Binlerce Yıllık Bağcılık Kültürüyle Urla Konuşuldu - Son Dakika
Yerel

Binlerce Yıllık Bağcılık Kültürüyle Urla Konuşuldu

Binlerce Yıllık Bağcılık Kültürüyle Urla Konuşuldu

Urla Bağbozumu Şenlikleri’nin üçüncü günü Urla Bağcılık ve Şarapçılık konulu panel ile başladı.

17.08.2014 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Urla Bağbozumu Şenlikleri'nin üçüncü günü Urla Bağcılık ve Şarapçılık konulu panel ile başladı.

Urla Bağbozumu Şenlikleri'nin üçüncü günü Urla Bağcılık ve Şarapçılık konulu panel ile başladı. Eski Tamirhane Binası'nda gerçekleşen panele İzmir CHP 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Urla Belediyesi Meclis Üyeleri, basın mensupları ve şarapçılık ve bağcılık alanında uzman kişiler katıldı. "Dünya Bağcılığı ve Türkiye'nin Yeri", "Geçmişten Günümüze Şarap Teknolojisi ve Şarapta Kalite Yaratmak", Şarap ve Sağlık" ve "Sektörel Pazarlama Stratejileri" başlıkları altında olan panelin moderatörlüğünü gazeteci Selim Türsen yaptı. Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr Nihat Aktan, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Kalkan Yıldırım, Kavaklıdere Şarapçılık Ege Bölge Koordinatörü Eray Gürler ve Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş panelistler arasında yerini aldı.

"URLA BAĞCILIK AÇISINDAN OLDUKÇA VERİMLİ"

Panelin açılış konuşmasını yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, " 8 bin yıllık bir geçmişe sahibiz. Biliyoruz ki topraklarımız çok verimli. Yüz yıllardır var olan bu verimli bağcılık köklerini hep birlikte yeşerteceğiz. Geleneksel Bağbozumu Etkinliği kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu panel bizim için çok önemli. Burada olduğunuz için herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi. Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli de "Yetiştiricilik olarak Urla iklimiyle bağcılık açısından oldukça elverişli. Tarih boyunca yakalanmış başarı boşuna değil. Üzüm üreticileri olarak sürdürülebilir metotları çevreye zarar vermeden, zehirlemeden üretmek gerekiyor" diye konuştu. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr Nihat Aktan geçmişten günümüze fermantasyon aşamaları hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Bornova Misketi üzümünün önemli olduğuna değinen Aktan " Halk, iktidar olmadan şarapçılık olmaz" ifadelerini kullandı.

BİR ÜLKEDE ÜRETİLEN VE TÜKETİLEN ŞARAP BİRÇOK ŞEYİ ANLATIR

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Hatice Kalkan Yıldırım şöyle konuştu: " Şarap insanlığın en eski kültür ürünlerinden biridir. Kültür parametresidir. Toplumların ekonomik sosyal göstergelerini içerir. Bir ülkede üretilen ve tüketilen şarap bir çok şeyi anlatır. Şarabın sadece kültürel değil sağlık tarihçesi de var. Eski medeniyetlere dayanan şarabın büyük bir kısmı sudan oluşmakta ve mineraller bakımında da oldukça zengin bir içki. Sağlıklı şarap tüketimi için kadınlar bir ya da iki kadeh, erkekler için ise üç kadeh şarap tüketimi ölçülü olarak kabul ediliyor. Doz aşırı olursa vücudumuzda bulunan serbest radikalleri tutmak yerine yeni radikaller yaratıyor. Şarabın yararlarını sayamayacağımız kadar çok fakat yararlarından bazıları şöyle; yavaş yemek yeme alışkanlığı kazandırıyor, stresi koruma etkisi ile rahatlamayı sağlıyor, böbrek taşları oluşumu engelliyor, cildi güzelleştiriyor."

URLA KARASI İLE MARKALAŞACAĞIZ

Eray Gürler ise yaptığı konuşmada " Kaybolmaya yüz tutmuş Urla Karası üzümüne yapılan ve yapılacak olan yüksek kalitede şaraplar ileride bölgemizin markalaşması adına çok önemli rol oynayacaktır. Bağlar, yüksek kalitede üzümler, tarihi doku ve gastronomiyel alt yapıyı tamamladığımız anda bir dünya markası olmamak imkansız. Urla'nın önünde hiç bir engel görmüyorum Urlalılar'ın bu konuda cesaretli olmasını temenni ediyorum" sözlerine değindi. 17'nci seneye girdiğini söyleyen son panelist Can Ortabaş " Bu hayali anlatabilmek için çok uğraştım. Topraklarımız zengin diyoruz fakat neye göre zenginlik? Şarap fakir toprak sever. Fakir toprağın zengin bitkisidir. Binlerce yıldır burada şarap üretiliyormuş. Yeşili koruyarak ve katma değer yaratılarak buraların yaşaması gerekiyor. Urla Karası Akdeniz'in başka bir karasıyla belki de Türkiye'nin en büyük madalyalarından birini getirdi" sözleriyle konuşmasını tamamladı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Binlerce Yıllık Bağcılık Kültürüyle Urla Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement