Bu Kahvehanede Sadece Türkülerin Dedikodusu Yapılıyor - Son Dakika
Yerel

Bu Kahvehanede Sadece Türkülerin Dedikodusu Yapılıyor

Bursa'da bir aşık (halk ozanı) tarafından 59 yıl önce kurulan kahvehanede, gün boyu bağlamayla yapılan müzik ve buna yorumlarıyla eşlik edenlerin sesleri yükseliyor.

05.03.2015 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da bir aşık (halk ozanı) tarafından 59 yıl önce kurulan kahvehanede, gün boyu bağlamayla yapılan müzik ve buna yorumlarıyla eşlik edenlerin sesleri yükseliyor. Bir duvarında "Anadolu'yu dile getiren aşıklardır" yazısı bulunan kahvehane, saz üstatları ve türkü tutkunlarını bir araya getiriyor.

"Aşıklar Kahvehanesi"nin işletmecisi ve kurucusunun oğlu Muhsin Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının 59 yıl önce Erzurum'dan Bursa'ya gelerek bu iş yerini açtığını söyledi.

O dönem evlerin çoğunda radyo bile yokken babasının arkadaşlarıyla bir araya gelip bağlama çaldığını, türkü söylediğini belirten Güneş, "Bir gece babam yine arkadaşlarına gidiyor saz çalmaya. Geç vakit olunca sazını dükkana bırakıyor. Ertesi gün buradan geçen bir Bursalı, babamın sazını görüyor ve çalmak için izin istiyor. Babam izin verince bir gün sonra o adam, saz çalan arkadaşlarını da alıp geliyor. Sonra sazlarını buraya bırakmaya başlıyorlar ve bu düzen böyle gidiyor" diye konuştu.

Güneş, kahvehanesinde bağlama çalınırken kimsenin konuşmadığını, konuşanların da uyarıldığını anlattı.

Kahvehaneye gençlerin ilgisinin de yoğun olduğunu dile getiren Güneş, "Eskiden Batı müziğine ilgi daha çoktu. Şimdi Heykel'e (Bursa'nın merkezinde bir semt) çıkınca illa ki sırtında sazı olan bir genç görmek mümkün oluyor. Gelip böyle ortamlarda bulunmaları ve böyle şeylerle uğraşmalarından memnunuz" değerlendirmesinde bulundu.

Muhsin Güneş, kahvehane kültürünü babadan oğula devam ettireceklerini anlattı.

Çocukluğunda, 1970'li yıllarda TRT sanatçılarının kahvehaneye gelip ramazan akşamlarında sanatlarını icra ettiğini aktaran Güneş, "Hala da güzel oluyor. Biz de babadan gördüğümüz gibi devam ediyoruz. Allah ömür verdiği sürece de devam edecek inşallah" ifadesini kullandı.

"Sadece türkülerin dedikodusu yapıyoruz"

Kahvehanenin müdavimlerinden Muzaffer Yılmaz (63) ise 20'li yaşlarından bu yana buraya geldiğini bildirdi.

Her gün olmasa da aşağı yukarı gün aşırı gelip arkadaşlarıyla buluştuğunu ifade eden Yılmaz, "Burada, var olan türküleri en güzel şekilde icra etmeye çalışıyoruz. Bir araya geldiğimizde halk türkülerini icra etmeye çalışıyoruz. Bir nevi toplantı yeri gibi oluyor burası bizim için. Çalıyoruz ve eğleniyoruz. Öğrendiğimiz yeni türküleri birbirimize öğretiyoruz" diye konuştu.

Sabri Karaaslan da yaklaşık 50 yıldır "Aşıklar Kahvehanesi"nin müdavimi olduğunu dile getirdi.

Bu kahvehanede sadece türkülerin dedikodusunun yapıldığını ve eskiden kadınların gelemediğini aktaran Karaaslan, şimdilerde erkeklerin eş ve çocuklarıyla burada bulunmasından mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Kahvehanede Sadece Türkülerin Dedikodusu Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement