Bereket Ormanları Fidan Dikim Töreni - Son Dakika
Güncel

Bereket Ormanları Fidan Dikim Töreni

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Gönül Elçileri Projesi sayesinde koruyucu aile sayısında büyük artışlar gerçekleşti.

26.03.2015 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Gönül Elçileri Projesi sayesinde koruyucu aile sayısında büyük artışlar gerçekleşti. Korunmaya muhtaç çocuklarımıza sıcacık yuvalar bulundu. Ektiğimiz fidanlar yeşerdi, yeşeriyor, büyük bir ormana dönüşüyor" dedi.

Bereket Ormanları Fidan Dikim Töreni'nin açılışında konuşan İslam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde, 2013 yılından bu yana bakanlıkça yürütülen Gönül Elçileri Projesi'nin devamı niteliğinde olan Bereket Ormanları töreni ile yeni ormanların ilk fidanlarının dikildiğini belirtti.

İslam, Emine Erdoğan için "Birçok alanda himaye ettiğiniz proje, program ve çalışmalarla birlikte Gönül Elçileri Projesi'nin ilk etabı olarak seçtiğiniz koruyucu aile konusundaki öncülüğünüzün, hassasiyetinizin ve katkılarınızın bizim ve çocuklarımızın indinde tarif edilemez bir değeri vardır" ifadesini kullandı.

Gönül Elçileri Projesi'nin çocukların hayatında bir milat olduğunu vurgulayan İslam, bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalarla 2012'deki bin 492 koruyucu aile yanındaki çocuk sayısının, 2013'te 3 bin 351'e, 2014 yılı sonunda 4 bin 8'e ulaştığını belirtti.

İslam, bugün itibariyle 3 bin 367 koruyucu aile yanında 4 bin 111 çocuğun bulunduğunu, bu hizmetlerin bugünkü seviyesine gelmesinin kolay olmadığını söyledi. İslam, sosyal hizmet ve sosyal yardım alanlarında yapılan hizmetlere daima büyük önem ve öncelik veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da teşekkürlerini sundu.

İnsan ve ağacın varlıklarının birbirine oldukça bağlı olduğuna işaret eden İslam, "Her şeyden önce aldığımız nefesin kaynağı olan orman varlığının çoğalması, biz insanoğlunun hayatını olumlu etkileyecek, dünyayı yaşanır kılacak, bunu biliyoruz" dedi.

Toplumların geleceğinin yeni nesillerden, yeni nesillerin varlığının da sağlıklı çocuklardan geçtiğini anımsatan İslam, "Çocuk nasıl ki toplumsal varlığın devamının garantisi durumundaysa, aynı şekilde fidanlar da ağacın ve ormanların temelidir. Çocuksuz toplum ve ormansız ülke düşünülemez" değerlendirmesini yaptı.

"Ailesinin yanına döndürülen çocuk sayısı 10 bini geçti"

"Bizler 'Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz' diyen bir Peygamberin ümmetiyiz" diyen İslam, bu bakış açısının alemlerle barışık bir insan tanımının tezahürü olduğunu belirtti.

İslam, "Bugün sağlıklı ve bilgili çocuklar yetiştirerek nasıl ki yarının sosyal temellerini atıyorsak, diktiğimiz milyonlarca fidanla da o nesillerin üzerinde huzurla yaşayacağı vatanın sağlık ve selametini inşa ediyoruz" dedi.

Bakanlık olarak toplumun temelini oluşturan aileye büyük önem verdiklerini dile getiren İslam, bu kapsamda çocuğa yönelik politikaların temelini de aile odaklı bakış açısının oluşturduğunu söyledi. Bakan İslam, şunları kaydetti:

"Her bir çocuk bizim için bir fidandır. Naslı ki fidanlar ancak uygun iklim koşullarında sağlıklı ağaçlara dönüşürse, çocuklarımızın da uygun aile ortamında sağlıklı ve başarılı olacağını düşünüyoruz. Bakanlık olarak ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın her şeyin önünde tutulması gerektiğinin bilinci ile 'İstikbalimiz için önce çocuk, çocuklarımız için de önce aile' diyoruz. Bu çerçevede, çocuklarımızın öncelikle kuruluş bakımına alınmadan, sosyal ekonomik destekle kendi aileleri yanında bakılmalarını hedefliyoruz."

Ayşenur İslam, halihazırda kuruluş bakımına alınan 13 bin çocuğun olduğunu ama bugün itibariyle 60 bine yakın çocuğu ailesinin yanında desteklediklerini, son 12 yılda kuruluş bakımından ailesinin yanına döndürülen çocuk sayısının 10 bini geçtiğini kaydetti.

"Projeyle koruyucu aile sayısı arttı"

"Bugün farklı bir aşamasını birlikte başlattığımız Gönül Elçileri Projesi'nin çıkış noktası da bu hassasiyettir" diyen Bakan İslam, projenin 81 ilde vali eşlerinin destekleriyle sürdürülen bir gönül köprüsüne dönüştüğünü söyledi.

İslam, bu proje sayesinde koruyucu aile sayısında büyük artışlar gerçekleştiğini dile getirerek, "Korunmaya muhtaç çocuklarımıza kol kanat geren aileler, sıcacık yuvalar bulundu, nice aileler de yeni evlatlarına kavuştu. Ektiğimiz fidanlar yeşerdi, yeşeriyor, büyük bir ormana dönüşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kimsesi olmayan bir çocuğa kol kanat germenin, ona öz anne, babası gibi bakmanın, hastalıkta sağlıkta onun yanında olmanın, okutmanın, her türlü ihtiyacını karşılamanın kolay bir iş olmadığına işaret eden İslam, bunu ancak karşılığını manevi alemden bekleyen kişi ve ailelerin yapabileceğini kaydetti.

Bakan İslam, "Şimdi bu iyilik ağacını biraz daha büyütüyoruz. İnsandan başladık, tabiata doğru yüreklerimizi genişletiyoruz. Gönül elçilerimizin şefkatli eli toprağa dokunsun diyoruz. Baharın, fidanlarımızı toprakla buluşturmanın, geleceğe dair umutlarımızı tazelemenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah diktiğimiz bütün fidanlar ağaca dönüşür. Her biri taze birer fidan olan çocuklarımız, ömür boyu başarılı ve mutlu olur" diye konuştu.

"Bunu gururla ifade ediyorum"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında, Emine Erdoğan'a, Gönül Elçileri Projesi'ni başlattığı için teşekkürlerini ileterek, "Hakikaten gönüllere hitap eden, muhteşem bir proje. Özellikle Sayın Bakanımız da bu projeye büyük destek veriyor. Dolayısıyla sizlere gönülden teşekkür ediyorum. Gerçekten..." ifadesini kullandı.

Bugün 81 ilde 4 biner fidanın dikileceğini ve 324 bin fidanla Türkiye'nin daha da yeşilleneceğini belirten Eroğlu, "Biz hükümet olarak ağaçlandırmaya, ormanların korunmasına, tabiatın muhafazasına ve çevreye çok büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2007 yılında başbakanlığı döneminde, kendisine dünya çapında nam salacak bir ağaçlandırma seferberliği yapma talimatı verdiğini anımsatan Eroğlu, bunun üzerine 5 yıllık bir eylem planı hazırladıklarını belirtti.

Bu kapsamda 2 milyon 400 bin hektar alanda 2 milyar fidanın toprakla buluşturulması kararı aldıklarını aktaran Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün, hedefleri aşarak bu projeyi gerçekleştirdiğini vurguladı.

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, şu anda 25 eylem planının bulunduğunu ifade ederek, "Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye'de Allah'a şükür orman varlığı hem alan olarak, hem de odun serveti olarak artıyor. Bunu gururla ifade ediyorum. Rakamlar ortada" değerlendirmesinde bulundu.

Şu ana kadar 3 milyar 250 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu aktaran Eroğlu, "Bu bir dünya rekorudur. Ayrıca orman varlığı olarak baktığımız zaman son 12 yılda orman alanlarımız tam 900 bin hektar, yani 9 milyon dekar arttı ve odun serveti de 1,2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe yükseldi. Bu gerçekten gurur duyacağımız bir tablodur" diye konuştu.

"Ağaçlandırma seferberliğiyle dünyada örnek bir ülke olduk"

Muhalefetin değil ama yabancıların bunu takdir ettiğini kaydeden Eroğlu, 2011 yılında BM Ormancılık Forum ve Zirvesi'nin, ABD dışında ilk defa Türkiye'de yapıldığını, BM'nin, çölleşme ve erozyonla mücadele alanındaki COP 12 Eylem Planı ve Taraflar Konferansı'nın da Türkiye'de yapılmasına karar verdiğini söyledi.

Eroğlu, "Bu sayede Türkiye gerçekten dünya çapında ağaçlandırma seferberliğiyle dünyada örnek bir ülke oldu. İnşallah bu seferberlikler arka arkaya devam ediyor, devam edecek" dedi.

Veysel Eroğlu, "Allah izin verirse Türkiye'yi yemyeşil yapacağız. Bu konuda kararlıyız. Ormanlarımızı daha da artıracağız, korunan alanları artıracağız. Bu konuda kararlıyız ve dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Bereket Ormanları'nın, bereketli olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ettiğini dile getiren Eroğlu, "Allah bereket ihsan etsin. Çünkü bereket çok önemli bir husustur. Ben esnaf çocuğuyum. Özellikle bir mal satıldığı zaman, para alındığı zaman 'Allah bereket versin' denir. Dolayısıyla Rabbim, bu ormanlara da bereket versin. İnşallah çocuklar sıhhat ve afiyetle gönül elçilerini daim eylesin, iki cihanda aziz eylesin" diye konuştu.

Eroğlu, projenin mimarı Emine Erdoğan başta olmak üzere Bakan İslam ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, projenin hayırlı, uğurlu ve bereketli olması dileğinde bulundu.

Bu arada, Bakan Eroğlu'nun, saat 19.30'daki MÜSİAD'ın programına katılamayacağı duyuruldu.

-Fidanlara ilk can suyunu verdiler

Konuşmaların ardından İstanbul, Diyarbakır, Trabzon, Elazığ, Balıkesir ve Mersin'de vali ve eşlerince gerçekleştirilen fidan dikim törenlerine telekonferans sistemiyle canlı bağlanıldı.

Bakan Veysel Eroğlu, Emine Erdoğan'a, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara'nın eşi Dominique Vattara'ya ve Bakan İslam'a "Bonsai" ağacı takdim etti.

Törende, Erdoğan ile Vattara da adlarına dikilen fidanlara ilk cansuyunu verdi.

TRT Çocuk Korosu ile Sincap Çocuk Tiyatrosu da performans sergiledi.

Tören bitiminde, alanda kurulan çadırda Cumhurbaşkanı eşleri Erdoğan ve Vattara'ya, Bakan İslam'a ayran ve sacda pişirilen gözleme ikram edildi.

Nevin Gökçek'e soru

Öte yandan, törene katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Nevin Gökçek de gazetecilerin soruları üzerine, "Yorum yapmayacağım ve cevap da vermeyeceğim. Onun için bir soru sormanıza gerek yok" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin "Zor geçen birkaç gün oldu" değerlendirmesi üzerine Gökçek, "Hayır, hayır. Hiçbir zor günümüz olmadı. Biz herkesi çok seviyoruz. Ben onun için de hiç yorum yapmayacağım" diye konuştu.

Gökçek, "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eşi Münevver Arınç'la görüşüp görüşmediği" sorusuna ise "Görüşürüm onunla. Çok sevdiğim, canım gibi sevdiğim bir insan. Görüşebilirim. İstersem görüşürüm de yani. Bir sakınca yok" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bereket Ormanları Fidan Dikim Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altın ons fiyatı 2.233 dolardan işlem görürken, doların efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:49 İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Zorlu, Bilecik Belediyesi'nde Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya ile görüştü ve Atatürk Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti. İYİ Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Göksel Aydın ve diğer adaylara destek isteyen Zorlu, gazetecilere 81 ilde kendi adaylarıyla seçimlere gireceklerini söyledi.

  • Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine indi
    18:48 Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine indi

    Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine kadar indi. Sokağında domuz sürüsü gören vatandaş o anları kayda aldı. Bursa'da aç kalan domuz sürüsü, merkez Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi'ne yiyecek aramaya indi. Evinde otururken sesleri duyan vatandaş, cama çıktığında domuz sürüsü ile karşılaştı. Durumu görünce hemen cep telefonun sarılan vatandaş, o anları saniye saniye amatör kamera ile kaydetti.


Advertisement