Bülent Arınç: "Tanap ile Azerbaycan'dan İlk Gaz Akışı 2018'de Başlayacak" - Son Dakika
Politika

Bülent Arınç: "Tanap ile Azerbaycan'dan İlk Gaz Akışı 2018'de Başlayacak"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TANAP Projesi ile 2018 yılında Azerbaycan’dan gaz akışı sağlanacağını belirterek, “16 milyar küplük başlangıç miktarı 2023’te artarak 23 milyar metreküpe, 2026’da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkarılması planlanıyor” dedi.

24.10.2014 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TANAP Projesi ile 2018 yılında Azerbaycan'dan gaz akışı sağlanacağını belirterek, "16 milyar küplük başlangıç miktarı 2023'te artarak 23 milyar metreküpe, 2026'da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkarılması planlanıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Genç Girişimciler Platformu'nca düzenlenen IPFYE Enerji Kongresi'nin açılış programına katıldı. Bilgi Üniversitesi'nin Eyüp'teki Santral İstanbul Kampüsü'nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Bülent Arınç, Türkiye'nin enerji konunda önemli adımlar attığını belirterek, "Enerji konusunda bir bakanlığımız var. Bakanlığımızın çok yaygın bir teşkilatı da var. Son 12 yıldır enerji konusunda çok önemli adımlar atıldı. Ancak enerji açığımız hala var. Petrol ve doğalgazda dışarıya bağımlılığımızın getirdiği sorunlar var. Bunları farklı yöntemlerle aşmaya çalışıyoruz. En büyük yatırımları bu alanda yapıyoruz. Petrol ve doğalgaz başta olmak üzere farklı enerji birimlerinde Türkiye'nin yatırım yapması lazım. Bu konudaki enerji açığını yerli imkanlarla karşılıyor olması lazım" dedi.

"AVRUPA, PROJEMİZLE İLK KEZ AZERİ GAZI TÜKETECEK"

TANAP Projesi (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) ile ilgili bilgilendirme yapan Arınç, "TANAP Projesi ile yıllık 16 milyar metre küp Azerbaycan gazı taşınacak. Bunun 6 milyar metreküpü Türkiye'ye 10 milyar metre küpü ise Avrupa'ya teslim edilecektir. Bu proje kapsamında ilk gaz akışını 2018 yılında başlaması ön görülmektedir. 16 milyar küplük başlangıç miktarının 2023'te artarak 23 milyar metreküpe 2026'da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkarılması planlanıyor. Bu önemli proje ile Avrupa ilk defa Azeri gazını tüketecek, böylelikle Hazar bölgesi kaynaklarının Avrupa'ya taşınabilecek yeni bir tedarik güzergahı açılmış olacak" şeklinde konuştu.

"533 ADET KUYUDA PETROL BULUNDU"

2003 yılından bu yana doğalgaz ve petrol ile ilgili yapılan çalışmaları anlatan Arınç, "TEPAV aracılığıyla yapılan arama çalışmaları sonucunda 2003 ile 2013 yılları arasında 24 adet ham petrol, 33 adet doğalgaz sahası olmak üzere toplam 57 adet yeni petrol ve doğalgaz üretim sahası keşfedilmiştir. 533 adet kuyuda petrol ve 372 adet kuyuda da doğalgaz bulunmuştur. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere kaya gazı ve kaya petrolü gibi geleneksel olmayan yöntemlerle petrol ve doğalgaz üretimi yapmaya yönelik çalışmalara devam edilmektedir" diye konuştu.

"2'NCİ NÜKLER SANTRAL SİNOP'TA İNŞA EDİLECEK"

Türkiye'ye inşa edilecek ikinci nükleer güç santralinden bahseden Bülent Arınç, "Sarıbuğday-1 kuyusunun sondajı tamamlanmış olup, 21 Ekim tarihi itibariyle Konacık-1 kuyusunun sondajına başlanmıştır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin anlaşması imzalanmış saha çalışmaları başlanmıştır. İkinci nükleer güç santralinin ise Japonya ile birlikte Sinop'ta inşa edilmesine karar verilmiştir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bülent Arınç: 'Tanap ile Azerbaycan'dan İlk Gaz Akışı 2018'de Başlayacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement