BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri

NEW YORK (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in bir tiran olduğunu belirterek, "Suriye'de gördüğümüz gibi felaketler, gerçek demokrasilerin bulunduğu ve evrensel değerlere saygı duyulan ülkelerde yaşanmıyor" dedi.

28.09.2015 21:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW YORK (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in bir tiran olduğunu belirterek, "Suriye'de gördüğümüz gibi felaketler, gerçek demokrasilerin bulunduğu ve evrensel değerlere saygı duyulan ülkelerde yaşanmıyor" dedi.

BM 70. dönem Genel Kurul Genel Görüşmeleri kapsamında genel kurula hitap eden Obama, BM'nin kurulduğundan bu yana üyeleriyle birçok başarıda pay sahibi olduğunu belirterek, İkinci Dünya Savaşı'nın küllerinden sonra, atomik gücün etkisine şahit oldukları bir ortamda ülkesinin de BM çatısı altında üçüncü bir dünya savaşının önlenmesi için birçok ulusla çalıştığını kaydetti.

Obama, BM'nin 70 yıldır bu amaçla çalıştığını, ancak birçok planını da yerine getirmekte yetersiz kaldığını dile getirerek, "70 yılda korkunç çatışmalar, sayısız kurbanın canını aldı, fakat uluslararası kurallar ve normlar sisteminin daha iyi, güçlü ve tutarlı olması için yavaş yavaş, istikrarlı şekilde ilerledik" ifadesini kullandı.

Uluslararası prensiplerin zayıf ülkelerde ortaya çıkmasına ve her kıtada bireysel özgürlüklerin gelişmesine katkı sunduğuna vurgu yapan Obama, bunun kurtarılan yaşamlara, yapılan anlaşmalara, yenilen hastalıklara bakıldığında belgelenebileceğini dile getirdi.

Obama, ancak insani alanda kaydedilen ilerlemenin her zaman aynı doğrultuda olmadığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşimiz henüz tamamlanmaktan çok uzakta. Tehlikeli eğilimler bizi daha karanlık, düzensiz bir dünyanın içine çekiyor. Bugün, güçlü insanların yok olduğunu, kırılgan devletlerin çatışmaları doğurduğunu ve masum erkek, kadın ve çocukların ülkelerinden ayrıldıklarını görüyoruz. Merhametsiz terör ağları ortaya çıkan güç boşluğunun yerini aldı. Bireyleri güçlendiren teknolojiler de yanlış bilgi verenler ile muhalefeti bastırmak veya gençlerimizi radikalleştirmek isteyenlerce kullanılıyor. Küresel sermaye akışı büyümeyi ve yatırımı güçlendirdi ama aynı zamanda çalışanların pazarlık gücünü düşürmek ve eşitsizliği artırmak suretiyle, kötü etkilerin yayılma riskini artırdı".

-Esed'i "tiran" olarak tanımladı

"Bu zorluklara nasıl karşılık vermeliyiz?" diye soran Obama, BM'nin hiçbir idealinin başarılamayacağına veya bunların zaman aşımına uğradığına yönelik eleştirileri hatırlatarak, bu görüşlerin, güçlü devletlerin kendi isteklerini zayıf olanlara empoze etmesi ve bireylerin haklarının çok da önemli olmadığına yönelik BM'den önceki sisteme dönülmesini savunduklarını söyledi. Hatta bu noktada büyük güçlerin uluslararası kanunları çiğneyen yollara başvurduğunu belirten Obama, BM kurumu için temel olan demokratik ilkeler ve insan hakları konusunda erozyonların yaşandığını dile getirdi.

Obama, "(Bu tür yaklaşımlara göre) Bilgi, katı biçimde kontrol edilir, sivil toplumun alanı daraltılır ve bize de bu tarz kısıtlamaların düzensizliği gidermek için zorunlu olduğu, terörizmle mücadelede veya yabancı müdahelesini önlemede tek yol olduğu söylenir. Bu mantık anlayışına göre bizler masum çocuklara varil bombaları atan Beşşar Esed gibi tiranları desteklemeliyiz. Çünkü alternatifi daha kötüdür" diyerek, bu tip anlayışlara karşı çıktı.

-Cumhuriyetçi başkan aday adaylarına da laf attı

Obama, uluslararası düzene dair artan şüpheciliğin en gelişmiş demokrasilerde bile görüldüğünü, bu tip ülkelerde daha fazla ayrımlaşma, çekişme, diğer ülkelerle ticareti durdurmada ısrar etme ve sığınmacıları önlemek için duvar inşa etme çağrısı gibi davranışların da görüldüğünü hatırlattı.

Sıradan insanlara yönelik ırkçılık, mezhepçilik ve Yahudi karşıtlığı gibi saldırılara da değinen Obama, "ABD bundan muaf değil" dedi.  ABD'nin ekonomisi büyürken ve askerlerinin büyük ölçüde Irak ve Afganistan'dan dönmüşken bile ülkesinin dünyadaki liderliğine dair tartışmaları hatırlattı. Obama, "ABD için gücün sadece savaşçı kelimeler ve askeri gücünü göstermekle oluşacağına dair tartışmalar görüyoruz. Bunlara göre işbirliği ve diplomasi işlemez" ifadesini kullandı.

"ABD Başkanı olarak bugün karşı karşıya olduğumuz tehlikelerin farkındayız" diyen Obama, her gün masasına bu konuların geldiğini anlattı. Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada bilinen en güçlü orduyu yönetiyorum ve ülkemi ve müttefiklerimi tek taraflı olarak ve güçlerimiz nerede gerekliyse hiçbir zaman korumaktan tereddüt etmeyeceğim. Ancak biz, dünya milletleri, savaşların ve tehditlerin eski yöntemlerine dönemeyiz. Geriye bakamayız. Entegre olmuş, birbirimizin başarısında pay sahibi olacağımız bir dünyada yaşıyoruz"  açıklamasında bulundu.

-"Askeri güç tek başına uluslararası düzeni oluşturamaz"

Obama, ABD'nin ekonomisinin, ordusunun ne kadar güçlü olsa da dünyanın sorunları tek başına çözemeyeceğini dile getirerek, artık askeri gücün uluslararası düzeni tek başına oluşturamayacağına da dikkati çekti.

Son 20 yıla bakıldığında bugünün dünyasında diktatörlüklerin kalıcı olamayacağının altını çizen Obama, "Muhaliflerinizi hapse atabilirsiniz ama fikirleri hapsedemezsiniz. Bilgiye erişimi engelleyebilirsiniz ama bir yalanı gerçeğe çeviremezsiniz" dedi.

Demokratik ilkelerin toplumların gelişmesine katkı sunduğunun altını çizen Obama, "Suriye'de gördüğümüz gibi felaketler, gerçek demokrasilerin bulunduğu ve evrensel değerlere saygı duyulan ülkelerde yaşanmıyor" dedi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in ardından ikinci sırada kürsüye gelen Obama'nın konuşması yaklaşık 40 dakika sürdü.

BM 70. dönem Genel Kurul Genel Görüşmeleri'ne Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu katıldı. Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da dünya liderlerinin eşleriyle birlikte açılış törenlerini takip etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement