Bedri Rahmi Eyüboğulu'nun Ünlü Tablosu Demirören'in Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Bedri Rahmi Eyüboğulu'nun Ünlü Tablosu Demirören'in Oldu

Bedri Rahmi Eyüboğulu'nun 1955 yılında bir otel için yapılan tabloyu işadamı Erdoğan Demirören'in aldığı ileri sürüldü. Başyapıt pinpon masası olarak bile kullanılmış.

27.03.2015 08:01  Güncelleme: 08:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun mart ayı başında Antik A.Ş.'nin müzayedesinde 1 milyon 830 bine satılan 'İstanbul' adlı tablosunu kimin aldığı merak konusu olmuştu. 'İstanbul' eseri Eyüboğlu'nun Anadolu renkleri ve nakışlarıyla harmanladığı en büyük ebatlı ve en detaylı tuval resmi. 191x335 cm boyutlarındaki eser Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun başyapıtı olarak anılıyor. Sanat çevrelerinden aldığım duyuma göre bu eseri işadamı Erdoğan Demirören aldı. Koleksiyoner kimliğiyle de bilinen Demirören, esere rekor fiyat ödeyerek dikkat çekti.

PİNPON MASASI OLDU

Türkiye'de resim sanatına farklılık katan ve birçok tekniğe öncülük eden bir isim olan Eyüboğlu'nun bu başyapıtının geçmişi de hayli ilginç. Müzayedede 800 bin başlangıç fiyatıyla satışa çıkarılan ve 1 milyon 830 bin lira alıcı bulan tablo uzun yıllar bir otelin duvarında pano olarak kullanılmıştı. Bundan 2 yıl önce de Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şehrin farklı yerlerde bulunan eserlerinin 'korunamadığına' dikkat çeken Prof. Aydın Ayan, o dönemde eserin geçmişini şöyle anlatmıştı:

'Bu tablo sipariş üzerine 1955 yılında bir otelin duvarı için yapıldı. Yıllar sonra otel konsept değiştirdi ve tabloyu almamız istendi. 1975'in ilk aylarıydı. Biz tabloyu almaya geç gittik. Gittiğimizde tablonun yerinden söküldüğünü, ikiye bölündüğünü, hatta pinpon masası haline getirilerek kullanıldığını gördük. Alıp atölyeye getirdik. Uzunca bir süre atölyede bir köşede bekledi. Sonra birleştirilerek eski haline getirildi' Ayan'ın eserin satışından sonra da Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada bulunarak, pinpon maması konusunu ve eserin ikiye bölündüğünü tekrar gündeme getirdi. Bu konuda Facebook ve Twitter'da da 'çöpten çıktı milyona satıldı', 'tablodan pinpon masası yapılmış' gibi yorumlar yapılmıştı.

TORUN RAHMİ EYÜBOĞLU: MÜZE KURACAĞIZ

Konu ile ilgili bilgi almak için Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun torunu Rahmi Eyüboğlu'nu aradım. Kendisi tablonun 'pinpon masası' olarak kullanıldığı hakkında bir bilgisinin olmadığını, tablonun uzun yıllardır aile evlerinde tutulduğunu anlattı. Rahmi Eyüboğlu bu tablodan elde ettikleri geliri açmayı planladıkları Bedri Rahmi Eyüboğlu Müzesi için kullanacaklarını söyledi. 'Keşke satmak zorunda kalmasaydık, ama eninde sonunda bir müze kurmak istiyoruz. Bunun da zor olduğunun farkındayız ama elimizden geleni yapacağız' dedi. Aldığım duyumun doğruluğundan emin olmak için tabloyu alıp almadığını Erdoğan Demirören'e de sordum. Ancak konuyla ilgili kendisinden herhangi bir geri dönüş olmadı. (Kaynak:Hürriyet)

Bedri Rahmi Eyüboğulu\'nun Ünlü Tablosu Demirören\'in Oldu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Bedri Rahmi Eyüboğulu'nun Ünlü Tablosu Demirören'in Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • remzi koca: devlet garibana yüklenir demirören hemayı iflas ettirirken işçiye devlete milyarları taktı utanmadan ortalarda geziyor birde kulüpleri soyuyor şimdi uyuyor millet 0 0 Yanıtla
  • Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu
    16:50 Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu

    Tepebaşı Belediyesi'nin 'Her Ev Bir Mandıra' sloganı ile başlattığı 'Sütten Peynire Dönüşüm' adlı söyleşi yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, projenin hayata geçirilmesi için kurul oluşturuldu.

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.


Advertisement