Bonzai Meclis Gündeminde - Son Dakika
Politika

Bonzai Meclis Gündeminde

Bonzai Meclis Gündeminde

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, kimyasal ortamda üretilen sentetik bir uyuşturucu olan bonzainin özel kimya mühendisleri tarafından özel organizasyonlarla üretildiğini söyleyerek, “Sağlık Bakanlığı, TUBİM ve Hacettepe Eczacılık Fakültesi beraber bir çalışma yürütüyor” dedi.

16.07.2014 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, kimyasal ortamda üretilen sentetik bir uyuşturucu olan bonzainin özel kimya mühendisleri tarafından özel organizasyonlarla üretildiğini söyleyerek, " Sağlık Bakanlığı, TUBİM ve Hacettepe Eczacılık Fakültesi beraber bir çalışma yürütüyor" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Iğdır Milletvekili Pervin Buldan tarafından TBMM Başkanlığına verilen "Ülkemizde uyuşturucu kullanımının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin alınması" konulu Meclis araştırma önergesi üzerine Genel Kurulda söz alan AK Parti Adana Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, "Olay sadece kaçakçılık veyahut da farklı sosyal sorunlara yol açma boyutuyla gündeme geliyor ama esasında sağlık açısından, kamusal problemler açısından, sosyal, hukuki, idari yönler açısından, terör açısından, hatta kadına şiddet, sağlıkta şiddet, sporda şiddet gibi konulardaki en önemli etken maddeler açısından da konuşulması gereken bir husus" ifadelerini kullandı.

Bonzai'nin yeni yeni gündeme gelen psikoaktif madde olduğunu söyleyen Ünüvar, toplumda bonzainin sanki tek bir maddeymiş gibi yanlış bir algılama olduğunu belirtti. Bonzainin 300 kadar farklı kombinasyonların olduğu bir madde olduğunu ifade eden Ünüvar, "En meşhuru bonzai yaprağı üzerine püskürtülme yoluyla piyasaya sürüldüğü için bonzai adıyla anılıyor ama sadece bonzaiden ibaret değil. İlk kez 2010 yılında ülkemizde Isparta, Tekirdağ, Eskişehir ve İstanbul'da gündeme geldi ama şimdi yaklaşık 70 ilimizde emniyet güçlerimizin farklı şekillerde yakaladığı bir madde, kullandığı madde şeklinde gündemimize geliyor. Bu konularla ilgili tabii, şöyle bir uygulama var, TUBİM önce değerlendirme yapıyor Adli Tıpla beraber, bir maddenin uyuşturucu olduğuna kanaat getirdikten sonra onu Sağlık Bakanlığına bildiriyor, Sağlık Bakanlığı da Bakanlar Kurulu kararı çıkartıyor, bu çerçevede 110 civarında psikoaktif madde yasak kapsamına girmiş. Ama şöyle bir sorun var; ucuz, doğrudur, özellikle ülkemize Çin, Amerika, Macaristan gibi ülkelerden hatta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden geliyor, internet üzerinden de gelebiliyor. Özellikle uyuşturucu tacirleri piyasa tutmak adına ucuz şekilde piyasaya sürüyor ve daha sonra bunu bir müddet sonra artık uyuşturucu kullananların sayısı arttıkça fiyatının da artacağı çok aşikar" diye konuştu.

Bonzainin özel kimya mühendisleri, özel organizasyonlarla üretilen bir uyuşturucu olduğunu ve farklı farklı formatlarda kamuoyuna sunulduğunu belirten Ünüvar, yürütülen çalışma hakkında bilgi verdi, "Bir çalışma yürütülüyor, bunu kamuoyuyla paylaşmakta yarar var. Bu maddeleri tek tek bildirip onu yasak kapsamına almak yerine daha ana grup halinde yani 'jenerik sınıflandırma' dediğimiz şekilde yasak kapsamına almayla ilgili Sağlık Bakanlığı, TUBİM ve Hacettepe Eczacılık Fakültesi beraber bir çalışma yürütüyor. Bu jenerik sınıflandırma olduğu zaman daha genel birtakım yasaklamalarla maddenin piyasada bulunabilirliğinin oldukça azaltılabileceği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Uyuşturucunun sadece bonzai meselesi olmadığını ifade eden ve uyuşturucunun sadece arzla ilgili boyutunun olmadığını söyleyen Ünüvar, "Uyuşturucuyu belli başlı dört ana başlık altında değerlendirmek gerekir. Birinci ana başlık, önleme, koruma. Özellikle burada hedef henüz hiç bağımlılık madde kullanmamış genç kitleyi korumak ki TUBİM'in araştırmalarına göre, 2012 rakamları, 15 ila 64 yaş grubunda hayatında 1 kez madde bağımlılığı yapıcı maddeyi deneme oranı yüzde 2,7 civarında. Bu belki Batı Avrupa ülkelerine göre daha düşük görülebilir ama uyuşturucu giderek daha fazla gündeme geliyor. Çünkü Türkiye; bir yandan doğal uyuşturucu olan esrarın en fazla üretildiği Afganistan'dan Türkiye'nin batısındaki ülkelere geçiş güzergahında ki üç tane ana eksen var, klasik İpek Yolu Türkiye üzerinden geçen Kuzey Karadeniz ve Balkan rotası diye. Bu anlamda Türkiye bir geçiş güzergahında, artma riski var. Öte yandan, sentetik uyuşturucuların da Batı'da üretildiğini biliyoruz, Türkiye'de üretilmiyor ama Türkiye'nin güneyi ve doğusundaki ülkelere geçiş güzergahında. Dolayısıyla biz, uyuşturucuyla hiç tanışmamış genç kitleyi koruma anlamında ciddi tedbirler almak durumundayız. Önleme, koruma da kaçakçılığın azaltılması, yani arzın azaltılması ve talebin azaltılması, kullanıcıların azaltılması. İkinci kısım da tedavi. Hepimiz biliyoruz AMATEM'ler var, ÇEMATEM'ler var, yani çocuk yaşta alkol ve madde bağımlılığı kullanımıyla ilgili. Türkiye'de şu anda 2 ÇEMATEM, 28 tane AMATEM var üniversite, Sağlık Bakanlığı ve özel sektöre ait ama hükümetimiz önümüzdeki üç yıl içerisinde farklı illerde 13 tane yeni AMATEM, 7 tane ÇEMATEM yapıyor şehir hastaneleri içerisinde. Rehabilitasyon boyutu üçüncü ana başlık; tıbbi rehabilitasyon ve sosyal rehabilitasyon. Özellikle madde kullandıktan sonra toplumla entegrasyon anlamındaki rehabilitasyonu çok önemsiyoruz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu konuyla ilgili şu anda ciddi bir çalışma yapıyor. Dördüncü başlık da izleme ve değerlendirme. Tabii, bütün bu farklı boyutlarıyla gündeme gelen uyuşturucunun çok farklı bakanlıklarla ilişkisi var."

Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulunun kurulması konusunda hükümetin çok önemli bir adım attığını ve geçen Pazartesi günü 6 Bakan'ın katılımıyla yapılan toplantıya kendisinin de katıldığını söyleyen Ünüvar, o toplantıda önemli kararlar alındığını belirtti. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Adalet Bakanlığından oluşan 7 bakanlığın üst düzey yetkililerinin periyodik olarak toplanacağını ve bu konuyla ilgili konuları hayata geçirmek ve alınması gereken tedbirlerle ilgili çalışacaklarını açıklayan Ünüvar, "Geçenlerde bir torba yasa çıktı, TCK'da da birtakım değişiklikler oldu. Özellikle uyuşturucu kullanmanın adeta, sanki suç olmadığı gibi izlenim vardı, o izlenimi ortadan kaldırmaya matuf gerçekten çok önemli bir madde değişikliği yapıldı. Ayrıca, uyuşturucu ekmenin ve satmanın da cezai müeyyidelerin arttırıldığı çok önemli değişiklikler yapıldı" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bonzai Meclis Gündeminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement