Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan Açıklaması

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan Açıklaması

"İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer alması zorlu bir süreç" "Ülkedeki genel yatırım ortamının iyileştirilmesi, istikrar ortamının sağlanması, iyi yönetişim kurallarının hayatın her alanında etkin bir şekilde kullanılması çok önemli" "2. tur stratejik ortaklıklar, Borsa İstanbul'un değerini.

23.04.2014 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HANDAN SİLKİN - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer almasının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Ülkedeki genel yatırım ortamının iyileştirilmesi, istikrar ortamının sağlanması, iyi yönetişim kurallarının hayatın her alanında etkin bir şekilde kullanılması çok önemli" dedi.

ABD'nin New York şehrinde düzenlenen "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör" isimli forum dizisinin ikinci etkinliği sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Turhan, forumla Türkiye'nin yapısını, toplumun özelliklerini, siyasal ve ekonomik sistemini doğrudan anlatma imkanı bulmalarının oldukça önemli olduğunu söyledi.

Turhan, NASDAQ'la yapılan stratejik ortaklık sonrası önlerinde 2 önemli konu bulunduğunu aktararak, "Borsa İstanbul'un görünürlüğünü ve itibarını artıracak ve Borsa İstanbul'a yatırımcıların ilgisini güçlendirecek yeni ortaklıklar oluşturmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili çeşitli finansal kuruluşlarla, yatırım fonlarıyla, varlık yönetim şirketleriyle, özel sermaye şirketleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bu bizim için en önemli hamle olacak ve bunu 2014 yılı 3. çeyreğinden önce bitirmek istiyoruz" diye konuştu.

Bunun, 2015 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları halka arza çok güçlü bir destek sağlayacak olması nedeniyle de önemli olduğuna işaret eden Turhan, "NASDAQ'la stratejik ortaklık yapmamızla beraber bu anlaşmanın öncesinde ve sonrasında Borsa İstanbul'un değeri arttı. Şimdi bu, tamamlamayı hedeflediğimiz 2. tur stratejik ortaklıklar, bir miktar daha Borsa İstanbul'un değerini artıracak adımlar olacak. Dolayısıyla halka arza şirketimizin ulaşacağı en üst değerle yapmamızı mümkün kılacak" ifadelerini kullandı.

"Elmas piyasalarını canlandırmaya yönelik bir çalışmamız var"

Turhan, bir taraftan yapısal konularla ilgili çalışırken diğer yandan da yeni ürünler, yeni projeler ve yeni çözümler üretmek noktasında büyük bir hızla çalıştıklarını belirterek, Borsa İstanbul'un kurumsal yatırımcı tabanının gelişmesine, likiditesinin artmasına imkan verecek ve Borsa İstanbul'un yine uluslararası küresel bir aktör olma konumunu pekiştirecek iş ortaklıklarıyla görüşmelerinin devam ettiğini vurguladı.

Elmas piyasalarını canlandırmaya yönelik bir çalışmaları bulunduğu bilgisini veren Turhan, şunları kaydetti:

"Merkezi Belçika'da olan uluslararası elmas lisanslama kuruluşuyla bir anlaşma imzalayıp İstanbul'u elmas sertifikasyonu konusunda önemli bir merkez haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili vergisel bir takım sorunlar vardı. Sorunların halledilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Ham elmasta özel tüketim vergisi alınıyor. Bizim buradaki düşüncemiz, özel tüketim vergisi yerine katma değer vergisi alınması daha doğru olur. Çünkü bu bir nihai tüketim malı değil. Ham elmas işleniyor, pırlanta haline dönüşüyor. Dolayısıyla burada katma değer vergisi alınmalı ancak doğru ve uygun bir şekilde.

Nasıl diğer borsada alınıp satılan işlemler için herhangi bir vergilendirme söz konusu olmuyorsa Borsa dışında nihai tüketiciye, perakende tüketiciye satılırken vergilendirme oluyorsa bunun için de böyle olması gerekiyor. Hindistan'ın 2012 yılında 1 milyar dolarlık ham elması ihraç edip bunu kesip pırlanta, ziynet eşyası haline getirip sattığı zaman buradan elde ettiği ihracat geliri 17 milyar dolar. Yani bu müthiş bir katma değer sağlıyor, hem de iş sahası oluşturuyor. Aynı zamanda bu bir istihdam projesi, dolayısıyla bunu çok önemsiyoruz."

Elmas üreticilerinin ve elmas ticareti yapanların, elmas yoluyla kaçakçılık yapılmaması için başlatılmış bir girişimde bulunduğuna değinen Turhan, "Biz Borsa İstanbul olarak bu girişimin bir parçasıyız. Şayet bu problemi halledebilirsek İstanbul'da kuracağımız araştırma ensitüsü, elmaslara lisans veren dünyada az sayıdaki merkezden birisi olacak. Dolayısıyla bu piyasanın gelişimi için son derece önemli" şeklinde konuştu.

Turhan, demir-çellik endüstrisi konusunda da üreticiyi ve piyasayı desteklemek için Hurda Türk Çeliği Endeksi'ne dayanan bir vadeli işlem sözleşmesinin devreye alınacağı bilgisini vererek, aynı zamanda da uzun mamul diye de nitelendirilen demir kütüğünün, fiziki teslimatlı bir finansal sözleşme olarak alınıp satılmasını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

Bu piyasaya özellikle uluslararası yatırımcıların ve Türkiye'de demir-çelik piyasası oyuncularının doğrudan katılımının sağlanmasının çok önemli olduğuna işaret eden Turhan, bu konuyu Sermaye Piyasası Kurumu'na aktardıkları açıklamasında bulundu.

"Avrupa Birliği üyelik sürecini bir temel ölçüt olarak görmemiz çok önemli"

Turhan, küresel çalkantıların, Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinde bir oynaklığa sebep olabildiğine dikkati çekerek, bu durumun reel sektör kuruluşları, ihracatçılar ve ithalatçılar için önemli bir risk olduğunu anımsattı.

Bunun daha etkin bir şekilde yönetilmesini mümkün kılmak için dövize dayalı opsiyon sözleşmelerini devreye almak istediklerini vurgulayan Turhan, "Çünkü vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak opsiyon sözleşmeleri, kullanıp kullanmamanın, o sözleşmeye sahip olanların ihtiyarında olduğu bir sözleşme türüdür. Bu bakımdan da bizim reel sektör kuruluşlarımıza daha sıcak gelecek bir sözleşme olacak" ifadelerini kullandı.

Sözleşmenin başarılı olabilmesi için yurt dışındaki yatırım kuruluşlarının Türkiye'de herhangi bir kuruluşla irtibat kurmadan, doğrudan emir gönderip yatırım yapabilecekleri bir piyasa yapısı oluşturmalarının gerektiğini belirten Turhan, konuyla ilgili altyapının hazır olduğunu ancak bunun için gereken izinlerin alınmasına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Turhan, opsiyon sözleşmelerinin hayata geçirilmesiyle ürün çeşitlilikleri, yeni piyasalar, yeni ürünler, yurt dışı bağlantılar ve ortak projeler ile Borsa İstanbul'u gerçek bir finans merkezi yapmaya çalıştıklarının altını çizdi.

İstanbul'un finans merkezleri içinde ilk 10'da yer almasının zorlu bir süreç olduğuna işaret eden Turhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu bir yarı. Sadece hızlı koşmanız değil diğerlerinden de hızlı koşmanız gerekir. Bu anlamda sadece Borsa İstanbul'un yapabilecekleri bu konuda sınırlı. Ülkedeki genel yatırım ortamının iyileştirilmesi, istikrar ortamının sağlanması, iyi yönetişim kurallarının hayatın her alanında etkin bir şekilde kullanılması çok önemli. Sadece Borsa tarafında değil, bütün sermaye piyasası kuruluşlarımız, hatta devlet yönetiminden tutun şirket yönetimlerine kadar her yerde bu alanda çalışmaların sürdürülmesine bağlı. Yapısal reformlar bu anlamda çok önemli.

Yapısal reformlarda bir kesintiye uğramaksızın, ivme kaybetmeksizin, çalışmamız ve bu konuda Avrupa Birliği üyelik sürecini bir temel ölçüt olarak görmemiz çok önemli. Bu anlamda da kurumsal yönetişimi artırmak yani daha şeffaf, daha hesap verebilir, daha sosyal sorumluluk ve çevreye duyarlılık anlamında sürdürülebilirlilik çerçevesinde oluşmuş bir yönetim anlayışını hayatın her alanına yaygınlaştırmamıza bağlı. Bunları yapmamız lazım ki, ilk 10 içerisinde yer alabilelim."

" Anadolu Ajansı'na teşekkür ediyorum"

Turhan, Anadolu Ajansı'na katkılarından dolayı teşekkür ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anadolu Ajansına teşekkür ediyoruz. Dün NASDAQ'da başladık, bugün burada devam ediyoruz, yoğun bir maraton oldu. Anadolu Ajansı'nın da bizim bu etkinliklerimizin Türkiye'de ve dünyada duyurulmasında göstermiş olduğu destek ve katkıdan dolayı bütün Ajans çalışanlarına şükranlarımı sunmak istiyorum." - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Esnafın İşleri Durgun, Turistlere Bağlıyorlar
    17:05 İzmir'de Esnafın İşleri Durgun, Turistlere Bağlıyorlar

    İzmir'de esnaf, vatandaşların alım gücünün düşmesiyle işlerinin etkilendiğini belirterek turistlere umut bağladıklarını söyledi. Esnaf, dükkan kiralarını ödemekte zorlandıklarını ve güçlerinin kalmadığını ifade etti. Fiyat artışları ve vatandaşların satın alma gücünün düşmesi nedeniyle esnafın işleri durgunlaşmış durumda. Esnaf, idare etmeye çalıştıklarını belirtirken, turistlerin gelmesini beklediklerini dile getirdi.

  • Van'ın Bahçesaray ilçesinde besiciler hayvanlarını otlatmaya başladı
    17:03 Van'ın Bahçesaray ilçesinde besiciler hayvanlarını otlatmaya başladı

    Bahçesaray ilçesinde çetin geçen kış boyunca ahırlarda beslenen küçükbaş hayvanlar, havanın ısınmasıyla birlikte meralara çıkarıldı. Besiciler, doğanın canlanmasıyla yeşeren meralara götürdükleri hayvanlarını gün boyunca otlattıktan sonra tekrar ahırlara getiriyor. Uzun süre sonra hayvanlarını otlaklara çıkarmanın ve yem masraflarından kurtulmanın sevincini yaşayan besiciler, bu durumdan memnuniyet duyuyor.

  • Kayseri Serbest Bölge'de Yapılan Projeler Firmalara Sunuldu
    16:58 Kayseri Serbest Bölge'de Yapılan Projeler Firmalara Sunuldu

    Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Serbest Bölge'de hayata geçirilen projeler hakkında bölgede faaliyet gösteren firmalara sunum yaptı. Palancıoğlu, Serbest Bölge'nin daha cazip hale gelmesi için yatırımlara devam edeceklerini, doğalgaz, yağmur suyu hattı, içme suyu hattı, kanalizasyon, atık su arıtma tesisinin büyümesi gibi çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Serbest Bölge'nin tüm yollarını açtıklarını, kilitli parke yol yapımının devam ettiğini ve birçok bitmiş veya üretime geçmek üzere olan firmanın bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, yeşil serbest bölge olma hedeflerine de değinen Palancıoğlu, Kayseri Ticaret ve Sanayi odalarının başkanlarına, yönetim kurulu üyelerine ve sanayicilere teşekkür etti.

  • Salihli Belediyesi'nin 108 Milyon TL Borcu Var
    16:57 Salihli Belediyesi'nin 108 Milyon TL Borcu Var

    Manisa'nın Salihli ilçesi Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, belediyenin 108 milyon TL borcu olduğunu belirterek, borçla ilgili incelemelerin devam ettiğini ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılacağını söyledi.

  • Çin'in imalat sektörü geriliyor, yeni sektörlere yöneliyor
    16:37 Çin'in imalat sektörü geriliyor, yeni sektörlere yöneliyor

    Çin'in Batı'yla ticaret savaşının ortasında kalan göçmen işçiler, büyük bir zorluk yaşarken, Çin ekonomisini yüksek teknolojiyle kurtarmaya çalışıyor.

  • Dışişleri Bakanı Fidan:
    16:26 Dışişleri Bakanı Fidan: "bir Numaralı Önceliğimiz İsrail İşgalinin Sona Ermesi ve İki Devletli Formülün Hayata Geçmesi"

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran-İsrail gerilimini değerlendirirken, "Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli formülün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran-İsrail arasındaki gerilim, yarın başka bir savaş türü, öbür gün başka bir ülkenin içinde çıkan başka bir iç karışıklık, toplumsal rahatsızlık. Bunların hepsi olmaya devam edecektir'' dedi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri,  Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi’nin çok yakın bir süre içinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildirdi.

  • Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sapanca'da Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na katıldı
    16:24 Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sapanca'da Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na katıldı

    Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz katıldı. Çalıştayda sektördeki gelişmeler ele alındı.

  • Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu dağıtıldı
    16:18 Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' kapsamında Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu desteği verildi. Nurdağı Kaymakamı İsmail Alsancak, Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme ile çiftçilerin katıldığı törende dağıtım gerçekleştirildi.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü
    15:54 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüşerek dünyanın görünümü üzerine sohbet etti. Gopinath, görüşmeye ilişkin fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı.

  • Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı
    15:49 Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı

    Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) düzenlediği Hizmet İhracatı Strateji Toplantısı ile sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla sektörün yol haritası ve stratejisi belirlendi. HİB Başkanı Şekib Avdagiç, hizmet ihracatının Türkiye'nin yumuşak gücü olmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, sektörün istihdam ve cari açığa pozitif katkı sağladığı vurgulandı. Hizmet İhracatı Sürdürülebilirlik Eylem Planı Strateji Çalışması gerçekleştirildi ve ihracatçıların devlet desteklerinden yararlanması için çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise hizmet sektörünün dış ticaret dengesini etkileyeceğini ve 2028 yılında 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi olduğunu belirtti.

  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.


Advertisement