Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Bolu'da - Son Dakika
Yerel

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Bolu'da

Bakan Işık: "Savunma, gıda, su, enerji gibi öncelikli alanlarda pazar; biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi gelişen pazarlarda stratejik; otomotiv ve makine gibi güçlü alanlarda ise hedef odaklı yaklaşım içinde olacağız" "Dünyadaki toplam ihracatın yaklaşık yüzde 10'unun makine sektörüne ait olması da sektörün öneminin bir başka göstergesidir.

20.09.2014 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Savunma, gıda, su, enerji gibi öncelikli alanlarda pazar; biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi gelişen pazarlarda stratejik; otomotiv ve makine gibi güçlü alanlarda ise hedef odaklı yaklaşım içinde olacağız" dedi.

Bolu'nun Karacasu beldesindeki bir otelde düzenlenen "Türkiye Makina Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı" toplantısında konuşan Işık, Türkiye'de son 12 yılda birçok şeyin olumlu yönde değiştiğini, bu değişimden demokrasi kültürünün de nasibini fazlasıyla aldığını söyledi.

Bakan Işık, demir-çelik sektörüyle hurda ithalatını azaltmak ve cevherden üretimi artırmak için yapılan toplantının son derece faydalı geçtiğini belirterek, "Bu toplantıda aldığımız kararları hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Türkiye'nin nereden nereye geldiği ve bundan sonra nereye ulaşmak istediğiyle bu doğrudan ilgilidir. Biz 12 yılda, üretimde düşük teknolojiden orta teknolojiye doğru geçiş yaptık. Bundan sonra da orta yüksek ve yüksek teknolojiye doğru geçiş yapacağız" diye konuştu.

"Artık 3Y, yani yerli, yeşil ve yenilikçi üretim anlayışı ekseninde mikro reformları öne çıkaracağız" diyen Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Teknolojide Derinlik, Ar-Ge ve Yenilikte Yetkinlik Stratejimiz çerçevesinde paradigma değiştireceğiz. Savunma, gıda, su, enerji gibi öncelikli alanlarda pazar; biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi gelişen pazarlarda stratejik; otomotiv ve makine gibi güçlü alanlarda ise hedef odaklı yaklaşım içinde olacağız. Makine sektörü sadece kendisi açısından değil, imalat sanayisinin tamamı açısından önem taşıyor. Zira makine sektörünün ürünleri, diğer sektörler tarafından yatırım malı olarak kullanılıyor. Bu yönüyle düşünecek olursak, ana ekseninde makine sektörü olmayan bir sanayileşme tasavvuru imkansızdır. Ülkemizdeki diğer tüm sanayi sektörlerini güçlendirmek için, makine sektörünü bir lokomotif sektör olarak güçlendirmemiz gerekiyor. Dünyadaki toplam ihracatın yaklaşık yüzde 10'unun makine sektörüne ait olması da sektörün öneminin bir başka göstergesidir. Makine sektöründe ihracatımızın gösterdiği artıştan son derece memnunuz."

"Makine ihracatı artıyor"

Işık, makine ihracatının 2013 yılında 10,6 milyar dolarla tarihi bir seviyeye ulaşıldığını hatırlatarak, "Bu yılın ilk 7 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre makine ihracatımız yüzde 8 oranında artış gösterdi ancak bu seviyeler bizim için yeterli değil, üstelik ithalatımız çok yüksek. Her ne kadar bu yılın ilk 7 ayında ithalat yüzde 8 azalsa da geçen sene 20 milyar dolara yakın açık verdiğimiz gerçeğini unutmayalım. Bu sene iç talebi kısmaya yönelik adımlarımız neticesinde, ilk 7 ayda sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 44'e kadar yükseldi" ifadesini kullandı.

İtalya'nın sektörde dış ticaret fazlasının 64 milyar dolar olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti:

"Bizden 10 kat daha fazla ihracat yapan İtalya'yı özellikle seçtim, çünkü gerçekten de İtalya'nın bizden bir fazlası yok. Bizim de 100 milyar dolar makine ihracatına ulaşmamızın ve dünya ticaretinden daha fazla pay almamızın önünde bir engel yok. Bunun yolu da hiç şüphesiz katma değeri artırmaktan geçiyor. Kilogram başına ihracat değeri 1,6 dolar iken, makine sektöründe bu rakam 6,4 dolara ulaştı ancak yine rakiplerimizden biri olan İspanya'da bu değer 11,7 dolar, yani bizim yaklaşık iki katımız. Bu rakam Almanya'da ise 23 dolar seviyesinde. Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verilerine göre, 2013 yılında makine sektöründe faaliyet gösteren firma sayımız 10 bin 787, çalışan sayımız ise 177 bindir. Yani, firma başına düşen çalışan sayısı sadece 16'dır. Bu firmaların 6 bin 731'i mikro, 3 bin 240'ı küçük ölçeklidir. Bizim firmalarımızın ölçekleri konusunda bir sıkıntımız var. İşbirliği veya kümelenme modelleriyle firma ölçeklerini muhakkak büyütmemiz gerekiyor. Yine 2013 GBS verilerine göre, sektörde ihracat yapan 3 bin 42 firmanın faaliyet karlılığı yüzde 9,5 iken, ihracat yapmayanların faaliyet karlılığı yüzde 6,8'dir. 2013 yılında tasarım yapan firma sayısı ise sadece 131'dir. Demek ki ihracat yapan firma sayımızı ve tasarım yeteneğini de artırmak gerekiyor."

"Sektörle sürekli bir etkileşim sağlandı"

Bakanlık bünyesinde oluşturulan Makina Teknik Komitesi (MAKTEK) sayesinde sektörle sürekli bir etkileşim sağlandığını ifade eden Bakan Işık, "Bu hafta içinde 24. toplantısını gerçekleştirdiğimiz bu komitenin yapısını da geçtiğimiz günlerde değiştirdik ve daha geniş ve daha katılımcı bir komite oluşturduk. 2011 yılında uygulamaya başladığımız 'Makina Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı' neticesinde önemli çıktılar elde ettik" dedi.

Bakan Işık, 39 eylemi büyük oranda hayata geçirdiklerini belirterek, "Mesela finansal kiralama işlemlerinde KDV'nin yüzde 1'e inmesi, kamu alımların yerli makineler lehine düzenlemelerin yapılması, ihracat sigortalarının yaygınlaştırılması, mesleki ve teknik eğitim okullarında ekipmanların yenilenmesi, Ar-Ge ve inovasyon sonucu ortaya çıkan teknolojinin ticarileşmesi konusunda destek sistemi oluşturma gibi eylemleri hayata geçirdik" şeklinde konuştu. - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Bolu'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement