BBC: Erdoğan'ın Aklında Azınlık Hükümeti ve Erken Seçim Var - Son Dakika
Güncel

BBC: Erdoğan'ın Aklında Azınlık Hükümeti ve Erken Seçim Var

BBC: Erdoğan\'ın Aklında Azınlık Hükümeti ve Erken Seçim Var

BBC Türkçe, koalisyon senaryolarını ele aldığı haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kafasındaki planı işaret etti: Azınlık hükümetiyle idare edip erken seçime gitmek.

03.07.2015 11:35  Güncelleme: 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BBC Türkçe Servisi, AK Parti'li İsmet Yılmaz'ın Meclis Başkanlığı'nı kazandığı seçimi, koalisyon senaryolarını ve MHP'nin tavrını analiz eden bir yazı yayınladı. Sinan Onuş imzasıyla hazırlanan yazıda MHP için "Koalisyon kurulacaksa da 'AK Parti, diğer partilerle tüm seçenekleri tüketip' muhtaç olarak kendisine gelsin istiyor" diye yorumu yapıldı.

"ERDOĞAN KİLİT ÖNEME SAHİP"

AK Parti-MHP koalisyonu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rolünün kilit öneme sahip olduğunun da altı çizilen yazıda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tavrı belirler ve müdahil olursa AK Parti-MHP koalisyonu kurulur" denildi.

ERDOĞAN'IN KAFASINDAKİ ASIL PLAN

Yazısının devamında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kafasındaki planın "Azınlık hükümetiyle idare edip erken seçime gitmek var" notu düşüldü.

"MHP'NİN ÇIKIŞI TÜM HESAPLARI DEĞİŞTİRDİ"

BBC Türkçe'nin yazısı şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı seçimlerinin, kurulacak bir koalisyon hükümetinin de ilk işaretlerini vermesi bekleniyordu. Ankara kulislerinde seçimlerin son turuna kadar ibre, Adalet ve Kalkınma Partisi - Cumhuriyet Halk Partisi koalisyonunu gösterirken Milliyetçi Hareket Partisi'nin 'geçersiz oy' çıkışı tüm hesapları değiştirdi.

"AK PARTİ-MHP KOLİSYONU İHTİMALİ GÜÇLENDİ"

MHP'nin bu tavrıyla AK Parti adayı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanı olurken, "AK Parti-MHP koalisyonu ihtimali güçlendi" yorumları beraberinde geldi.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise bu tavırlarının, AK Parti ile muhtemel ortaklık için yapılmadığını söyledi ve AKP dahil hiçbir partiyle de "gizli ya da açık pazarlıklarının" olmadığının ifade etti.

"AK PARTİ'NİN ZAFERİ"

MHP'nin seçimlerdeki tavrı başta CHP olmak üzere birçok kesimden eleştiri aldı. CHP, MHP ve HDP'nin TBMM'deki sandalye üstünlüğüne rağmen İsmet Yılmaz'ın başkan seçilmesi, AK Parti'nin zaferi olarak nitelendi.

"ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME SIKINTI YARATTI"

Peki MHP'nin, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a destek vermemesinin gerçek nedeni ne? MHP'li Yalçın, bu soruyu, "Baykal'ın baştan itibaren aday oluş şekli sıkıntılı. Cumhurbaşkanıyla görüşmesi ve neler olduğunu anlamadığımız bu diyalog sıkıntı yarattı" diye yanıtladı.

ERKEN SEÇİM Mİ GELİYOR?

MHP gibi AK Partililer de açıklamalarında TBMM Başkanlık seçimlerinde yaşanan 'geçersiz oy' tavrının olası bir AK Parti-MHP koalisyonun işareti olmadığında ısrar ediyor.

Diğer yandan AK Parti içinde MHP'yle kurulacak bir koalisyonun daha uzun ömürlü olacağı görüşünü dile getirenlerin sayısı az değil.

Buna karşılık CHP ile koalisyonun da doğru olacağını savunanlar var.

Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar'a göre olası bir koalisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tavrı belirler ve "müdahil olursa AK Parti-MHP koalisyonu kurulur."

"DAVUTOĞLU CHP'Yİ TERCİH EDER"

Sencar, Erdoğan müdahil olmazsa AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon ortağı olarak CHP'yi tercih edeceğini savunuyor ve "Bence Tayyip Bey'in zihninde azınlık hükümetiyle idare edip erken seçime gitmek var" diye ekliyor.

"AK PARTİ TÜM SEÇENEKLERİ ZORLAYACAK"

Siyaset Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (SETA) araştırmacılarından Nebi Miş'e göre ise AK Parti, koalisyon kurmak için olası tüm seçeneklerini zorlayacak. Çünkü bu yapılmadan gidilecek erken seçimde, süreci yönetemeyen parti, kampanya üstünlüğünü kaybeder.

"2 SENE İÇİNDE ERKEN SEÇİM İHTİMALİ YÜKSEK"

Miş, tüm partiler gibi AK Parti'nin de bunun farkında olduğunu düşünüyor ama koalisyon kurulsa bile en geç iki sene içinde Türkiye'nin erken seçime gitme ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

MHP TÜM KAPILARI KAPATMIYOR

MHP, AK Parti'yle olası bir koalisyon için üç şartı sıralıyor: Çözüm sürecinin bitmesi, Cumhurbaşkanın yasal sınırlara çekilmesi ve 17/25 Aralık.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AKP'nin diğer partilerle koalisyon seçeneklerini denedikten sonra bu şartlarını kabul etmesi halinde koalisyon görüşmelerine başlayabileceklerini söylüyor ve ekliyor:

"Şartlarımızı kabul etsinler varız ama bu olmuyorsa sandık çaredir. Şu an CHP ve AKP'nin tavrına bağlı. Mümkün olanı korudukları takdirde ülkeyi kurtarırlar. O zaman Cumhurbaşkanı'nın da oyununa gelmemiş olurlar. Çünkü Cumhurbaşkanı, AKP'nin iktidar olacağı zannıyla örtülü şekilde erken seçim istiyor."

MHP'NİN TUTUMU: ÇEKİNME VE NET OLMAMA

SETA'dan Nebi Miş, MHP'nin tutumunu, 1990'ların sonunda içinde yer aldığı koalisyon ve 2002'deki seçimlerde baraj altında kalması deneyiminden dolayı "çekinme ve zihninin net olmaması" olarak görüyor.

"MHP, MASAYA DAHA GÜÇLÜ OTURACAK"

Koalisyon kurulacaksa da "AK Parti, diğer partilerle tüm seçenekleri tüketip muhtaç olarak kendisine gelsin istiyor" diye yorumluyor.

MHP böylece, "koalisyonun yürütülmesi, bakanlıkların paylaşımı" gibi konularda masaya biraz daha güçlü oturacak.

"AK PARTİ HEM MHP HEM DE CHP'YLE EŞİT DÜZEYDE MASAYA OTURACAK"

Nebi Miş, Cumhurbaşkanı'nın yasal sınırlara çekilmesi talebini ise olası bir koalisyonun en kolay maddesi olarak görüyor ve şunları kaydediyor:

"AK Parti-MHP koalisyonunun kurulmasında en zorlu madde, Çözüm süreci. Böyle bir koalisyon kurulursa HDP'nin siyaseti sertleşecek. Seçimde kullandığı dilden farklı bir yöne savurabilir. Bu da koalisyon hükümetinin işini zorlaştırabilir. CHP'nin koalisyon ilkeleri olarak açıkladığı 14 madde de çok genel. AK Parti bu nedenle hem MHP hem de CHP ile eşit düzeyde masaya oturacak."

Son Dakika Güncel BBC: Erdoğan'ın Aklında Azınlık Hükümeti ve Erken Seçim Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • cullop: oyum Akp ye 29 17 Yanıtla
  • vatandas: düş milletin yakasından tayyip denen illet 15 19 Yanıtla
  • aslan: secim olsa akp % 50 alır çünki ak partiye oy vermeyen herkes pişman bende dahil 23 10 Yanıtla
  • ANTİ AKP: ADAM GİBİ ADAM OLMANIN NE OLDUĞUNU ÖĞRENECEKSİNİZ AZ KALDI BEKLEYİN... 14 11 Yanıtla
  • Murad: Herkes konuşur Recep tayyip erdoğan yapar 15 10 Yanıtla
  • ERDOĞAN BİR DÜNYA LİDERİ: erdoğan dünya lideri boş konusmayin 11 12 Yanıtla
  • Murad: Bu ülkede iki hayın Parti var biri hdp diğeri CHParkalarında da hocaefendi ve PKK 15 6 Yanıtla
  • Habip : Erdoğan da Demokrası anlayışı yok.halkın iradesine saygısı yok.Ona itaat ederseniz vesayetine girerseniz.demokrasi oluyor! 10 8 Yanıtla
  • Hakan: Asıl senin kafanda ne bar BBC Tayyip sana ağır gelir baba ile uğraşma 8 6 Yanıtla
  • Murad: Burada MHP'yı eleştirenler sanki onlara oy veriyor muş gibi biz devlet bahçeli'nin arkasında her zaman dururuz biz ona uyu git PKK'nın yandaşlık yap diye vermedik vatan hainleri yine bir masaya otur diye vermedik adam doğrusunu yaptı biz arkasındayız 6 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı
    21:17 Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, kaçak silah ve mühimmat sattığı tespit edilen bir kişi yakalandı. Yeşilhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan aramalarda 2 adet 9 mm tabanca, 1 adet seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve bin 846 adet tabanca fişeği bulundu. İş yeri sahibi H.Ç. gözaltına alındı.

  • Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı
    21:14 Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Kutluhallar köyünde muhtarlık ve köy halkının düzenlediği yağmur duası programında vatandaşlar bir araya geldi. Yağmur duasının ardından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.


Advertisement