Bayramda Trafiğe Çıkacaklara "Sigorta" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Bayramda Trafiğe Çıkacaklara "Sigorta" Uyarısı

Bayramda Trafiğe Çıkacaklara "Sigorta" Uyarısı

Beş gün sürecek Ramazan Bayramı tatili ile birlikte, trafik kazaları açısından riskli günlere de giriyoruz.

25.07.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beş gün sürecek Ramazan Bayramı tatili ile birlikte, trafik kazaları açısından riskli günlere de giriyoruz. Trafiğe çıkan araç sayısının artması ve dikkatsizlik nedeniyle trafik kazalarında artış yaşandığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, "Ülkemizde yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalarda yüzlerce kişi yaşamını yitirirken 10 binlerce kişi de yaralanıyor. Kazalar, ekonomimize yıllık 4 milyar dolar zarara neden oluyor. Trafikteki yaklaşık 18 milyon 300 bin araç sahibinin yüzde 15 kadarı, bilerek ya da bilmeyerek zorunlu trafik poliçesi yaptırmıyor ya da süresini geçiriyor. Trafik Sigortası, kazalar nedeniyle yaşanan can kayıplarında geride kalanlara, sakat kalanlara üst limiti 275 bin TL'ye kadar tazminat ödüyor ve yaralananların tedavi masrafları için de bir güvence oluşturuyor. Sigorta olmadığında bu kusurlu sürücünün cebinden çıkıyor, oysa sadece 200-300 TL ödeyerek tazminat ödeme riskinden kurtulabilmek mümkün" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre; geçen yıl, Ramazan Bayramı tatili boyunca meydana gelen trafik kazalarında 86 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 711 kişi de yaralandı. Toplam 2 bin 199 ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Yine geçen yıl, 9 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca ise 3 bin 319 kazada, 131 kişi yaşamını yitirdi, 6 bin 738 kişi de yaralandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre ise bayram süresince meydana gelen trafik kazalarının yüzde 52'si, 12.00-16.00 saatleri arasında meydana geliyor. Can kaybının en fazla olduğu trafik kazaları ise bayram tatilinin ilk ve son gününde yaşanıyor.

YILDA BİR MİLYONUN ÜZERİNDE KAZA

2013 yılında ise 1 milyon 207 bin 354 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 46 bin 48'i maddi hasarlı, 161 bin 306'sı ise ölümlü yaralanmalı trafik kazaları oldu. Trafik kazalarında 3 bin 685 kişi hayatını kaybederken 274 bin 829 kişi yaralandı. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların aylara göre dağılımına bakıldığında ise ağustos ayı yüzde 11,3 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay oldu. 2014 yılında da kazalar hız kesmedi. EGM ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi rakamlarına göre, ilk 5 ayda 550 binin üzerinde trafik kazası meydana geldi. EGM kayıtlarına göre, ilk 5 ayda, 52 bin 212 ölümlü ve yaralanmalı kazada 839 kişi yaşamını yitirirken 82 bin 827 kişi ise yaralandı. Emniyet birimleri bu dönemde yaptıkları denetimlerde toplam 1 milyar 20 milyon TL'lik cezai işlem uyguladı. İzmir'de ise ilk 5 ayda 3 bin 518 ölümlü ve yaralanmalı kazada, 36 kişi yaşamını yitirirken 4 bin 815 kişi ise yaralandı.

SİGORTASIZLIK ORANI YÜKSEK

Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, bu kadar çok kazanın yaşandığı bir ülkede, ekonomik zararın telafisi için Zorunlu Trafik Sigortası'nın önemine dikkat çekerek, "Rakamlar incelendiğinde dikkat çeken konu, sigortasızlık. Verilere göre, sigortasını yaptırmayan sürücülerin oranı, bazı illerde yüzde 40'a kadar çıkıyor. Özellikle kamyon, kamyonet ve motosikletlerde bu oran yüzde 50'nin de üzerinde" dedi.

SİGORTANIN ÖNEMİ KAZADAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR

Özgürel, "Poliçenin asıl önemi, kaza olduğunda araç sahibi ve kusurlu sürücüsünü yüz binlerce TL tazminat külfetinden korumasıyla ortaya çıkıyor. Ölüm halinde, kişinin yakınlarının, sigorta şirketinden, destekten yoksunluk tazminatı talep etme hakkı var. Ayrıca trafik kazasında yaralanan kusurlu sürücüler hariç herkes, istediği özel veya devlet hastanesinde her türlü ameliyat ve tedavi hizmetini belirlenen üst limite kadar hiçbir ücret ödemeden alabilir. Maluliyet halinde de maluliyet tazminatı alma hakkı da var. Aracın Zorunlu Trafik Sigortası yoksa veya araç çalıntı ise ya da aracın poliçesini düzenleyen şirket iflas etmiş ise bu haklar alınamıyor. Ancak Güvence Hesabı, yaptığı ödemeyi, poliçe yaptırmayan araç sahibi veya sürücüye rücu ederek talep ediyor" diye konuştu.

SİGORTASIZLIKTA AFYONKARAHİSAR LİDER

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi rakamlarına göre, 2014 yılının ilk üç ayında, yurt genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında 384 bin 145 kaza tespit tutanağı düzenlenirken en çok tutanak düzenlenen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor, listenin sonunda ise Hakkari, Tunceli ve Ardahan bulunuyor. Trafiğe kayıtlı 18 milyon 288 bin 137 aracın 16 milyon 709 bin 546 adedinin Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi bulunuyor. Sigortasızlık oranlarında ise yüzde 38.09 ile Afyonkarahisar, yüzde 37.49 ile Şanlıurfa ve yüzde 37.13 ile Manisa geliyor. Araç sayısı en çok olan illerde ise İstanbul yüzde 8.46, Ankara 11.66, İzmir ise yüzde 22.52 sigortasızlık oranına sahip, bu illeri Antalya ve Bursa izliyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bayramda Trafiğe Çıkacaklara 'Sigorta' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement