Bazı Kelimeler Neden Dilimizin Ucunda Takılı Kalır? - Son Dakika
Dünya

Bazı Kelimeler Neden Dilimizin Ucunda Takılı Kalır?

Kelimelerin dilin ucunda olup da hatırlanamaması halini çoğumuz yaşamışızdır. Aslında bu durum, hafızanın nasıl çalıştığına dair ipuçları içeriyor.

11.02.2016 11:46  Güncelleme: 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

''Dilimin ucunda ama unuttum!'' Bu cümleyi neden bu kadar sık kullandığımızı, neden bazı sözcüklerin dilimizin ucuna takılı kaldığını düşündüğünüz oldu mu? Bu durum, hafızanın nasıl çalıştığına dair ipuçları içeriyor.

BİLİMSEL ADI LETOLOJİKA

BBC Türkçe'de Mark Gwynn imzasıyla yer alan haberde konu şu şekilde ele alınıyor: Bir ismi ya da kelimeyi hatırlamaya çalışırız. Dilimizin ucundadır kelime ama sanki beynimizde bir engele takılmıştır. O boşluğu doldurmak için 'şey' deyip dururuz. Bu tür unutmaların bilimsel adı letolojikadır.

ASIL KELİMEYİ HATIRLAYAMAMA HALİ

Beyin ve hafızayla ilgili birçok terim gibi letolojika kelimesi de Yunanca kökenlidir. Lethe unutkanlık, logos ise kelime anlamına gelir. Yunan mitolojisinde Lethe ayrıca ölü ruhlarının dünyadaki anılarını unutmak için içtiği öteki dünyanın beş nehrinden biridir.
Letolojika kelimesi 20. yüzyıl başlarında psikoterapist Carl Jung'a atfedilir; fakat ilk yazılı kayda geçmesi 1915 Amerikan Resimli Tıp Sözlüğü ile olmuş ve bu kelime 'asıl kelimeyi hatırlayamama hali' olarak tarif edilmiştir.

BEYİN BİLGİSAYAR GİBİ İŞLEMİYOR

Letolojika kelimesinin yerleşmesinde ne etken olursa olsun, hafıza ve unutma hem Yunan mitolojisinde hem de Jung'un bilinçaltı konusundaki çalışmalarında önemli bir yere sahip olduğu gibi, bugün beyinde hafızanın işleyişini anlamamız açısından da önemlidir. Beynin, bilgisayar gibi işlemediğini, bilgilerin düzenli depolanıp bir düğmeye basıldığında hatırlanmadığını biliyoruz. Psikolog Tom Stafford'un belirttiği gibi "Hafızanın işleyişi çok ilginçtir; yeni bilgileri hatırlamak için önemli olan onlarla ne kadar bağlantı oluşturmuş olmamızdır, onları ne kadar çok hatırlamak istediğimiz değil."

NEDENİ PASİF KELİMELER

Kelime haznemizdeki her kelimeyi hatırlamak zor iştir. Oxford İngilizce Sözlüğü'nde 600 bin kelime yer alıyor. Ancak bu bile İngilizce kelimelerin tamamını oluşturmuyor. Yetişkin bir insanın konuşma ve yazıda kullandığı kelime sayısı bundan çok daha azdır; fakat dilbilimci David Crystal bu sayının bile 50 bini aştığını belirtiyor. İnsanın anladığı kelime sayısı elbette çok daha fazla. Ancak günlük konuşma ve yazı dilinde kullanmıyor. İşte dilimizin ucunda olup da hatırlayamadığımız kelimelerin önemli bir kısmı bu pasif kelimelerden oluşuyor.

FAZLA KULLANILMAYAN KELİMELER UNUTULUYOR

Kişi ya da yer adları da dahil olmak üzere fazla kullanmadığımız kelimeleri unuturuz çoğunlukla. Çünkü hafızamız bağlantı kurma yoluyla işler ve birbiriyle ilişkili bilgi modellerinden oluşur. Bir kelimeyi ne kadar iyi hatırlayıp hatırlamadığımız bu modellere ve diğer önemli bilgilerle kurulan bağlantılara bağlıdır. Yani beynimizde depoladığımız ama pek kullanmadığımız binlerce kelimeyi bir anda hatırlamak zordur; çünkü hafızada kolay hatırlanan diğer bilgilerle önemli bağlantılarını kurmamışızdır henüz.

Letolojika hem kelimeyi unutmayı hem de hafızamızda bir yerde olduğunu bildiğimiz o kelimenin izini ifade eder. Belki de önce küçük ve önemsiz şeyleri geçici olarak unutmak için Lethe nehrinden su içmemiz gerekiyor ki yaşamımız için önemli olan bilgilere öncelik verebilelim.


Bazı Kelimeler Neden Dilimizin Ucunda Takılı Kalır?

Son Dakika Dünya Bazı Kelimeler Neden Dilimizin Ucunda Takılı Kalır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • HALK VATANDAŞ: Emeklilikte yaşa takılanların durumu ne olacak önce o konuları çözerse Devletimiz daha iyi olur.Yaşa takılanlar emekli olsunki yerine yenileri işe başlasın 4 0 Yanıtla
  • ADIGUZEL: Ben herzaman demişimdir. Bizde ,, letolojika ,, hastalığı vardir diye...cem karaca,baris manco ,bulent ecevit,te yoktu mesela bu ,, letolojika ,, hastaligi 2 1 Yanıtla
  • gokhan : potansiyel turist miktarı yanlış politikalar sonucu kaybedidiği için yerli turiste dönülmesi normal ancak yerli turistin bu boyutta bir kaybı telafi şansı yok 0 1 Yanıtla
  • Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırımlar Yıkıma Neden Oldu
    11:29 Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırımlar Yıkıma Neden Oldu

    Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde yaşanan şiddetli yağışlar ve yıldırımlar sonucunda en az 87 kişi öldü, 82 kişi yaralandı.

  • İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi
    11:22 İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi

    İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere yapılan saldırıda, insansız hava araçları ve füzeler hedef alındı. İranlı yetkililer saldırının sembolik önemine dikkat çekerken, İsrail'in İran'ın nükleer silah geliştirme programına gönderme yapmak istediği düşünülüyor. İran medyası ise üç patlamanın meydana geldiğini duyurdu. Rusya ise İsrail'e İran'ın gerilimi yükseltmek istemediği mesajını iletti.

  • Adıyaman'da depremde hayatını kaybeden KKTC'li öğrenciler için adalet talebi
    11:12 Adıyaman'da depremde hayatını kaybeden KKTC'li öğrenciler için adalet talebi

    Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, Adıyaman'da 6 Şubat 2023 depreminde yıkılan İsias Otel'de yaşamını yitiren 35 KKTC'li öğrenci için 'Adalete ışık tut' yürüyüşü düzenledi. Depremde kızı Selin'i kaybeden Ruşen Yücesoylu Karakaya, 'Bizim tek dayanağımız bilimin gösterdiği doğrular ve hukukun üstünlüğüdür. Türkiye Cumhuriyeti adaletinden de tek beklentimiz bu yöndedir.' dedi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde KKTC'li öğrencilerin ve tur rehberlerinin de aralarında bulunduğu 72 kişiye mezar olan Adıyaman'daki Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması 26 Nisan'da Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşecek
    10:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın siyasi kolunu lideri İsmail Haniye ile İstanbul’daki görüşmesi, Ortadoğu’da İran-İsrail gerilimin arttığı ve bu nedenle Gazze’de ateşkes çabalarının ikinci plana atıldığı bir döneme rastlaması açısından önemli.

  • Muğla'da düzensiz göçmenleri taşıyan bot batma tehlikesi geçirdi
    10:28 Muğla'da düzensiz göçmenleri taşıyan bot batma tehlikesi geçirdi

    Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bir bot, fırtına nedeniyle batma tehlikesi geçirdi. Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılan 26 göçmen, Muğla İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gönderildi.

  • Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması 75. kuruluş yıldönümünü kutluyor
    10:09 Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması 75. kuruluş yıldönümünü kutluyor

    Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, 75. kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Etkinlikler arasında ulusal bayrak çekme töreni, askeri müzik gösterisi ve temalı ışık gösterileri yer alıyor. Ayrıca donanma kışlaları ve gemileri halkın ziyaretine açık olacak. Ayrıca, donanma ile ilgili sanatsal eserlerden oluşan bir sergi düzenlenecek ve eğitim kampanyası yürütülecek.


Advertisement