Bozdağ AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız - Son Dakika
Güncel

Bozdağ AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız

Bozdağ AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevi vatandaşların başvurusu üzerine zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği karar üzerine, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler.

17.09.2014 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevi vatandaşların başvurusu üzerine zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği karar üzerine, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak'ta bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu. Vali Hasan İpek'i makamında ziyaret eden Bozdağ, bakanlığının kentte yapacağı yatırımlar ve çalışmalarla ilgili incelemeler ve görüşmelerde bulunacağını belirtti. n Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimine ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine Bozdağ, seçim takviminin işlediğini, bu takvim çerçevesinde kürsüde görev yapan HSYK'nın denetim, yönetim ve gözetimi altında seçimin 12 Ekim'de yapılacağını bildirdi. Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nde kendilerinin bu seçimi yapacaklarını, Yüksek Seçim Kurulu'nun takvimine bunların tabi olmadığını belirten Bozdağ, şunları söylediYargıtay başkanımız cumhurbaşkanımızı hem tebrik hem de yeni adli yıl açılışına davet için başbakanlık binasında ziyaret etmişti. Ziyarette ben de hazır bulundum. Orada değişik konular konuşuldu. Bu konuşmalar sırasında Yargıtay başkanımız HSYK seçimine Yargıtay'dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek üyelik seçimini kürsüde yapılacak hakim ve savcıları etkilememesi bakımından 12 Ekim'de yapmayı ancak 12 Ekim'in pazar gününe gelmesi ve Yargıtay'da da pazar günleri çalışma geleneği olmaması nedeniyle biz 13 Ekim pazartesi günü yapacağız diye kendisi bizzat sayın cumhurbaşkanımıza ifade ettiler. Basından öğrendiğimiz kadarıyla Yargıtay başkanımız Yargıtay'da yapılacak seçimi 22 Eylül olarak tarihlendirdi. Sayın cumhurbaşkanımıza arz ettiği tarihi sayın başkan değiştirmiş durumda, tabi ben bu konuyu takdire bırakıyorum. Hakimlerimizin, savcılarımızın değerli Yargıtay üyelerimizin takdirine bırakıyorum. Cumhurbaşkanı'na ve sayın başkan bu tarihi kendi gerekçeleri ile secimi etkilememesi için böyle bir tarih düşündüğünü ifade etti. Daha sonrada değiştirdi. Tabi tamamen başkanın yetkisinde olan bir konudur. Sayın başkan yetkisini bu yönde kullanmıştır. Benim üzüldüğüm şey sayın Cumhurbaşkanımıza böyle bir kendi açıp kendi ifade etmesine rağmen daha sonra farklı bir tarih belirlemesidir. Hayırlı olsun diyoruz. Sonuçta Yargıtay üyeleri kendi özgür iradeleri ile karar verecektir. Yargıtay üyelerimizin yapacağı HSYK üyeliği seçimini hayırlı olmasını diliyorum. Ben sadece bu konuya vurgu yapmak istedim dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevi vatandaşların din dersleri konusunda başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili soru üzerine hükümetlerinin Alevi vatandaşların sorunlarını çözme konusunda ciddi reformlar yaptığını anlattı. Bozdağ, şunları söyledi

Bizim ilköğretim kurumlarında okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında ilk defa Alevilik ile ilgili bölümler konuldu. Ama daha da önemlisi bunun ötesinde Alevilik ile ilgili bölümleri Alevi kardeşlerimizin bilgisine önem verdiği dedeler veya başkaca bilgeç kişiler bizzat yazdılar. Onlar yazdılar bizde sadece redakte edip metne hiç dokunmadan kitaplara koyduk. Bu da Türkiye ilk defa olan bir başka değişiklik oldu. Bildiğiniz gibi Nevşehir Üniversitemizin adı Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştirildi. Alevi Araştırma Merkezleri Türkiye'de kuruldu pek çok adımlar atıldı. Türkiye Cumhuriyeti döneminde alevi vatandaşlarımız ile ilgili atılmış ne kadar olumlu adım varsa bu olumlu adımların yüzde 90'nı AK Parti hükümeti dönemlerinde 58, 59,61 ve 62'inci hükümetleri döneminde atılmıştır. Bundan sonraki süreçte de Alevi vatandaşlarımızın sorunları hükümetimizin de sorunudur. Hükümetimiz bu konudaki diğer sorunları çözme konusunda gayretlerini sürdürecektir. Bu karar gerekçesi ile beraber görüldükten sonra elbet bir değerlendirme tabii tutulacaktır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız.

IŞİD'in saldırılarından kaçarak Türkiye'ye gelen Ezidiler üzerinde hükümetin hassasiyetle durduğunu belirten Bakan Bozdağ, Türkiye har zaman darda ve zorda olan topluluklara bu güne kadar yardımcı olmuştur. Suriye'den ülkemize ülkede yaşanan sıkıntılar nedeni ile gelmek zorunda olan insanlar kucak açtı. Bir milyon üzerinde Suriye vatandaşı ülkemizde ağırlanmakta ve her ihtiyacı hükümetimiz, devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Ezidilerle ilgili şu anda İŞİD'in tehdidinden kaçan ve ülkemize gelen insanlar var. Biz onlara da kapımızı açtık, Şırnak'ta var. Sayın valimizden onlar hakkında bilgiler aldım. Diyarbakır'da da var. Diyarbakır valimizden bilgiler aldık. Ayrıca yetkiler ile sayın valimiz ve kendi aramızda konuşacağız daha önce de biliyorsunuz. Halepçe de Saddam'ın katliamı olduğunda da Türkiye yine kaplarını açmıştı. Biz her zaman darda ve zorda olanlara kapımızı açtık, bunlarla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. AFAD tarafından ve onun ilerdeki temsilcileri valilerimiz, il müdürlükleri yeni kuruluyor. Devletin bütün kurumlarında bu konuları yakından takip ediliyor. Onlara ilişkin adımlar atılıyor. Bundan sonrada atılacaktır dedi.

BELEDİYEYİ ZİYARET ETTİ

Bakan Bozdağ, adliyenin ardından kentteki esnafları da ziyaret etti. Yol üzerinde bulunan bir taziye evine uğrayan Bozdağ, burada dua okudu. Bozdağ, daha sonra gittiği belediyede Şırnak Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan ile yardımcısı Özlem Onuk tarafından karşılandı. Ziyaretten doyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Kadırhan, Son dönemlerde gelişmeler var. Hasta tutuklulara ilişkin. Anadilde eğitim okulların kapatılması ve çözüm süreciyle ilgili sorunları yüz yüze konuşacağımız için çok teşekkür ediyorum dedi.

Bakan Bozdağ, Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Seçimlerde yeni çıktı başkanımız onu tebrik ediyorum. Şırnak son derece önemli bir şehrimiz. Sorunları yerinde görmek yerinde incelemek çözüm için bizi daha hızlı hareket etmeye sevk ediyor. Şırnak'a ilk defa geldim. Şırnak'ta aldığım talepleri ve bilgileri Ankara'da paylaşacağız ve takipçisi olacağız dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bozdağ AİHM Kararı ile Değerlendirmeyi Ayrıca Yaparız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement