Elazığ'ın İsmi "Elaziz" Olacak - Son Dakika
Güncel

Elazığ'ın İsmi "Elaziz" Olacak

Davutoğlu'nun grup toplantısındaki konuşmasının ardından Elazığ milletvekilleri şehirlerinin adının tekrar Elaziz olarak değiştirilmesi için harekete geçti.

27.11.2014 09:07  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyetin ilanından sonra değiştirilen bazı yerleşim yerlerinin isimleri, hükümetin başlatmış olduğu demokratikleşme paketiyle eskileriyle değişmeye başladı.

Ancak çoğunluğu mezra ve köy isimleriyle sınırlı kalan eski isimlerin iadelerinde en büyük beklenti Tunceli'nin adının Dersim olarak yeniden değiştirilmesi.

Hükümetin Alevi açılımıyla gündeme gelen Tunceli'nin adının Dersim olarak değiştirilmesi planlamasının ardından bir ilin daha eski ismini alması için teklif sunulacak.

DAVUTOĞLU YASAKLI ŞEHİR İSİMLERİNE DEĞİNDİ

Başbakan Davutoğlu da dün yapılan AK Parti grup toplantısında, Bahçeli'nin Tunceli isminin değiştirilmesine yönelik eleştirisinde bu konuya değinmiş şunları söylemişti; "Dersim'e Dersim dememize hazret kızmış. Ben Toroslarda Konya'nın Taşkenti'nde doğdum. Taşkent'in adı 30'lu yıllara kadar adı Pirlerkondu idi. Adında pir geçtiği için ismi değiştirildi. Çünkü pir, İslami anlam taşıyor diye. Aynı yıllar... Elaziz nasıl Elazığ oldu? Elaziz, Esma-ı Hüsna'dır. Sultan Abdülaziz'i temsil ettiği için değiştirildi. Diyarbekir, niye Diyarbakır oldu? Çünkü Bekir, Bin Vail ile atıftır. Hz. Ebubekir döneminde Müslüman olan Bekir Bin Vail'in torunlarının Diyarbakır'a gelip orayı İslamlaştırdığı için Diyarbekir'dir. Bütün tarih boyunca Diyarbekir olmuştur, bir anda Diyarbakır oldu. Tunceli, Diyarbakır... Şimdi bunların hepsini savunacak mısınız sayın Bahçeli? İçinde pir geçti diye isimlerinin yasaklanmasını savunacak mısınız? Biraz tarih okuyunuz"

ELAZIĞ 'ELAZİZ' OLACAK

Konuyla ilgili AK Parti Elazığ Milletvekili ve MKYK üyesi Şuay Alpay ile Zülfü Demirbağ, Elazığ milletvekilleri olarak şehirlerinin adının tekrar Elaziz olarak değiştirilmesi teklifini Meclis'e sunacaklarını söyledi.

"ŞİMDİ ZEMİN ÖNCEYE GÖRE DAHA CANLI"

Şuay Alpay "Daha önceki yasama yılında da bu yönde teklifim olmuştu. O zaman grup başkanvekilimiz Nurettin Canikli, bu konuyu gündeme almak için şuan zeminin hazır olmadığını söylemişti. Hatta ben sadece Elazığ'ın adının Elaziz olması için değil Diyarbakır'ın Diyarbekir, Tunceli'nin de Dersim olarak isimlerinin değiştirilmesi teklifini sunmuştum. Ancak şuan siyasi zemin bunun için canlı. Hiçbir karşılığı ve anlamı olmayan şehir isimlerini hemşerilerimiz de kabullenmiyor. Diğer vekil arkadaşlarımızla bu konuda tekrardan bir teklif sunacağız" dedi.

"GECİKMİŞ BİR DÜZENLEME OLACAK"

Zülfü Demirbağ ise "Zaten bilinçli bir şekilde Elaziz ismi Başbakanımızın da söylediği gibi değiştirildi ve Elazığ yapıldı. Günümüzde de hemşehrilerimizin büyük bir bölümü memleketlerini Elaziz olarak tanıtırlar. Baştan yanlış bir uygulamaydı ve bu konuda geç bile kalındı. Sadece Elazığ değil, komşu illerimiz Tunceli ve Diyarbakır milletvekilleriyle de konuşup grup başkanlarımızla istişarelerimizi yapacağız ve başbakanımıza gerekirse Cumhurbaşkanımıza da ileteceğiz" dedi.

BAKANLAR KURULU 'NURS' İSMİNİ İADE ETMİŞTİ

Said-i Nursi'nin doğduğu köy olduğu için 'Nurs' olarak adlandırılan ancak, 1960 yılında değiştirilerek 'Kepirli' yapılan köyün ismi 28.6.2012 tarih ve 3617 sayılı Bakan onayı ile Nurs ismi resmi olarak iade edilmişti.

CUMHURİYET TARİHİNDE HANGİ İLDE KAÇ KÖY İSMİ DEĞİŞTİ?

Adana'da 169, Erzincan 366, Mardin 647, Adıyaman 224, Erzurum 653, Muğla 70, Afyon 88, Eskişehir 70, Muş 297, Ağrı 374, Gaziantep 279, Nevşehir 24, Amasya 99, Giresun 167, Niğde 48, Ankara 193, Gümüşhane 343, Ordu 134, Antalya 168, Hakkâri 128, Rize 105, Artvin 101, Hatay 117, Sakarya 117, Aydın 69, Isparta 46, Samsun 185, Balıkesir 110, İçel 112, Siirt 392, Bilecik 32, İstanbul 21, Sinop 59, Bingöl 247, İzmir 68, Sivas 406, Bitlis 236, Kars 398, Tekirdağ 19, Bolu 182, Kastamonu 295, Tokat 245, Burdur 49, Kayseri 86, Trabzon 390, Bursa 136, Kırklareli 35, Tunceli (Dersim) 273, Çanakkale 53, Kırşehir 39, Ş. Urfa 389, Çankırı 76, Kocaeli 26, Uşak 47, Çorum 103, Konya 236, Van 415, Denizli 53, Kütahya 93, Yozgat 90, Diyarbakır 555, Malatya 217, Zonguldak 156, Edirne 20, Manisa 83, Elazığ 383, Kahramanmaraş 105, Erzurum 653, Mardin 647, Sivas 406, Van, 415, Kars 398, Şanlı Urfa 389, Ağrı 374 Muş 297, Antep 279, Bingöl 247, Bitlis 236, Adıyaman 224 ve Bilecik'te 32, yeni birçok ilde olduğu gibi Batman ve Şırnak'ta hemen hemen tamamı köy ve yerleşim biriminin ismi değiştirildi.

(Kaynak: Haber7)

Elazığ\'ın İsmi "Elaziz" Olacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Elazığ'ın İsmi 'Elaziz' Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (24)

  • engin: türkiye düzeldi demokrasi geldi milli gelir herkese eşit paylaştırıldı asgari ücret 3 bin tl oldu. şimdi sıra bu işler geldi. 51 3 Yanıtla
  • nisayfer: boş işler le uğraş . . . . 33 3 Yanıtla
  • NASA Torkis: Ben constantinopolis istiyorum. devletin adida tarihte daha once varolan devletin adi olsun. akkoyunlular devleti 31 3 Yanıtla
  • NASA Torkis: Allaha sukur, isimiz var, herseyi aliyoruz, zenginlestik, ulke massalah tam bir butun, dunyada sayginiz. bir eksik o vardi. . . . ey millet uyan artik. bunlar hirsizligi, bolunmeyi, icsavas tehlikesini, yolsuzlugu, issizligi ortmek icin senin safligini, cahilligini kullaniyorlar. baska seyle mesgul olma al sana konu onla oyalan diyorlar. a kuş a bak misali. 27 3 Yanıtla
  • tr: herşeyi düzelltik bi bunlar kaldı 26 3 Yanıtla
  • VİCDAN: İslamı artık şu pis ağızınızla kirletmeyin. Siyasetinize alet etmeyin. Yüreğiniz varsa diyorsunuzya İnancınız varsa içinizde yaşayın. Bir insan hem inançlı olup hem de nasıl ağızından serserilerin kullandığı kelimeler çıkar? Nasıl rüşvet yer? Nasıl hak yer? Hiç mi eli titremez? Hiç mi aklı almaz? Geceleri kafasını yastığa nasıl koyar? İnsanların cehaletini, iyi niyetini, zor durumda kalmasını, muhtaç olmasını kullanırken, gözünün içine bakıp yalan söylerken hiç mi utanmaz? 23 3 Yanıtla
  • mersin: sarayın ismini değiştirin 21 3 Yanıtla
  • ömer kanık: El-AzizAziz isminin 3 manası vardır. 1. Allah’ın izzet sahibi ve yüceler yücesi olması2. Allah’ın mağlup olmayan galip olması3. Yarattıklarının onun emrine itaat etmesidir. BİR MAÇ MÜSABAKASINDA BU ŞEHRİN ADINA KÖTÜ TEZAHÜRAT YAPILDIĞINDA BUNUN SORUMLUSU KİM OLACAK YAPMAYIN ALLAH AŞKINA ALLAHIN ADINI KULLANIRKEN DİKKAT EDİN. . . 18 1 Yanıtla
  • şşş: elazığlı milletvekillerinin ismini ilk kez duyanlar şaşırmasın. 12 yıldır ikitidar milletvekilleri olan elazığlı milletvekillerimizin ilk kez hükümete bir önerge verdiklerini duyuyorum. oda şehrimizi kalkındırabilecek çok önemli bir adım olmuş. gerçi daha önce de sunmuşlar teklifi ama zemin uygun değilmiş. bizde niye boş boş orada otururlar diyorduk. bu kadar sene elazığın ismini nasıl değiştirebiliriz diye düşünüp dururlarmış. boşuna günahınızı aldık bu adamların elazığa katkısı ne diye. ismimiz bir değişsin siz bizi o zaman görürsünüz 18 0 Yanıtla
  • hakan: boş işlerle uğraşmayın asgari ücreti değiştirin 18 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Adıyaman'da Kamyonet Kazası: 2 Kişi Hafif Yaralandı
    11:16 Adıyaman'da Kamyonet Kazası: 2 Kişi Hafif Yaralandı

    Adıyaman'da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği kamyonetin refüje çarpıp karşı şeride geçmesi sonucu 2 kişi hafif şekilde yaralandı. Kazada yaralananlar hastaneye gitmeyi reddetti. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Siverek-Diyarbakır karayolunda kireç yüklü tır devrildi, yol 2 saat trafiğe kapandı
    11:16 Siverek-Diyarbakır karayolunda kireç yüklü tır devrildi, yol 2 saat trafiğe kapandı

    Siverek-Diyarbakır karayolunda seyir halinde olan kireç yüklü bir tır, direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu devrildi. Kazanın ardından Diyarbakır-Siverek istikametindeki kara yolunda 2 saat boyunca trafik durdu. Tırın çekilmesiyle birlikte yol tekrar trafiğe açıldı.

  • Arnavutköy'de minibüs ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı
    11:16 Arnavutköy'de minibüs ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı

    Arnavutköy'de servis minibüsü ile bir otomobilin kafa kafaya çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi ise yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Boğazköy - Bolluca yolu uzun süre trafiğe kapalı tutuldu.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Sedir Mahallesi'nde Çocuk Kreşi Açtı
    11:15 Antalya Büyükşehir Belediyesi Sedir Mahallesi'nde Çocuk Kreşi Açtı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sedir Mahallesi'nde yapımı tamamlanan 100. Yıl Spor Kompleksi bünyesinde Sedir Çocuk Kreşi'ni açtı. Kreş, 4-6 yaş aralığındaki çocuklara eğitim ve sosyal etkinlik imkanları sunuyor.

  • Köy Enstitüleri'nin 84. Kuruluş Yıl Dönümünde Panel Düzenlendi
    11:15 Köy Enstitüleri'nin 84. Kuruluş Yıl Dönümünde Panel Düzenlendi

    Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen panelde, Köy Enstitülerinin günümüzdeki anlamı tartışıldı. Panelde konuşmacılar, geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminin sosyo-politik özelliklerini, Köy Enstitüleri deneyimini ve günümüzdeki eğitim politikalarını ele aldılar. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da panelde yer aldı ve Köy Enstitüleri'nin önemine vurgu yaptı.

  • Germencik Ortaklar Mahallesi'nde İkinci Pazar Kuruluyor
    11:14 Germencik Ortaklar Mahallesi'nde İkinci Pazar Kuruluyor

    Germencik ilçesinin en büyük mahallesi Ortaklar'da Mayıs ayında ikinci pazar kurulacak. Germencik Belediye Başkanı Zencirci, pazarcı esnafının ve mahalle sakinlerinin talebine olumlu cevap verdi.

  • Çayırova Belediye Başkanı Esnaflarla Çay Sohbetinde Buluştu
    11:14 Çayırova Belediye Başkanı Esnaflarla Çay Sohbetinde Buluştu

    Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, Fatih Caddesi'nde esnaflarla çay sohbetinde bir araya geldi. Başkan Çiftçi, esnaflarla sohbet edip, talep ve sorunları not alarak çözüm için adımlar atacaklarını belirtti.

  • Forkliftin altında kalan işçi hayatını kaybetti
    11:13 Forkliftin altında kalan işçi hayatını kaybetti

    Elazığ'da bir beton fabrikasında fork-lifti tamir etmek için altına giren işçi, krikonun kırılması sonucu ağır yaralandı. Hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan işçi hayatını kaybetti. Talihsiz adamın bir hafta sonra düğününün olacağı öğrenildi. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

  • Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, tarihi alanlarda incelemede bulundu
    11:13 Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, tarihi alanlarda incelemede bulundu

    Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Dulkadirli Yeraltı Şehri, Hashöyük kazı alanı, Üçayak Kilisesi ve Akçakent Eskiyurt Göleti'ni ziyaret ederek, turizme kazandırmak için çalışmalar yapacaklarını belirtti. Buhara, ayrıca Akçakent Kaymakamı Muhammet Ali Batur'dan ilçede sürdürülen kamu hizmetleri ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

  • Erzincan'da yapılan aramada 523 gram skunk ele geçirildi
    11:12 Erzincan'da yapılan aramada 523 gram skunk ele geçirildi

    Erzincan'da yapılan bir araç aramasında, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından 523 gram skunk maddesi ele geçirildi. Uyuşturucu sevkiyatını gerçekleştiren şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı ve adli makamlarca soruşturma devam etmektedir.

  • Mersin'de örtü altında üretilen üzümde hasat başladı
    11:11 Mersin'de örtü altında üretilen üzümde hasat başladı

    Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin'de örtü altında yetiştirilen turfanda üzümün hasadı başladı. İlk ürünlerin kilogramı temsili olarak 300 TL'den alıcı buldu. Üzümler özenle hasat edilip paketlenerek yurt içi ve yurt dışına gönderilecek. Üzümün piyasada fiyatının ilk 15 günde 150 TL civarında olması bekleniyor.


Advertisement