Boğaziçililer İstanbul Trafiğini Takip Ediyor - Son Dakika
Güncel

Boğaziçililer İstanbul Trafiğini Takip Ediyor

Boğaziçililer İstanbul Trafiğini Takip Ediyor

Boğaziçi Üniversitesi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte hayata geçirdiği "Boğaziçi Üniversitesi Trafik Kontrol Merkezi" açıldı.

11.06.2014 16:16  Güncelleme: 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Üniversiteler için Trafik Kontrol Merkezi Projesi" kapsamında Boğaziçi Üniversitesi´nde kurulan Akıllı Ulaşım Sistemleri laboratuvarı, dünya verileriyle temel ve uygulamalı ulaştırma araştırmalarının, geleceğin ulaştırma mühendislerini yetiştirilmesinin amaçlandığı Türkiye´de ilk girişim olma özelliği taşıyor. Laboratuvarlar, akıllı ulaşım sistemleriyle İstanbul'daki trafik sorununa inovatif çözümler sunacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) üniversitelerle ortak olarak gerçekleştirdiği, "Üniversiteler İçin Trafik Kontrol Merkezi Laboratuvarları" projesi kapsamında, "Boğaziçi Üniversitesi Trafik Kontrol Merkezi" açıldı. İBB Trafik Müdürlüğü'nün akıllı ulaşım sistemlerini kullanarak trafiği yönettiği Trafik Kontrol Merkezi'nin, küçük ölçekli modelleri olan laboratuvarda öğretim üyeleri ve öğrenciler uygulamalı testler, araştırmalar, akademik çalışmalar yaparak trafik çözümleri ve projeler geliştirebilecek.

Açılışını Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Gülay Barbarosoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı laboratuvar Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin kullanımına açık olacak. Trafik Kontrol Merkezi'yle koordineli olarak çalışan laboratuvarlar İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kuruldu.

GÖNÜLLÜ ÖĞRENCİLER GÖREV ALIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Kalkınma Ajansı katkılarıyla Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus'te kurulan laboratuvarda, öğrenciler ve araştırma görevlileri gönüllü olarak çalışacak. İlk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi'nde eğitim alan öğrenciler; buradaki eğitimin ardından üniversitedeki laboratuvarda trafik analizi, modelleme, bilgisayar tabanlı benzetim gibi araçları kullanma imkânı bulacak. Araştırma konuları ise; olay tespit algoritmaları, şerit kontrol sistemleri, dinamik hız limiti, trafik sinyalizasyonu ve toplu taşıma şeritleri gibi birçok Akıllı Ulaşım Sistemleri uygulamasını kapsıyor. Öğrenciler, çalışma yaptıkları alanlara yönelik geliştirdikleri projeleri ve çalışmaları ilgili birimlere iletecek.

Laboratuvarda ayrıca, ulaştırma konusunda yeni teknolojilerin araştırılması ve raporlanması, alternatif güzergahlara yönlendirme, kaza uyarı sistemleri ve acil durum trafik yönetim sistemleri gibi konularda da çalışmalar gerçekleştirilecek. Bir yandan uygulamalı eğitimler ile bilgilerini pekiştirme olanağı bulan öğrenciler, diğer yandan da laboratuvarda gerçekleştirdikleri araştırma ve incelemelerin sonucunda kamu çalışmalarına katkı sağlayacak.

Laboratuvarlarda, teknik incelemelerin ve proje geliştirmelerinin yanı sıra, ulaştırma ve trafik problemlerinin çözümüne yönelik olarak sürücü ve yaya davranışları ile trafik denetleme ekipmanlarının sürücü ve yaya psikolojisi üzerine etkileri gibi konular da araştırılacak.

Boğaziçi Üniversitesi Trafik Kontrol Merkezi'ni üniversite bünyesine kazandırarak, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin teorik bilgilerini uygulamalı bir şekilde pekiştirmesinin önünün açıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ilgın Gökaşar, üniversite bünyesinde kurulan laboratuvarın hem İstanbul'daki trafik sorununa çözüm getireceğine hem de öğrencilerin gelişimine katkı sunacağını belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Boğaziçililer İstanbul Trafiğini Takip Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement