Bulgaristan'da Ana Dil Sorunu - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Ana Dil Sorunu

HÖH Genel Başkanı Mestan: "Türklere karşı uygulanan yasaklar, Bulgar toplumunun bilinçaltında yatan tarihsel yükten kaynaklanıyor"

02.10.2014 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan, ülkedeki Türklere karşı uygulanan ana dil yasağının, Bulgar toplumunun bilinçaltında yatan tarihsel yükten kaynaklandığını söyledi.

Türklerin yoğun olarak bulunduğu Kırcaali'de öğretmenlerle görüşen Mestan, Bulgaristan'da dil, din ve ırk bağlamında farklı olanlar konusunda sorunlar bulunduğunu ifade etti. Mestan, "Farklılıklar, zenginlik değil, ulusal güvenlik için potansiyel risk olarak görülüyor" dedi.

Mestan, okullarda Türkçe'nin dersinin mecburi olmaması ve seçim döneminde seçmenlere Türkçe hitap edilmesine yasak konmasının, Bulgar toplumunun bilinçaltında yatan tarihsel yükten kaynaklandığını savundu.

Okullarda Türkçe'nin mecburi ders olması için parlamentoya yasa tasarısı sunduklarını ancak diğer partiler tarafından onay görmediğini anımsatan Mestan, pazar günü yapılacak genel seçimlerden sonra kurulacak yeni hükümet döneminde de aynı teklifi meclise taşıyacaklarını kaydetti.

Seçim propaganda döneminde Türkçe yasağına da değinen Mestan, seçmenlere Türkçe hitap ettiği için verilen para cezaları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını belirtti.

Bulgaristan'da ortaöğretimde Türk çocukları, Türkçe'yi zorunlu değil, seçmeli ders olarak alabiliyor. Seçim kanunu ise seçim döneminde siyasi konuşmaların Bulgarca dışında yapılmasını yasaklıyor. - Bulgaristan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Ana Dil Sorunu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement