Bozdağ: AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız - Son Dakika
Güncel

Bozdağ: AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız

Bozdağ: AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Aleviler'in başvurusu üzerine zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği karara ilişkin, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler.

17.09.2014 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Aleviler'in başvurusu üzerine zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği karara ilişkin, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabii bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi; birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak'ta Vali Hasan İpek'i makamında ziyaret ederken bakanlığının kentte yapacağı yatırım ve çalışmalarla ilgili inceleme ve görüşmelerde bulunacağını söyledi. Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimine ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine seçim takviminin işlediğini, bu takvim çerçevesinde kürsüde görev yapan HSYK'nın denetim, yönetim ve gözetimi altında seçimin 12 Ekim'de yapılacağını bildirdi. Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nde kendilerinin bu seçimi yapacaklarını, Yüksek Seçim Kurulu'nun takvimine bunların tabi olmadığını belirten Bozdağ, şunları söyledi:

"Yargıtay başkanımız cumhurbaşkanımızı tebrik, hem de yeni adli yıl açılışına davet için başbakanlık binasında ziyaret etmişti. Ziyarette ben de hazır bulundum. Orada değişik konular konuşuldu. Bu konuşmalar sırasında Yargıtay başkanımız HSYK seçimine Yargıtay'dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek üyelik seçimini kürsüde yapılacak hakim ve savcıları etkilememesi bakımından 12 Ekim'de yapmayı ancak 12 Ekim'in pazar gününe gelmesi ve Yargıtay'da da pazar günleri çalışma geleneği olmaması nedeniyle '13 Ekim pazartesi günü yapacağız' diye kendisi bizzat sayın cumhurbaşkanımıza ifade ettiler. Basından öğrendiğimiz kadarıyla Yargıtay başkanımız Yargıtay'da yapılacak seçimi 22 Eylül olarak tarihlendirdi. Sayın cumhurbaşkanımıza arz ettiği tarihi sayın başkan değiştirmiş durumda, tabii ben bu konuyu takdire bırakıyorum. Hakim, savcı ve değerli Yargıtay üyelerimizin takdirine bırakıyorum. Cumhurbaşkanı'na ve sayın başkan bu tarihi kendi gerekçeleri ile seçimi etkilememesi için böyle bir tarih düşündüğünü ifade etti. Daha sonrada değiştirdi. Tabii tamamen başkanın yetkisinde olan bir konudur. Sayın başkan yetkisini bu yönde kullanmıştır. Benim üzüldüğüm şey sayın Cumhurbaşkanımıza böyle bir kendi açıp kendi ifade etmesine rağmen daha sonra farklı bir tarih belirlemesidir. 'Hayırlı olsun' diyoruz. Sonuçta Yargıtay üyeleri kendi özgür iradeleri ile karar verecektir. Yargıtay üyelerimizin yapacağı HSYK üyeliği seçimini hayırlı olmasını diliyorum. Ben sadece bu konuya vurgu yapmak istedim."

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevi vatandaşların din dersleri konusunda başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili soru üzerine hükümetlerinin Aleviler'insorunlarını çözme konusunda ciddi reformlar yaptığını anlattı. Bozdağ, şunları söyledi:

"Bizim ilköğretim kurumlarında okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında ilk defa Alevilik ile ilgili bölümler konuldu. Ama daha da önemlisi bunun ötesinde Alevilik ile ilgili bölümleri Alevi kardeşlerimizin bilgisine önem verdiği dedeler veya başkaca bilge kişiler bizzat yazdılar. Onlar yazdılar biz de sadece redakte edip metne hiç dokunmadan kitaplara koyduk. Bu Türkiye ilk defa olan bir başka değişiklik oldu. Nevşehir Üniversitemizin adı Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştirildi. Alevi Araştırma Merkezleri Türkiye'de kuruldu, pek çok adımlar atıldı. Türkiye Cumhuriyeti döneminde Alevi vatandaşlarımız ile ilgili atılmış ne kadar olumlu adım varsa bu olumlu adımların yüzde 90'nı AK Parti hükümeti dönemlerinde 58, 59, 61 ve 62'nci hükümetleri döneminde atılmıştır. Bundan sonraki süreçte de Alevi vatandaşlarımızın sorunları hükümetimizin de sorunudur. Hükümetimiz bu konudaki diğer sorunları çözme konusunda gayretlerini sürdürecektir. Bu karar gerekçesi ile beraber görüldükten sonra elbet bir değerlendirme tabii tutulacaktır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabii bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız."

IŞİD'in saldırılarından kaçarak Türkiye'ye gelen Ezidiler üzerinde hükümetin hassasiyetle durduğunu belirten Bakan Bozdağ, Türkiye'nin her zaman dar ve zorda olan topluluklara yardımcı olduğunu, karşılaşılan sıkıntılar nedeniyle Suriye'den Türkiye'ye gelmek zorunda olan insanlara kucak açtklarını, 1 milyonun üzerinde Suriyeli'nin Türkiye'de yaşadıklarını, ihtiyaçlarının karşılandığını kaydederken, şöyle devam etti:

"Ezidiler'le ilgili şu anda İŞİD tehdidinden kaçan ve ülkemize gelen insanlar var. Biz onlara da kapımızı açtık, Şırnak'ta var. Sayın valimizden onlar hakkında bilgiler aldım. Diyarbakır'da da var. Diyarbakır valimizden bilgiler aldık. Ayrıca yetkiler ile sayın valimiz ve kendi aramızda konuşacağız daha önce de biliyorsunuz. Halepçe de Saddam'ın katliamı olduğunda da Türkiye yine kaplarını açmıştı. Biz her zaman darda ve zorda olanlara kapımızı açtık, bunlarla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. AFAD tarafından ve onun ilerdeki temsilcileri valilerimiz, il müdürlükleri yeni kuruluyor. Devletin bütün kurumlarında bu konuları yakından takip ediliyor. Onlara ilişkin adımlar atılıyor. Bundan sonra da atılacaktır."

BELEDİYEYİ ZİYARET ETTİ

Bakan Bozdağ, adliyenin ardından kentteki esnafı da ziyaret etti. Yol üzerinde bulunan bir taziye evine uğrayan Bozdağ, burada dua okudu. Bozdağ, daha sonra gittiği belediyede Şırnak Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan ile yardımcısı Özlem Onuk tarafından karşılandı. Başkan Kadırhan, ziyaretten memnun koldığını anlatırken, "Son dönemlerde gelişmeler var. Hasta tutuklulara ilişkin. Anadilde eğitim okulların kapatılması ve çözüm süreciyle ilgili sorunları yüz yüze konuşacağımız için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bakan Bozdağ, Şırnak'ın son derece önemli bir kent olduğunu, sorunları yerinde görmek yerinde incelemek çözüm için daha hızlı hareket etmeleri gerektiğini vurgularken, "Şırnak'a ilk defa geldim. Şırnak'ta aldığım talepleri ve bilgileri Ankara'da paylaşacağız ve takipçisi olacağız" dedi. - Şırnak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bozdağ: AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement