Böbrek Nakli, Hastanın Yaşam Süresini İki Kat Uzatıyor' - Son Dakika
Güncel

Böbrek Nakli, Hastanın Yaşam Süresini İki Kat Uzatıyor'

Böbrek Nakli, Hastanın Yaşam Süresini İki Kat Uzatıyor\'

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, böbrek hastaları için diyalize 1 hafta bile girmemenin her şeye değer olduğunu belirterek, "Haftanın 3 günü 4'er saat diyalize girmek hastalar için üzüntü kaynağı. Böbrek hastaları için diyaliz kaçınılmaz ama, organ nakli yaşam süresini iki katına çıkarıyor" dedi.

29.11.2015 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, böbrek hastaları için diyalize 1 hafta bile girmemenin her şeye değer olduğunu belirterek, "Haftanın 3 günü 4'er saat diyalize girmek hastalar için üzüntü kaynağı. Böbrek hastaları için diyaliz kaçınılmaz ama, organ nakli yaşam süresini iki katına çıkarıyor" dedi.

Geçen temmuz ayında ABD'deki 4'üncü Uluslararası Nefroloji Kongresi'ne 'onur konuşmacısı' olarak davet edilen Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nden Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, böbrek yetmezliği çeken hastaların, diyalize hazırlık sürecinde yıkım yaşadıını söyledi. Ne yapacakları konusunda kararsız kalan hastaların yeterince bilgilendirilmedikleri için endişeye girdiklerini anlatan Prof. Dr. Yavuz, "Bir hasta bana diyaliz merkezine gitmek istemediğini söylediğinde nedenini sordum. 'Ben o makinenin içine sığamam ki' cevabını verdi. Yani kafalarında çeşitli düşünceler oluşuyor. Makinenin içine girmesinin gerekmediğini, cihazın bir kabloyla kendisine bağlanıp kanını temizleyeceğini anlattım. Bunun üzerine biraz rahatladı" dedi.

'DİYALİZ, ÇÖP EVDEKİ ÇÖPLERİ DIŞARI ATMAK'

Haftada 3 gün 4'er saat diyalize devam etmenin hastalar için bir üzüntü kaynağı olduğunu, diyaliz merkezlerinin artık çok kaliteli olmasına rağmen, hastalar için 1 hafta bile diyalize girmemenin her şeye değer olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, bir hastasını "Senin böbreklerin bir nedenle bozulmuş ve diyalize girmen gerekiyor. Kan damarlarında adeta çöp dolaşıyor, bunu da böbreklerin atamıyor. Çöp evde oturan bazı psikiyatri hastaları vardır. Bizim de diyalizle yaptığımız çöp evdeki çöpü haftanın 3 günü 4 saat boyunca dışarı atmak" diyerek ikna ettiğini söyledi.

'NAKİL, YAŞAM SÜRESİNİ İKİ KATINA ÇIKARIYOR'

Diyalizle 40 yaşın altındakilerin 10- 15 yıl, 40 yaş üstündekilerin ise 5- 10 yıl ortalama yaşam süresine sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yavuz, böbrek naklinde ise sürenin en az iki katına çıktığına değindi. Böbrek naklinin yaşam süresinin normale yakın olmasını sağladığını belirten Prof. Dr. Yavuz, şöyle konuştu:

"Bir böbrek için en az 3- 4 hastayı çağırıp testler yapıyoruz. Hangi alıcı en uygun ise organ ona naklediliyor. Biz buna piyango diyoruz, hatta piyangonun da piyangosu. Birkaç gün önce böbrek nakli yaptığımız hastanın kandaki idrar oranı, tabiri caizse evdeki çöp oranı artık azalmaya başladı. Hasta çok mutlu, artık diyalize girmiyor. Türkiye'de kadavra bağışı düşük ama, nakillerin yüzde 80'ini canlı vericilerden karşılıyoruz. Canlı vericiden alınan böbrek nakli kadavradan alınana göre daha kolay."

'BÖBREĞİNİ VEREN EŞİNİ BOŞAMAYA KALKIŞMIŞ'

Böbrek nakli olan hastanın 1 ay öncesine göre yaşamında 180 derece fark görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yavuz, bir hastasıyla ilgili anısını anlattı:

"Orta yaşlardaki bir erkek hastamıza eşi böbreğini vermişti. Hastamız nakilden sonra o kadar çok canlandı ki, bir süre sonra gözümün önünde eşiyle tartışmalar başladı. Sonra duydum ki boşanma davası açmışlar. Yani beyefendi o kadar iyileşmiş. Tabii daha sonra barıştılar. Artık hayat hastalar için daha normale döndüğünden, genellikle yakınlarını 'Dikkat et 10- 15 yaş gençleşecek, ona göre kendini ve hastanı kontrol et' diye uyarıyorum."

BİLİNÇSİZ İLAÇ BÖBREKLERİN DÜŞMANI

Bilinçsiz ilaç kullanımının böbreklerin en büyük düşmanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz, vatandaşları da uyardı. Çok ciddi yan etkileri olan ağrı kesiciler ve antibiyotiklerin öncelikle karaciğer ve böbrekleri yıprattığını dile getiren Prof. Dr. Yavuz, "Nakil sonrasında da kullandığımız ilaçlar var. Hangi ilaç hasta için en uygun ise onu tercih ediyoruz. Biz buna hekimlikte sanat ya da her hastaya göre terzilik diyoruz. Kısa vadede yan etki göstermeseler de, uzun vadede etkilerini göstermemeleri için en az dozda olmasına dikkat ediyoruz" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Böbrek Nakli, Hastanın Yaşam Süresini İki Kat Uzatıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta meydana gelen depremin hasar boyutu dron ile görüntülendi
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremin hasar boyutu dron ile görüntülendi

    Tokat'ta meydana gelen 5,6'lık depremin ardından dron ile havadan çekilen görüntülerde, depremin vurduğu bölgelerde binaların yıkıldığı, cami minarelerinin düştüğü ve yolların iş makineleri ile açıldığı görüldü. Hasar tespit çalışmaları devam ederken, zarar gören bölgelere yardım ulaştırılması için koordinasyon sağlanıyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement