Borsa'da Makul Şüphe Dönemi - Son Dakika
Ekonomi

Borsa'da Makul Şüphe Dönemi

Borsa\'da Makul Şüphe Dönemi

Yeni kotasyon yönergesi SPK'da onaylanırsa herhangi bir suçtan ceza alan patronunun şirketi kottan çıkarılabilecek.

21.11.2014 10:57  Güncelleme: 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz günlerde Borsa yönetimi, hazırladığı yeni bir 'Kotasyon Yönergesi Taslağı'nı görüşlerini almak üzere ilgili kurumlara gönderdi. Taslağa göre 'Kottan çıkma koşulları oluşmasa dahi, Borsa Yönetimi piyasaların ve pazarların düzeninin, ibarının ve istikrarının bozulabileceği kanaatine ulaşırsa ilgili ortaklık paylarını kottan çıkarabilecek.

YÖNETİM İSTEDİĞİ ŞİRKETİ ATABİLECEK
Taslak Borsa Yönetimine Borsa'dan şirket atabilme yetkisi dahi veriyor. Borsa çevreleri yönergenin keyfi uygulamalara açık olduğu görüşünde.

BORSA'DA MAKUL ŞÜPHE DÖNEMİ

Taslakta yeni kotasyon şartlarında yer alan 'ihraççı yönetim kurulu üyelerinin ve genel müdürlerin yetkin,deneyimli ve yeterli olması şartı' ifadesine yer veriliyor. Bu hükme ilişkin de somut kriterlerin belirlenmemesi, yakın zamanda gündeme gelen 'makul şüphe'nin Borsa'daki tezahürü olarak borsa kulislerinde yorumlanıyor.

BORSA YÖNETİMİNE SÜPER YETKİLER

Taslağa göre Borsa yönetim kuruluna süper yetkiler veriliyor. BİST kulislerinde konuşulan taslağın dikkat çeken diğer ayrıntıları ise şöyle: Taslakta yönetim kuruluna,ihraççıya göre kotasyon şartları belirleme yetkisi getiriliyor. Düzenleme ile Borsa yönetimine dilediği şirket için farklı kriterler belirleme yetkisi veriliyor.

GÖZALTI PAZARINA YENİ KRİTER

Taslakta yer alan bir diğer dikkat çekici nokta gözaltı pazarına alınan şirketlerin yeniden bir üst pazara alınmasında tüm kotasyon şartlarının sağlanmasının beklenmesi uygulamasının getirilmesi.Bu uygulama ile Borsa yönetim kurulunca subjektif kriterlere göre gözaltına alınan şirketlerin bir üst pazara çıkması zorlaştırılıyor.

ADLİ OLAYA KARIŞAN PATRONUN ŞİRKETİDE YANACAK

Taslak bu şekilde Sermaye Piyasası Kurulu'ndan onay alırsa örneğin bir Holding patronu adam öldürmeye azmettirmekten hapis cezası onaylanırsa şirketleri kottan çıkarılabilecek.

TÜM HALKA AÇIK ŞİRKEKLERİ KAPSIYOR

Borsa kulislerinde keyfi uygulamalara açık olarak nitlenen taslağın küçük yatırımcıyada zarar vereceği görüşü hakim. Kotasyon yönergesi tasarısı tüm halka açık ve açılacak şirketleri kapsıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Borsa'da Makul Şüphe Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • tax: Maasallah adam borsaya acilsin millete kagidini satsin sonrada kottan ciksin kücük yatirimci avcunu yalasin siz borsayi kapatsaniz daha iyi olmazmi kisa yoldan. 4 0 Yanıtla
  • Borsada dolandırılan bir mağdur: Spk da görevlilerin tamamının devlet tarafından denetlenmesi gerekli yolsuzluk yapanların haddi bildirilmeli 0 0 Yanıtla
  • Borsada dolandırılan bir mağdur: Rahmeti Özal, şirketlerin ve yatırımcının kalkınması maksadıyla 80 lı yıllarda türkiye ye getirmişti. Şimdi ise keser sap döndü küçük yatırımcıyı dolandırma çabasında, ben dolandırıldım bilseydim borsanın böyle olduğunu hiç bulaşmazdım. Spk da küçük yatırımcıyı düdükleme peşinde, küçük yatırmcılara sesleniyorum; lütfen bu tuzaklara gelmeyin burası bir kumarhane ortamı kazanırım hayaline kapılmayın evdeki bulgurdan olursunuz gidin paranızı en kötü şartlarda bankaya yatırın az olsun öz olsun, benim evim gitti sizlerin gitmesin 0 0 Yanıtla
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.


Advertisement