıldığını, yakında Yunanistan ile benzer bir çalışmanın yapılacağını duyurdu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Askeri Tatbikat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement