Blackberry Passport Testte! - Son Dakika
Teknoloji

Blackberry Passport Testte!

Blackberry Passport Testte!

Kare ekranı ve çok güçlü donanımıyla dikkat çeken BlackBerry Passport ne kadar iyi?

23.10.2014 02:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BlackBerry'nin kare formundaki yeni üst seviye telefonu hazır ve gerçek hayatta da tanıtım resimlerindeki kadar ilginç duruyor. Kare, kutuya benzeyen, metal çerçeveli bu telefonun alt kısmında bir de fiziksel klavye bulunmakta.

BlackBerry Passport oldukça iyi bir donanım ve kullanım özellikleri ile karşımıza çıkıyor. 4.5 inçlik ekran, 2.2GHz Qualcomm Snapdragon 801 işlemci ve 3GB RAM oldukça etkileyici. Ürünün dahili hafızası 32 GB ve bir microSD girişi de bulunmakta. Telefon, 13 MP bir ana kameraya sahip. Başka bir deyiş ile Kanadalı firma, özellikler söz konusu olduğunda elinden gelenin en iyisini yapmak istemiş.

Telefonun pek ucuz olduğu söylenemez. Ürünün fiyatı 599 dolar olarak belirlenmiş; yani iPhone'lar, HTC ve Samsung telefonlar ile aynı fiyat grubunda satılmakta. Ama ne yazık ki henüz ülkemizde satışa sunulmuş değil.

İş için telefon

BlackBerry, Passport, telefon

BlackBerry, bu yeni formun firma kullanıcılarına en uygun form olduğunu söylüyor ve bu kullanıcılar ürünün açık hedefi olarak gözüküyorlar. E-posta, ofis uygulamaları, raporlar, yani basitçe BlackBerry'nin her zaman iyi olduğu konular yine ön planda. 4.5 inçlik 1: 1 ekran, standart akıllı telefonların 40 karakteri yerine her satıra 60 karakter sığdırabiliyor.

Ancak geçmişin telefon liderinin geçmiş başarılarını yakalaması için çok daha fazla uğraşması gerekiyor. BlackBerry Z10 ve BlackBerry Q10 gibi telefonların markette başarısız olması da bu konuda ona pek yardımcı olmuyor.

Ancak bu telefonun durumu biraz farklı. Bu kez iPhone 6 veya Samsung Galaxy Alpha gibi bir telefonun izinden gitmek yerine, gerçekten farklı bir şey var karşımızda. Ama bu konuda da bazı hatalar yapıldığı bir gerçek.

BlackBerry Passport'un üzerinde en çok konuşulabilecek özelliği, alışıldık olmayan görüntüsü. İnsanlar mutlaka bunu fark edecek ve bu konu üzerine sorular soracaklardır.

Passport'un tasarımı, 4.5 inçlik kare ekran üzerine kurulmuş durumda ve 1: 1 oranı ile bu ekranın markette bir benzeri bulunmamakta. Bu ekran üzerinde dikey veya yatay bir kullanım tercihi söz konusu değil. Ekran tam bir kareden oluşuyor. Bu noktada da BlackBerry'nin neden böyle bir ekranı tercih ettiği sorusu doğuyor. Bu sorunun cevabı ise BlackBerry'nin odaklandığı müşteri profilinde yatıyor.

BlackBerry, bu telefonu tablolar, ofis belgeleri, e-kitaplar, sunumlar ve tam boyutlu internet sitelerini kontrol etmek için kullanacağınıza inanıyor ve bütün bunların kare bir 1.440 x 1.440 çözünürlüklü ekranda daha iyi çalışacağını söylüyor. Bu arada ekranın Gorilla Glass 3 destekli olduğunu belirtelim.

Görüntüsü garip gelebilir ama...

BlackBerry, Passport, telefon

Bu telefonun "ilginç" bir görüntüye sahip olduğu reddedilemez. Ancak BlackBerry, Z10 ile kalabalığı takip etmeye çalıştı ve başarısız oldu. Bu yüzden de firmanın yeni bir şekil denemesi çok garip gözükmüyor.

Klavye

BlackBerry, Passport, telefon

Telefonun formu ile ilgili sahip olabileceğiniz düşünceleri bir kenara koyarsak, Passport'un oldukça çekici bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Telefonun yan tarafları paslanmaz çelik bir kaplamaya sahip ve arka kaplaması yumuşak bir plastikten oluşuyor.

Telefonun sağ tarafında ses ve video kontrolü için kullanılmakta olan fiziksel tuşlar bulunmakta. Güç düğmesi ve kulaklık girişi ise telefonun üst kısmında sağ tarafa yakın bir şekilde yerleştirilmiş.

Tek el kullanma sorunu

BlackBerry, Passport, telefon

Telefonun genişliği düşünülürse, bu telefonu tek el ile kullanmaya kalktığınızda bazı tuşlara ulaşmanız zor olabiliyor. Güç tuşunun ise yan tarafta olmaması, genel alışkanlıklarımızdan kaynaklanan bir şekilde sorun yaratabilir.

BlackBerry Passport'un ağırlığı 194 gr ve telefon standart sayılabilecek 9.3 kalınlığında. Renk ve malzeme seçimi ile oldukça güzel gözüken telefon, bazılarına 90'ların ortasından PDA benzerliğini anımsatabilir.

Telefon tasarımının ise pantolon cebinden ziyade ceket iç cebine göre hazırlandığı her halinden belli oluyor. Ayrıca, gerçek hayatta bu telefonu kullanmak, boyutları nedeniyle bazı sorunlar yaratabiliyor. 90.3 mm genişliğe ve 128 mm uzunluğa sahip olan bu telefon, tek el ile kullanması oldukça güç bir cihaz.

Uzun kullanımlar...

BlackBerry, Passport, telefon

Bu telefon, sosyal medyaya hızlı bir göz atmaktan ziyade uzun süreli çalışmalar için üretilmiş durumda. Ancak çalışan kişilerin pek çoğunun günlük uzun çalışmalarını bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar üzerinde gerçekleştirdikleri düşünülür ise, bu amacın ne kadar doğru olduğu sorgulanabilir. Kullanıcıların çoğu, telefonlarını hızlı işlemler ve hareket halindeyken tek el ile yapılan kontroller için kullanmakta ve bu konuda Passport büyük sorunlar çıkartabilmekte.

Pek çok kişinin fiziksel klavyeleri sevdiği düşünülürse, BlackBerry Passport'un klavyeyi tekrar masaya koyması oldukça ilgi çekici bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek bir klavye kullanmak, çoğu kişi için oldukça güzel bir his ve deneyim oluyor. Tuşların üzerindeki izler sayesinde karanlıkta da rahatlıkla yazı yazmanız mümkün. Ayrıca, kalıp tuşlar sayesinde bu klavyeyi kullanmak da oldukça rahat.

Ancak bu klavyede de sorunlar bulunmuyor değil. Öncelikle, tuşlar bir boyuta sıkıştırılmış gibiler ve bunun anlamı da arada yanlış tuşlara basabiliyor olmanız. İkinci ve daha önemli olan sorun ise, dokunmatik ekran ile yazı yazmaya alışmış olan kişilerin, ki günümüzde bu hemen herkes anlamına geliyor, bu klavyeye geçtiklerinde belli bir yazı hızı yavaşlaması ile karşılaşabilecek olmaları.

Klavyenin oldukça iyi olan bir özelliği ise, dokunmatik özelliklere de sahip olması. Hızlı bir çift tıklama balon benzeri bir imleç işlevini ortaya çıkıyor ve bu imleç ile mesajınızı veya e-postanızı inceleyebiliyorsunuz. Ancak bu özellik, gerçek hayatta bakıldığında yaptığı işten daha büyük sorunlara yol açabiliyor.

Ayrıca internet sitelerinde sayfaları kaydırmak için klavye üzerinizde parmağınızı kaydırmanız yeterli oluyor. Bu da ekranı engellemeden rahat bir şekilde gezinmeniz anlamına geliyor. Bu özellik her ne kadar küçük gözükse de, oldukça işe yarar bir özellik.

BlackBerry Blend

BlackBerry, Passport, telefon

Yeni BlackBerry Blend özelliği ile telefonunuza, şifreli bir Wi-Fi bağlantısı üzerinden istediğiniz PC, Mac veya Android tablet üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Passport üzerindeki tüm içerikler (mesajlar, belgeler, medyalar) gerçek zamanlı ulaşılabilir durumda ve yaptığınız her değişiklik telefonda da gözüküyor.

Güvenlik gereklilikleri söz konusu olduğunda ise, yazılım kapandığı zaman erişilen hiçbir verinin cihaz üzerinde depolanmadığı söylenmekte. Bu işlemin genel amaçlarından biri ise telefonunuzu evinizde ya da ofisinizde unuttuğunuz zamanlarda da telefonunuza ulaşabilmeniz.

Ayrıca bu yöntem ile Passport'un üzerine medya aktarımı yapabilmektesiniz ve bu yöntem için öncelikle Windows PC üzerine bir yükleme yapmanız gerekiyor. Her ne kadar, Android'in "çek ve bırak" sistemine göre daha sinir bozucu olabilecek bir özellik olsa da, büyük ihtimalle Passport telefonunuzu medyalar için kullanmayacağınızdan dolayı sizi büyük ihtimalle rahatsız etmeyecektir.

BlackBerry Assistant

BlackBerry, Passport, telefon

BlackBerry Assistant da Siri ve Cortana'nın yanında yerini almaya hazır gözüküyor. Diğer iki kişisel asistan gibi BB Assitant da hatırlatmalar ve hava durumunun yanı sıra aramalar için kullanılabilmekte.

Pek çok durumda Assistant sorularınızı rahatlıkla algılayabilmekte. Ancak Passport'un cevapları aradığı bekleme süresi biraz uzun olabiliyor. BB Assistant şu anda İngilizce, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca komutları algılayabiliyor.

Kutu görünümlü ekran ile istediğiniz kadar eğlenebilirsiniz ancak BlackBerry, Passport'un içine oldukça ciddi bir donanım yerleştirmiş durumda. Telefon, 2.2GHZ Qualcomm Snapdragon 801 işlemci ve oldukça büyük sayılabilecek 3 GB RAM ile çalışmakta.

Bu özellikleri işletim sisteminin bütünleşmiş doğası ile birleştirdiğinizde oldukça hızlı ve rahat bir kullanıma ulaşıyorsunuz. Dahili hafıza 32 GB olarak gözükmekte ancak bu hafızayı microSD ile de genişletebiliyorsunuz.

Bağlantı konusunda ise Bluetooth 4.0 LE, NFC, Wi-Fi ve LTE kablosuz seçenekleri ile bir adet fiziksel microUSB girişi karşımıza çıkıyor. BlackBerry bir SlimPort HDMI adaptörünü ürün ile beraber sunmakta ve bu kablo ile Passport'u bir monitöre veya televizyona bağlayabiliyorsunuz.

Kağıt üzerinde bakıldığında, Passport günümüzdeki üst seviye telefonlarla aynı; hatta daha yüksek özelliklere sahip. Her ne kadar belirli bir kullanıcı hedefi için üretilmiş olsa da, her kesimden kullanıcı bu fazladan gücü sevecektir.

Çoklu görev

BlackBerry, Passport, telefon

Çoklu görev konusunda 3 GB RAM'in de yardımı ile beraber telefon oldukça rahat çalışabilmekte. Döşemeli ana ekran, o an çalışan uygulamaları gösteriyor ve hızlı bir şekilde bu uygulamalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

BlackBerry'nin yeni güncellenmiş BB10 işletim istemi de Passport'un bir diğer özel satış avantajı olarak karşımıza çıkıyor. İşletim sistemi, çeşitli e-postalar ve sosyal medyadan gelen bildirimleri üzerinde toplayan BlackBerry Hub çevresine kurulmuş durumda.

Ekranı sağa kaydırmak, kullanıcıyı daha önce bahsi geçen açık uygulamalar sekmesine götürüyor ve bir kez daha sağa kaydırma ile uygulama kısayollarının bulunduğu bölgeye ulaşıyorsunuz.

Uygulamalar (ya da uygulamaların eksikliği), eski BlackBerry'lerin düşüşünde en fazla yer alan sorunlardan biriydi. Ancak firma bu eksikliğini, Amazon ile anlaşarak büyük oranda gidermiş durumda. Amazon'un Appstore özelliğindeki uygulamaların tamamı (250.000'den fazla uygulama) Passport üzerinde kullanılabilmekte.

Ayrıca BlackBerry World adlı firmanın kendi uygulama marketi de bulunmakta. Tahmin edilebileceği gibi, bu marketteki ürünler çoğunlukla kurumsal kullanıcılara yönelik uygulamalar.

Wikipedia ve Yahoo Mail gibi uygulamalar, 1: 1 oranlarındaki ekrana geçişi rahatlıkla yapabilirken, özellikle oyun ve medya uygulamaları, bu geçişte bazı sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Tabii ki bu noktada belirtmek lazım ki, oyunlar zaten Passport'un iyi olduğu bir konu değil. Fiziksel klavyeyi oyunlarda kullanmanın bir yöntemi bulunmamakta ve pek çok oyunda olan ekranı yana yatırma özelliği, telefonun kare şekli yüzünden bir miktar sorunlu çalışmakta.

Ayrıca bazı büyük uygulamaların bu marketlerde bulunmalarına rağmen, pek çoğunun bulunmadığını da belirtmek lazım. Instagram veya Snapchat, Passport'un ulaştığı markette bulunmayan uygulamalardan. Ancak Tinder ve benzeri uygulamalar Passport marketlerinde bulunuyor.

Bazı kişiler bu telefonun bir iş telefonu olmasından dolayı Snapchat'in gerekli olmadığını söyleyebilirler ancak, eğer durum bu olsaydı, Amazon App Store'un da bu telefonda yer almasına gerek olmazdı. Eğer uygulamalar ile uğraşmayacaksanız akıllı telefonlar ile uğraşmanıza da pek bir gerek yok. Passport, bazı konularda gerçekten mükemmel ancak çok daha fazlasını yapabilen telefonlar ile aynı fiyata sahip.

BlackBerry'nin Passport'u, 3.450 mAh bataryası ile oldukça iddialı. Ortalama bir kullanıcının kullanımında telefonunun pil ömrü 30 saate ulaşıyor. Bu uzun kullanım süresinin bir kısmı da, büyük bir güç tasarrufu gelişimi yaşamış olan BlackBerry 10.3 işletim sisteminden kaynaklanıyor.

Tabii ki telefonun hedef kitlesi düşünüldüğünde pil ömrünün ne kadar önemli olduğu gözüküyor. Telefon, altındaki microUSB girişi ile şarj olmakta ve tamamen şarj olması sadece 2.5 saat sürmekte.

Diğer üst seviye telefonlarda olanın aksine, Passport'ta bir güç tasarrufu modu yok. Büyük ihtimalle bunun sebebi de, BlackBerry'nin bataryasına oldukça güveniyor olması ve böyle bir işlemi gereksiz görmesi.

Neyse ki bu güven yersiz değil ve Passport'u, biraz dikkatli kullanırsanız 2 gün boyunca şarja takmanıza gerek yok. En üst seviye parlaklıkta ve tüm bildirimler açıkken izlenen 90 dakikalık bir video, telefonun bataryasını tam şarjdan sadece yüzde 87'ye düşürmekte. Öyle ki, pil ömrünün bu telefonun en iyi özelliklerinden biri olarak belirtilmesi bile mümkün.

Telefonların temel özellikleri, Passport'ta oldukça iyi bir şekilde işlenmiş durumda. Her ne kadar konuşmalar için Skype veya FaceTime'ı kullanan ve mesajlaşmak için Whatsapp'ı kullanan kişilerin sayısı artmış olsa da, BlackBerry'nin bizlere sunduğu bir şeyler tabii ki var.

Arama

BlackBerry, Passport, telefon

İş dünyasında sürekli gerçekleştirilmesi gereken pek çok konuşma bulunmakta ve Passport oldukça düzgün bir ses sinyali ve isteyebileceğinizden fazla ses seviyesi seçeneğine sahip. Bu noktada da sorun, yine telefonun şeklinden kaynaklanıyor.

Telefon rehberi, SIM kartınızın yanı sıra çeşitli sosyal ağlardan da kişileri telefonunuza eklemekte. Başlangıçta aynı olan bazı girişlerle karşılaşmanız mümkün ama bu girişler tek bir isim altında toplanabiliyorlar.

Her bir kişinin altında ise sadece ulaşım bilgileri değil, bağlantıyı kurduğunuz sosyal ağlardaki son güncellemeleri de gözükmekte. Bu sosyal ağlardaki profil fotoğrafları ise otomatik olarak rehberde kişinin yanına eklenmiş durumda.

Mesaj ve e-posta

BlackBerry, Passport, telefon

SMS ve e-posta özellikleri BlackBerry'nin Hub özelliği içerisinde toplanmış durumda ve bu da gelen mesajlarınızı kolaylıkla takip etmenize imkan tanıyor. Sağa doğru yapılan bir kaydırma işlemi ile Hub'a bağlı olan hesapları ve her hesapta kaç okunmamış mesaj olduğunu görebiliyorsunuz.

Tabii ki bu özellik de mesajlar ve iş e-postalarınızın yanı sıra LinkedIn ve Facebook profilleri üzerindeki mesajların kontrol süresini oldukça düşürüyor.

Ayrıca her mesajı veya bildirimi yine Hub üzerinden silmeniz mümkün. Eğer, çalışan pek çok kişi gibi, günde yüzlerce e-posta alıyorsanız, bu hızlı silme özelliği oldukça işe yarar bir şekilde karşınıza çıkıyor. Ayrıca var olan bir arama seçeneği ile belirli bir kişi veya mesajı da kolaylıkla bulabiliyorsunuz.

BlackBerry, Passport, telefon

Mesajlaşma konusu ise Passport'un şeklinin gerçekten işe yaradığı konu olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle, uzunlukları dolayısı ile, e-postalar çok düzgün bir şekilde görüntülenebiliyor. Kısa mesajlar da aynı şekilde düzgün bir şekilde görüntüleniyor ve okumak oldukça kolay.

Ayrıca fotoğrafları ve ekleri görebileceğiniz geniş alanlar da bulunmakta. Tabii ki bir hayran iseniz, BlackBerry Messenger da telefonda bulunmakta.

Passport üzerinde yazı yazmak ise, duruma göre sevebileceğiniz veya nefret edebileceğiniz bir işlem. Fiziksel klavyenin bulunması, e-postalar gibi daha uzun yazılarda işinizi oldukça kolaylaştırırken, kısa mesajlar söz konusu olduğunda rahatsız edici olabiliyor.

İnternet

BlackBerry, Passport, telefon

Passport, BlackBerry'nin kendine ait internet tarayıcısını kullanıyor. Adres çubuğu ekranın altında bulunuyor yani her site değiştirmenizde ekranın üstüne kadar ulaşmakla uğraşmanız gerekmiyor.

Google Chrome tarayıcıya ulaşmak mümkün değil çünkü Google'ın uygulamaları Amazon App Store'dan ulaşılamıyor ancak endişelenmenize gerek yok. BlackBerry'nin tarayıcısı, sekmeli gezinti, yer imleri ve linkleri kopyalayarak paylaşmak gibi pek çok işlemi kolaylıkla yapabilmekte.

Amazon'un Kindle için geliştirdiği Silk tarayıcısı veya iOS'un Safari'si gibi, bu tarayıcıda da resimleri ortadan kaldıran bir okuyucu moduna geçebiliyorsunuz. Bu özellik her sayfada çalışmıyor olsa da oldukça kullanışlı olabiliyor.

Aynı mesajlaşmada olduğu gibi, internet tarayıcı da telefonun 1: 1 ekranından faydalanmakta. Pek çok durumda, internet sitelerinin bilgisayar için olan sürümlerini kullanmayı tercih edebiliyorsunuz.

BlackBerry, Passport'ta LED flaşa sahip 13 MP bir arka kamera kullanmakta ve panorama ve zaman değişimi gibi bazı ekstralar da dikkat çekiyor. LED flaşın bulunması çekimleri kolaylaştırırken, çekimlerinizi 16: 9, 4: 3 ve Passport'un kendi oranları olan 1: 1 oranlarında gerçekleştirme seçeneklerine sahipsiniz.

Ana kamera Full HD 1080p video çekimlerini de destekliyor. Passport'un 2 MP'lik ön kamerasından ise 720p görüntülü kayıt yapmak mümkün. Kamera etkileşimleri ise dokunmatik ekran üzerinde yapılmakta.

Kamera hakkındaki yorumumuz ise şu: Amiral gemisi telefonların kamera üzerine yaptığı yatırımlarla yarışmayacak olsa da, oldukça kaliteli bir kameraya sahip olduğu kesin. Bulunduğunuz ortam için en iyi çekim şekillerini öneren bir yapay zeka da bulunmakta. Ayrıca Passport'ta HDR seçeneği de yerini alıyor.

Fazla çekim seçeneği yok ama...

BlackBerry, Passport, telefon

Ayrıca telefonda OIS özelliği de bulunmakta. iPhone 6 gibi bazı diğer telefonlarda da kullanılan bu özellik, hızlı çekim yapmanız gerektiğinde oldukça işinize yarayacak.

Bir başka özellik ise, telefonun yan tarafındaki ses tuşlarını veya klavyedeki boşluk tuşunu çekim yapmak için kullanabiliyor olmanız. Ayrıca BlackBerry'nin özel Pictures uygulaması da fotoğraflarınıza çekim sonrası filtreler ve efektler ekleyebilmekte.

Fotoğraflarınızı ve videolarınızı birbirlerine bağlayabildiğiniz bir hikaye modu da telefonda bulunuyor.

Videolar, 1: 1 ekranda genellikle kendilerini gösteremiyorlar. Ancak yüksek piksel yoğunlukları sayesinde filmler 1.440 x 1.400 ekranda en azından temiz görünüyor. Tabii ki ekranın üst ve altında oluşan standarttan çok daha büyük siyah boşluklardan kaçmanın bir yolu yok.

Fotoğrafları tam ekrana çevirebilmektesiniz ancak bu durum, kenarlarda yaşanan bazı kayıplara sebep oluyor. Eğer telefon kullanırken zamanının büyük kısmını videolarla geçiren biriyseniz, bu telefon kesinlikle size göre değil.

Oyunlar

BlackBerry, Passport, telefon

Aynı durum bazı türdeki oyunlar için de geçerli. Her ne kadar 3 GB RAM ve Snapdragon işlemci grafik olarak çok iyi 3D oyunlar anlamına gelse de, bu etki kare ekran yüzünden tam anlamıyla kendini gösteremiyor.

Daha önce de söylendiği gibi, telefonun şekli hareket tabanlı oyunlarda rahat bir oyun tecrübesini engelliyor. Ama Candy Crush gibi 2D oyunlar, telefonun kare ekranına rahatlıkla uyum sağlamaktalar.

Müzik ve sonuç

BlackBerry, Passport, telefon

Eğer müziğinizi internet üzerinden dinlemeyi tercih ediyorsanız, Spotify ve SoundCloud uygulamalarını Amazon App Store üzerinde bulabilirsiniz.

Passport ile beraber oldukça kaliteli kulaklıklar da sunulmakta. Dinleme işlemini kontrol etmek için klavyeyi kullanamıyorsunuz ancak telefonun sağ tarafındaki ses kontrol tuşlarının arasında bir de "sessiz" tuşu bulunmakta.

Multimedya konusunda bu telefon için söylenebilecek pek fazla şey bulunmuyor. BlackBerry, bu telefon ile oturup dizinizin son bölümünü izlemenizi değil, ofisinizde çalışıyor olmanızı istiyor. Ayrıca, günümüz modern akıllı telefon kullanımının video üzerine ne kadar yoğunlaştığı düşünmek gerek ve Passport'un kare tasarımı, bu konuda medya gösterimi ile pek anlaşamamakta...

Kısacası Passport, çok iyi donanım sunsa da, oyun veya multimedya hayranları için üretilmiş bir telefon değil. Telefon için BlackBerry'nin "kurumsala kayan" bir şirket olduğunu tekrar hatırladığı model dersek, herhalde yanılmış olmayız. Siz de telefonu daha çok işiniz için kullanacaksanız, Passport sizi memnun edecektir. Ama genel bir akıllı telefon kullanıcısı, bu fiyata, kendisi için çok daha uygun modeller bulabilir...

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Blackberry Passport Testte! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • En iyi dizüstü bilgisayar çantaları (2024)
    02:33 En iyi dizüstü bilgisayar çantaları (2024)

    Dizüstü bilgisayar için en iyi 8 taşıma çantası önerisi içeriği ile karşınızdayız. İşte en iyi laptop çantaları...

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Samsung, bataryanın kullanım bilgilerini gösteren özelliği geri getiriyor!
    00:34 Samsung, bataryanın kullanım bilgilerini gösteren özelliği geri getiriyor!

    Samsung, One UI 6.0 güncellemesi ile bataryanın kullanım bilgilerini gösteren özelliği tekrar sunmaya başladı. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, bataryanın sağlığını ve ekran kullanım süresini kolayca öğrenebilecekler.

  • Apple, çalışanını iOS bilgilerini sızdırmakla suçluyor
    00:34 Apple, çalışanını iOS bilgilerini sızdırmakla suçluyor

    Apple, bir çalışanını şirkete ait gizli bilgileri gazetecilere sızdırmakla suçlayarak dava açtı. Davada, eski Apple mühendisinin çeşitli iOS özelliklerini ve hizmetlerini gazetecilerle paylaştığı iddia ediliyor. Apple, çalışanın henüz piyasaya sürülmemiş ürünler, politikalar ve iş uygulamalarıyla ilgili ayrıntıları muhabirlere sattığını ortaya koydu. Şirket, çalışanın bilgileri satarak şirkete zarar verdiğini belirtti ve tazminat talep etti.

  • Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor
    00:34 Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyun dağıtmaya devam ediyor. Bu hafta Islets adlı macera oyununu ücretsiz olarak sunan platform, kullanıcılarına yeni bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Oyun, 4 Nisan 18.00'e kadar kütüphaneye eklenebilir.

  • CD Projekt Red, The Witcher 4: Polaris için çalışmalara odaklandı
    00:33 CD Projekt Red, The Witcher 4: Polaris için çalışmalara odaklandı

    CD Projekt Red, Cyberpunk 2077'nin son aşamasını tamamlayarak kaynaklarını The Witcher 4: Polaris'e aktardığını açıkladı. Şirketin 600'den fazla geliştiricisi bulunuyor ve bunların 400'ü Polaris projesine atanmış durumda. Polaris, Unreal Engine 5 kullanılarak geliştiriliyor ve çıkış tarihi en erken 2025 sonu olarak belirlendi.

  • Xiaomi, Redmi Note 10 Pro ve 10 Pro Max için güncelleme desteğini sonlandırdı
    00:33 Xiaomi, Redmi Note 10 Pro ve 10 Pro Max için güncelleme desteğini sonlandırdı

    Xiaomi, her yıl yeni akıllı telefonlarını piyasaya sürerken, eski modellerin yazılım desteğini sonlandırıyor. Son olarak Redmi Note 10 Pro ve 10 Pro Max modelleri için güncelleme desteği sona erdi. Bu modeller, EOS listesine eklendi ve güvenlik açığı durumunda yeni bir güncelleme yayınlanacak.


Advertisement