Belediyeden, Valiliğe 160 Dava - Son Dakika
Güncel

Belediyeden, Valiliğe 160 Dava

Belediyeden, Valiliğe 160 Dava

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile kapatılan İzmir İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı kararlarının iptali için beklenen yargı sürecini başlattı.

14.08.2014 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile kapatılan İzmir İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı kararlarının iptali için beklenen yargı sürecini başlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin sıfır çektiği paylaşım kararlarına karşı idare mahkemelerinde 160 dava açtı.

Büyükşehir Belediyesi, kapatılan İl Özel İdaresi mallarının Hazine ve Bakanlıklar'a devir ve tahsis edilmesi, Büyükşehir Belediyesi'ne verilmemesi üzerine gösterdiği tepkiyi açtığı 'İzmir'in Malı İzmir'de Kalmalı' başlıklı kampanyadan sonra paylaşım kararlarının iptali davalarıyla somutlaştırdı. Büyükşehir Belediyesi ve İZSU bürokratları 60 gün süren çalışmanın ardından tek tek dava dosyalarını hazırladı. Sonunda taşınmaz mallarla ilgili Büyükşehir Belediyesi 146, kamyon ve iş makinaları için bir dava, şirket hisseleri için ise yedi dava, İZSU da altı dava açtı.Taşınmazlarla ilgili 7-8 dava daha açılabileceği belirtildi.

Özel İdare'nin taşınmaz mallarının devriyle ilgili açılan davaların genel gerekçeleri arasında imar planlarına uygunsuzluk, devredilen bakanlıkla ilgisinin bulunmaması, tüm il sınırlarının sorumluluk sahası için alındığı Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası ve şantiye alanlarına, gelir getirici mülklere ihtiyacı bulunması yer aldı. Her taşınmazın özelinde de ayrı ayrı gerekçeler dava dilekçesine yazıldı.

Davalar, tek tek her mal için değil, kriterlere göre birleştirilerek açıldı. Örneğin, birden fazla parselden oluşan Balçova Termal Tesisleri'nin devir kararına tek dava açıldı. Lojmanların her birine ayrı ayrı dava değil bulundukları bina dikkate alınarak dava açılma yoluna gidildi. Aynı yöntem iş merkezlerinde de uygulandı. İmar planında yol olarak görülen arazinin üzerindeki birden fazla parselin devir kararına da tek dava açıldı.

MALLARIN BAKANLIKLA İLGİLERİNE İTİRAZ EDİLDİ

Devir ve tahsislerin iptali için açılan davalarda, Büyükşehir Yasası'nda ilgili bakanlığa devredilmesi belirtilmesine karşın örneğin yeşil alanların Milli Eğitim Bakanlığı'na, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na veya Hazine'ye devrinin ilgisinin ne olduğu soruldu. Büyükşehir Belediyesi'nin genişleyen sınırları içinde şantiye alanı bulmak için kamulaştırılacak arazi ararken mevcut şantiyelerin devredilmesi gerektiği için kararın iptali istendi.

Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut personeli için lojman sıkıntısı olmasına, kapatılan İl Özel İdaresi memurlarının da devredildiğine dikkat çekilen davalarda, lojmanların da devredilmesi gerektiği belirtildi. Lojmanlarda oturan kapatılan İl Özel İdaresi personelinin de bu konutları terk etmesinin istendiğine dikkat çekildi.

Balçova Termal Tesisleri davasında bu tesislerin kente malolmuş, kentin sermayesiyle oluşturulduğu belirtildi. Bornova Pınarbaşı yarış pistinin imar planlarına uygun tahsis edilmediği, Sümerbank arazisinin okul alanları hariç kongre ve kültür merkezi yapılması için Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesi gerektiği belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi'nin 209 adat kamyon ve iş makinesının devrinin iptali için de dava açtı. Ayrıca, İl Özel İdaresi'ne bağlı yedi şirketin hisselerinin devri kararının da iptalini istedi.

İZSU Genel Müdürlüğü 6 devir kararına karşı dava açtı. Çeşme Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki parsellerle ilgili ayrı alınan 2 karara ilişkin 2, Ödemiş Bademli Belediyesi'ne ait şişeleme tesisinin olduğu parsellere yönelik 2, Menderes Şaşal kaynak suyu şişeleme tesisine ile Ödemiş Birgi'deki şişeleme sahasına yönelik 1 dava açıldı.

DAVA KONUSU OLAN MALLAR

Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil köyü, Narlıdere Vilayet ormanı ve mesire yeri, Bornova Belkahve Atatürk anıtı ve tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova motor sporları yarış pisti, Eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire'deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi Hizmet Binası (Tekel), 482 adet lojman, 209 adet kamyon ve iş makinası.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Bütünşehir Yasası kapsamında 30 Mart yerel seçimlerinde kapanan İl Özel İdareleri'nin mallarının paylaşımları Valilik bünyesinde kurulan Mal Paylaşım Komisyonları tarafından yapıldı. İzmir'de komisyonda Vali Yardımcısı, Bakanlıklar'a bağlı İl Müdürleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeraldı. Yerel Seçimler öncesinde köy tüzel kişiliklerine ait mallar çoğu ilçe belediyelere bırakılacak şekilde dağıtıldı. Ancak, İl Özel İdaresi malları yerel seçimden sonraya kaldı. Seçimden sonra birkaç kez komisyon toplanıtısı krizi yaşandı. Kocaoğlu, kendisine ertelendiği söylenen toplantıda kararlar alındığını kamuoyuna şikayet etti. Daha sonra Kocaoğlu, bir gün önce kendilerine verilen listedeki malları inceleyemeden dağıtımla ilgili kararlan almaya başlayan komisyon, inceleme için ek süre vermediği için Vali Yardımcısı başkanlığındaki toplantıyı terketti. Vali Mustafa Toprak ile Başkan Kocaoğlu arasında bu süreçte malların dağıtımıyla ilgili polemik yaşandı. Kocaoğlu "İzmir'in malları İzmir'de kalmalı" tezini savundu. Vali Toprak ise dağıtımın yasalara uygun yapılacağını söyledi. İzmir'in sivil toplum örgütleri, meslek odaları da Kocaoğlu'na destek verdi. Valilik, 1693 mal ve parselden birini bile Büyükşehir Belediyesi'ne vermedi. Maliye Hazinesi ve bazı bakanlıklara devredilip, tahsis edildi. 1693 mal ve parselinden 21'i İçişleri Bakanlığı'na, 815'i Milli Eğitim Bakanlığı'na, 28'i Sağlık Bakanlığı'na, 386'sı Maliye Hazinesi'ne, 35'i Bakanlık'a bağlı kuruluşlara, 45'i Valilik Yatarım ve İzleme Komisyonu'na, 284'ü DSİ'ye devir kararı alındı. Ayrıca 54 lojman da İçişleri Bakanlığı'na verildi. Bunların dışında 25 mal veya parsel ise Maliye Hazinesi'ne devredilmeden doğrudan bazı kurumlara tahsis edildi.

Valilik'in paylaşım listesinde kamuoyunda bilinen Balçova kaplıcalarının yeraldığı termal tesisler, Buca'daki konutlar, Foça'daki Polen Tatil köyü, Urla'daki Durtur Dinlenme tesisleri, Özel İdare'nin farklı ilçelerde sahibi olduğu iş merkezlerindeki dükkanlar Maliye Hazinesi'ne devredildiği görülürken öte yandan şaşırtıcı biçimde imar planlarında yeşil alan, yol, belediye hizmet alanı, şantiye olan yerlerin de devri yapıldı.

Bunun yanısıra Pınarbaşı'ndaki yarış pisti, Altınordu Spor Klubü Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Belkahve Atatürk anıtı, Karşıyaka Zübeyde Hanım Kabristanı ve türbelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildi. İl Özel İdare'nin restore ettiği Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası olarak istediği Kemeraltı girişindeki eski tütün deposunun ise Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na tahsisi gerçekleşti. İZSU'nun beklediği Alaçatı barajı ve Dikili, Karaburun gibi ilçelerdeki göletler ise DSİ'ye tahsis oldu. Sümerbank arsasında mevcutta okulların yeraldığı parseller Milli Eğitim'e bırakıldı. Geri kalan bölüm Maliye'ye devredildi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Belediyeden, Valiliğe 160 Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Törene birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.

  • Çankırı Yeşilay Danışmanlık Merkezi tarafından Çankırı Adliyesinde 'bağımlılıkla mücadele' eğitimi verildi
    14:59 Çankırı Yeşilay Danışmanlık Merkezi tarafından Çankırı Adliyesinde 'bağımlılıkla mücadele' eğitimi verildi

    Çankırı Yeşilay Danışmanlık Merkezi tarafından Çankırı Adliyesinde düzenlenen eğitimde, bağımlılıkla mücadele hakkında bilgiler verildi. Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı, toplum sağlığına zarar veren bağımlılık unsurlarıyla mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

  • Tokat'ta depremzedelerin çadırı jandarma komandolar tarafından kuruldu
    14:59 Tokat'ta depremzedelerin çadırı jandarma komandolar tarafından kuruldu

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremin ardından evlerine giremeyen ve engelli üç çocuğu bulunan bir aileye jandarma komandoları tarafından çadır kuruldu. Jandarma personeli, aileye yiyecek yardımında bulundu. Aile, yardımlardan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

  • Tokat Sulusaray'da meydana gelen depremde camiler ve binalarda hasar oluştu
    14:58 Tokat Sulusaray'da meydana gelen depremde camiler ve binalarda hasar oluştu

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde Buğdaylı Mahallesi'ndeki Buğdaylı Camisi'nin minaresi, minberi ve mihrabında hasar meydana geldi. Aynı mahalledeki kerpiç yapılarda da hasarlar oluştu. Betonarme bir binada çatlak ve çökmeler meydana geldi. Mahalledeki bazı ahırlarda da hasar oluştu ve hayvanlar açık alanlara çıkarıldı.

  • AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
    14:54 AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    AFAD'da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesinin kapsamı ve amaçları anlatıldı. Toplantıya, proje kapsamında pilot il seçilen Antalya, Trabzon'dan ve çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirildiği ülkelerden yetkililer de katıldı. AFAD'ın müdahale konusundaki çalışmalarının yanı sıra risk azaltma çalışmalarının kapsamına da değinilen toplantıda, proje başlangıcından itibaren İklim Değişikliği Afet Yönetimi konusunda AFAD personeline eğitim verildiği, risk analizlerinde bulunulduğu, uyum planları geliştirildiği ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yürütüldüğü aktarıldı. Trabzon ve Antalya'dan gelen yetkililer, proje sonucunda kentlerde gerçekleştirilen değişimlere ilişkin sunumlar yaptı.

  • Mersin'de kaçak kazı yapan 2 şüpheli jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı
    14:54 Mersin'de kaçak kazı yapan 2 şüpheli jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yapıldığı bilgisi üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Yapılan eş zamanlı operasyonda, kaçak kazı yapan 2 şüpheli suçüstü yakalandı. Kazıda kullanılan malzemelere el konulurken, şüpheliler Jandarma Komutanlığına götürüldü.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında bilgi verildi. Proje, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

  • Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nde 3 kedi ve 1 köpek yeni yuvalarına kavuştu
    14:54 Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nde 3 kedi ve 1 köpek yeni yuvalarına kavuştu

    Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nde bakımları yapılan 3 kedi ve 1 köpek, yeni sıcak yuvalarına kavuştu. Sahiplenenler, barınaktaki çalışmalardan ve hayvanların bakımından memnuniyetlerini dile getirdi.

  • Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı
    14:53 Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Kapcami Mahallesi'nde meydana gelen motosiklet kazasında, Yiğit Y. idaresindeki motosiklet sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu orta refüje çarparak devrildi. Kazada sürücü ve motosiklette bulunan Hasan Talha K. yaralandı. Yaralılar, ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı
    14:53 AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı

    Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için çalışmalara başladıklarını belirtti. Şahin, vatandaşların talep ve isteklerini kısa sürede çözmeye çalışacaklarını söyledi.


Advertisement