Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı

Antalya, Isparta ve Burdur'dan katılan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin katıldığı çalıştayda, akademisyenler tarafından küçükbaş hayvan yetiştiriciliği anlatıldı Mehmat Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Saatcı: "Keçi, çalı yiyor, diken yiyor et ve süt üretiyor.

22.01.2015 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Antalya İli Damızlık, Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde "Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı" düzenlendi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Muratpaşa ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda yaptığı konuşmada, küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinin tam anlamıyla memleket meselesi olduğunu belirtti.

Küçükbaş hayvancılığının bir dönem tehlikeli bir sürece girdiğini anlatan Saatcı, "Küçükbaş hayvancılığını ne yazık ki 90'lı yıllarda kaybetmek üzereydik, bir ivme küçükbaşı götürüyordu, belli bir yerde düğmeye basılmasaydı, küçükbaş hayvancılık bitecekti" dedi.

Türkiye'nin sahip olduğu coğrafyadan ötürü farklı hayvancılık yetiştiriciliğini yapma şansı bulunduğunu dile getiren Satıcı, keçi, koyun gibi küçükbaş hayvancılığının da ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu belirtti. Küçükbaş hayvancılığı ülkenin önemli değeri olarak nitelendiren Saatcı, "Toprağın altında yatan madeni değer neyse bu hayvanların da değeri o" diye konuştu.

Rektör Saatcı, bu alanda üreticilerin proje üreterek, değere sahip çıkmalarını istedi.

Dünyada organik yetiştiriciliğin önemli olduğuna işaret eden Saatcı, "Keçi, çalı yiyor, diken yiyor, et ve süt üretiyor. Bunu organik yetiştiricilik anlamına soktuğumuzda, bir de belgelendirdiğimizde Akdeniz havzasındaki ülkelere satabiliriz" dedi.

Avrupa ülkelerinin kırmızı et konusunda koyunu tercih ettiklerini dile getiren Saatcı, bu alanın da değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kişi başına düşen et tüketiminde azalma

BAGEV Başkan Vekili İbrahim Solak, 1991 yılında yaklaşık 51 milyonun üzerinde olan küçükbaş hayvan sayısının 2013 yılında 38,5 milyona kadar gerilediğini, ülke nüfusunun ise 56,5 milyon iken, 77 milyona çıktığını, buna ilave 35 milyon civarında turistin ülkeye geldiğini kaydetti.

Aylık yaklaşık 80 milyon kişinin potansiyel et ve hayvansal ürünler tüketicisi konumunda olduğuna işaret eden Solak, "Rakamlar incelendiğinde son 25 yılda kişi başına düşen küçükbaş birim hayvan sayısının azaldığını görebiliriz" diye konuştu.

Birlik üyelerine 24 milyon lira dağıtılacak

Antalya İli Damızlık, Koyun, Keçi, Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, bir dönem düşüşe geçen küçükbaş hayvan sayısının, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışmaları kapsamında 2010 yılından itibaren yükselmeye başladığını söyledi.

2013 yılı verilerine göre, Türkiye'de 29 milyon 284 bin 247 koyun, 9 milyon 225 bin 548 keçi olmak üzere 38 milyon 509 bin 795 küçükbaş hayvan bulunduğunu anlatan Öztürk, hayvan sayısına bağlı olarak son yıllarda süt ve et üretiminde de artış olduğunu kaydetti.

Öztürk, Batı Akdeniz'de bu yıl küçükbaş hayvan üreticisine 24 milyon lirayı aşkın tutar dağıtılacağını bildirdi.

Programda, Antalya, Isparta ve Burdur'dan katılan küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili akademisyenler tarafından oturumlar gerçekleştirildi. Çalıştaya katkısı bulunanlara plaket verildi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement