BM'de "Güvenli Liman Türkiye" Sergisi - Son Dakika
Güncel

BM'de "Güvenli Liman Türkiye" Sergisi

Türkiye'ye yüzyıllar boyu farklı etnik köken ve dinden gelen sığınmacıların ele alındığı "Güvenli Liman Türkiye" sergisi Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde açıldı.

02.03.2015 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'ye yüzyıllar boyu farklı etnik köken ve dinden gelen sığınmacıların ele alındığı "Güvenli Liman Türkiye" sergisi Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde açıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ortaklaşa düzenlenen serginin açılışına Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres, Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Margaret Chan ve çok sayıda davetli katıldı.

Koru, serginin açılışında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu serginin Türkiye'nin bugüne kadar sergilemiş olduğu misafirperverliği ortaya koyduğunu ve bunun Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 15. yüzyıldan beri zulümden, baskıdan kaçan yabancılara kapılarını açan bir devlet olduğuna dikkati çeken Koru, şunları söyledi:

"Bununla gurur duyuyoruz. Osmanlı döneminde ilk kez Yahudiler 1400'lü yıllarda gelmişlerdi Türkiye'ye. O günden bugüne zulümden kaçan yabancılar Türkiye'de sığınak buldular. Son olarak da Suriyeliler son yıllarda ülkelerindeki zulümden kaçarak Türkiye'ye sığındılar. Yaklaşık 1 milyon 700 bin Suriyeli şu anda bizim ülkemizde yaşıyor. Onlara da ev sahipliği yapıyoruz, ülkemizde onları ağırlıyoruz. Bu tabi, hem mali yönden hem sosyal yönden yük bir ülkenin üzerine. Fakat insani duygularla bunu bugüne kadar devam ettirdik."

Koru, Türkiye'nin yabancılara açık kapı politikası uyguladığının altını çizerek, sadece Suriye'den gelen değil çevre ülkelerden de gelenlere Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını ifade etti.

"Türkiye en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke" -

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise sergideki fotoğrafların geleneksel Türk misafirperverliğini yansıttığını belirterek, "Fotoğraflar aynı zamanda benim ülkemin işlemiş olduğu en kötü suçu ve aptal siyasi kararı,16. yüzyılda Yahudilerin kovulmasını, yansıtıyor. Pek çoğu Osmanlı'ya sığındı" diye konuştu.

Guterres, "Bugün Türkiye, dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke" dedi.

Türkiye'deki mülteci kamplarının dünyadaki en iyi kamplar olduğuna dikkati çeken Guterres, "Osmanlı İmparatorluğu'nun ve modern Türkiye'nin tarihine baktığımızda mültecilere bu kadar cömert olan bir ülkeye hayran olmamak, minnet göstermemek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Sergide 14. yüzyıldan günümüze kadar Osmanlı ve Türkiye'ye sığınan halkların yaşadıkları işleniyor. Bu halklar arasında 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Avrupa'nın çeşitli bölgelerindeki baskılardan kaçarak Osmanlı'ya sığınan Yahudiler, Ahıska Türkleri, Bulgaristan, Kosova, Bosna Hersek, Afganistan, Makedonya'dan gelenler, İran- Irak Savaşı, Körfez Savaşı nedeniyle Türkiye'ye sığınanlar ve Suriye'deki iç savaş yüzünden 2011'den bu yana Türkiye'ye sığınan Suriyeliler   bulunuyor.

2-11 Mart tarihleri arasında gezilebilecek sergi, daha öncede ABD'nin New York ve Washington kentlerinde ve Kanada'nın başkenti Ottawa'da da sergilenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'de 'Güvenli Liman Türkiye' Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti.

  • Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı
    00:19 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında okul servisi ile kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif şekilde yaralanırken Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, öğrencileri hastanede ziyaret etti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.


Advertisement