Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı

Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen “Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı-II”, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirildi.

12.11.2014 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen "Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı-II", Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, öncelikli olarak misafirlere Atatürk Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Koçak, Atatürk Üniversitesi'nin, bulunduğu konum itibari ile bölgeye hizmet ve Türkiye'nin hem Doğu'ya hem de Kafkasya'ya açılmasında öncülük eden bir üniversite olduğunu belirtti.

Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı gibi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Rektör Koçak şöyle konuştu; "Uluslararasılaşma adına bugün bu toplantıya ev sahipliği yapacağız. Her üniversitenin kendilerine göre politikaları var özellikle yerelden kurtarılma, yerelleşmeden kaçınma, hem üniversiteler hem de ülke geneli için çok önem arz eden bir dönemde yaşıyoruz.

Türkiye'nin bilişimi kendisine ait potansiyelini geliştirmesi adına ve bu potansiyeli dost ve kardeş üniversitelere aktarması adına, birkaç kuruluşun içinde yer aldıklarını da hatırlatan Koçak, "Uluslararası öğrenci adına, hep öğrenci gönderen bir ülke olmamalıyız. Orta doğu ve Arap dünyası bu noktada önemli kaynaklar. Eğitim ve öğretim için Batıyı, Amerika'yı, Avrupa'yı tercih edenlerin yönlerini Türkiye'ye çevirmesi adına bize de çok sorumluluklar düştüğünü ifade etmek istiyorum. Coğrafi sınırların olmadığı bir dünyada yaşarken, tercih edilebilir kriterlerin artması gerekiyor ki öğrencileri de bizi tercih etsin. Bu yüzden bu panel bizlere çok çok faydalı olacak ve ufkumuzu daha da açacaktır" dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise Türk Yükseköğretim sisteminin son yıllarda fiziksel alt yapı genişlemesinin yanında, batının marka üniversitelerine transfer ettiği nitelikli bilim insanlarıyla güçlendirdiği bilim arzı nedeniyle dikkat çekici bir cazibe merkezi haline geldiğini belirterek, bunu bizim çok fazla fark etmediğimizi ancak yurtdışında daha çok fark edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Günay; Bu kimlik algısının yaygınlaşmasında sayıları hızla artan yabancı öğrenciler önemli bir rol oymaktadır. Türk üniversitelerine yönelen ve Türkiye'nin doğal kültür elçileri kimliğini de kazanan uluslararası talep beraberinde daha nitelikli bilim insanlarını da Türkiye'ye çekmektedir. Dünyada şu anda 4,5 milyon öğrencinin kendi ülkeleri dışında öğrenim gördüğü bilinmektedir. Türkiye'de yaklaşık 55 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor. 15 bin öğrenci ise açıköğretimde var. Bu 55 bin öğrencinin yüzde 80'i devlet üniversitelerinde, yüzde 20'si ise vakıf üniversitelerinde öğrenim görmektedir.

Öte yandan Türkiye, yurtdışına 85 bin öğrenci göndererek dünyada yurtdışına en çok öğrenci gönderen 6. ülke olarak göze çarpıyor. Türk üniversiteleri özellikle Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Ayrıca Balkanlar ve Afrika ülkeleri tarafından da tercih edilmektedir. Türkiye'de okumayı tercih eden uluslararası öğrencilerin büyük bir kısmı, Türkiye'nin dil, tarih ve coğrafya vizyonuna yakın ülkelerden gelmektedir" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay'a üzerinde Atatürk Üniversitesi arması olan plaket hediye etti.

Üç oturumdan oluşan toplantının ilk oturumuna geçildi ve oturum başkanı YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelen Lokman Lokmacı, YÖK Uluslararası İlişkiler Birimi üyesi Doç. Dr. Sedat Gümüş ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nde görevli Ali Can Başay, toplantının ilk oturumunu gerçekleştirdi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bölgesel Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement