Batı Akdeniz Kalkınması Hedefinde İşbirliği - Son Dakika
Güncel

Batı Akdeniz Kalkınması Hedefinde İşbirliği

BAKA'dan Akdeniz belediyelerine proje hazırlama eğitimi

21.10.2014 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya, Burdur ve Isparta ile Muğla illerinden 44 belediyenin üye olduğu Akdeniz Belediyeler Birliği (AKBB) ile bölgenin kalkınmasına yönelik imzalanan işbirliği protokolü sonrası çalışmalar başladı. BAKA, proje hazırlama kapasitesi kazandırılmasını sağlayıp yurtiçi ve yurtdışındaki hibe mekanizmalarına ulaşımlarını kolaylaştırmak amacıyla AKBB üyesi belediyelerin proje ekiplerine eğitim vermeye başladı. 2 gün sürecek eğitim programında kalkınma ajansları, AB ve diğer kurumların desteklerinden yararlanabilmek için proje hazırlanırken nelere dikkat edilmesi, mantıksal çerçeve, bütçe gibi proje formatı konularında ayrıntılı bilgi verilerek katılımcılara uygulama yaptırılacak.

Görevleri arasında 'Bölgedeki kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK'lara planlama ile proje yapma konularında destek sağlamak' da bulunan BAKA, örnek işbirliği protokolü imzaladığı Akdeniz Belediyeler Birliği'ne (AKBB) üye belediyelere proje hazırlama eğitimi veriyor. Antalya ASAT Toplantı Salonu'nda 2 gün sürecek olan ilk proje hazırlama eğitimi, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün açılış konuşmalarıyla başladı. Antalya, Isparta ve Burdur merkez ile ilçe belediyelerinden proje hazırlamak isteyen çalışanların katıldığı eğitim öncesinde açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, "BAKA ile AKBB arasındaki uzun soluklu işbirliğinin ilk somut çalışması için biraraya gelmiş bulunuyoruz. İnşallah bundan sonra birlikte pek çok çalışma yürüteceğiz" dedi.

'BAKA, YEREL PAYDAŞLARLA ÇALIŞIYOR'

Bölgesel kalkınmaya ivme kazandırmak amacıyla kurulan BAKA'nın bölgesel kalkınmayı yerelde yerel paydaşlar valilikler, belediyeler, ticaret sanayi odaları, STK'lar, üniversiteler ile birlikte sağlamayı hedefleyen kuruluş olduğunu belirten Tuncay Engin, "BAKA, 2010 yılı şubat ayından bu yana faaliyet gösteriyor. Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan çalışma alanımız var. Bu bölgede kalkınmada gelişmişlik farklarını azaltmak daha yüksek kalkınma noktasına doğru ilerlemeyi sağlamak amacıyla paydaşlarla birlikte çalışıyoruz. Birlikte pek çok çalışmalar yürüteceğiz ve üç ilimizi içeren Batı Akdeniz'e büyük hizmetler yapmayı hedefliyoruz. Proje hazırlama eğitimleri dışında her alanda ortak çalışmalar yürütebiliriz. Hepimizin amacı bölgemize katkı sağlamak ortak amaç bölgesel kalkınma hedefine doğru çalışıyoruz" diye konuştu.

Protokol imzalanmasından 40 gün sonra proje hazırlama eğitimlerinin başladığını ve çalışmanın çok anlamlı olduğunu belirten AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, eğitimlerin üye belediyelere ciddi imkanlar ve çok önemli yeni imkanlar açacağını vurguladı. Proje hazırlama eğitimine katılanlara "acaba nereden nasıl kaynaklar bulabilirim arayışı içinde olun" çağrısında bulunan Hakan Tütüncü, şöyle devam etti:

'ÇOBANIN GÖNLÜ OLDU MU TEKEDEN SÜT ÇIKARIR'.

"'Belediyelerimizin hizmet alanlarıyla ilgili ulusal veya uluslararası fonlardan istifade etmeye yönelik bir eğitim verebilirsek kaynağa nasıl yöneleceklerini gösterirsek özellikle ilgisizlikten dolayı kullanamadığımız bu kaynakları son derece itici bir güç olarak belediyelerimize aktarabiliriz' diye düşündük. İş o ki; insanın iş yapma, eser üretme, hizmet ortaya koyma sevdası heyecanı olsun. Ataların çok güzel sözü var; 'çobanın gönlü oldu mu tekeden süt çıkarır'. Belediyecilik de böyle bir şey. Bizim gönüllü çobanlara ihtiyacımız var. Bir meselenin 10 tane olmazı ve olmaması için sebebi olabilir. Ama 11. olur bir sebep mutlak vardır onu araştırmamız lazım.

Değerli arkadaşlar, iş o ki biz gönüllü olalım; hizmet üretmeye eserler ortaya koymaya ve bölgemizi kalkındırmak için adımlar atmaya niyetli olalım. Bunu yaptıktan sonra bu düşünceyle hareket ettikten sonra pek çok kaynaklara ulaşabileceğimizi, aslında kaynak sıkıntısının çok da önemli bir problem olmadığını, arzu edildiği zaman kaynakların bulunabileceğini göreceğiz. Aslolan şey yarına dair neler bırakabildiğimizdir. Hangi eserleri ortaya koyabildiğimizdir. Zaman geçtikten sonra dönüp baktığınızda 'şu eseri biz ortaya koymuştuk, bölgemizin beldemizin kalkınmasına katkı sağladım' diyebilmek saadetlerin bana göre en büyüğüdür. Onun için eserler bırakabilmek için hizmet sevdalı olmaya, gayret göstermeye ve yolda olmaya ihtiyaç var. İşte bu toplantı Akdeniz Belediyeler Birliğimizin ve BAKA'nın ortak çalışmasıyla zihninizden geçen bölgenin kalkınması için öncelikli çalışmalar içerisinde ulusal ve uluslararası kullanılabilecek kaynakları göstermek bakımından çok anlamlı. Çalışmamızın verimli, yol gösterici ve ufuk açıcı olmasını temenni ediyor, örnek işbirliği ortaya koyduğumuz çok değerli BAKA'ya teşekkür ediyorum."

'PROJEDE NELERE DİKKAT ETMELİ FORMATI NE OLMALI'

Sürdürülebilir kalkınma hedefi için çalışmalarını sürdüren proje yapma kültürünün geliştirilerek AB ile diğer kurumlardan daha fazla destek sağlanabilmesi hedefiyle gerçekleştirilen proje hazırlama eğitimini BAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Kamil Demirbaş verdi. BAKA'nın Mali Destek Programları ile Avrupa Birliği (AB) ve diğer kurumların desteklerinden yararlanabilmek için proje hazırlanırken nelere dikkat edilmesi ve proje formatı konusunda önemli bilgiler verilen eğitim; 2 gün sürecek.

AKBB üyesi belediyelerin ekiplerine destek veren kurumların proje formatına nasıl uygun proje hazırlayabilecekleri anlatılan eğitimde; AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği Süreci, Türkiye'de AB ve kalkınma ajansları tarafından finanse edilen proje ile programlar, AB Proje Çevrimi Yönetimi (Project Cycle Management), hibe programları başvuru formları ve eklerinin hazırlanması, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen proje teklifi hazırlama formatı olan 'Proje Döngüsü Yönetimi', AB ve Kalkınma Ajansı hibe programları konularında bilgiler verildi. Uygulamaların da gerçekleştirildiği, katılımcıların soruları konuların anlatımı sırasında cevaplandırıldığı eğitimde; projenin nasıl hazırlanacağı, mantıksal çerçeve yaklaşımı, faaliyet planı, bütçe, iş planı kavramları, teklif hazırlama ve sunma süreci ile başvuru formu ve eklerinin doldurulmaları konularında katılımcılara bilgiler aktarılıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Batı Akdeniz Kalkınması Hedefinde İşbirliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 ölü, 3 yaralı
    17:43 Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, otomobil sürücüsü ve kaldırımda yürüyen anne ile çocuğu yaralandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinin imarı yanında riskli yerleşim yerlerini de depreme hazırlıklı hale getireceğiz
    17:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinin imarı yanında riskli yerleşim yerlerini de depreme hazırlıklı hale getireceğiz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinin imarı yanında Marmara'dan başlayarak, riskli yerleşim yerlerimizi de depreme hazırlıklı hale getireceklerini söyledi. Erdoğan, partisinin Kocaeli Kongre Merkezi Miting Alanı'nda düzenlediği mitingde, depremin üzerinden henüz 1 sene geçmeden şehirleri ayağa kaldıracak çalışmaları tamamlamaya başladıklarını vurguladı.

  • Hakkari Şemdinli'de Karla Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor
    17:41 Hakkari Şemdinli'de Karla Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor

    Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu üs bölgesinin yolunu ulaşıma açmak için ekipler çalışma yürütüyor. İlçe Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri, Kayalar Üs Bölgesine ulaşımı sağlamak için kar küreme ve yol açma çalışmalarına devam ediyor. Kaymakam Ali Ekber Ateş, çalışmaların devam edeceğini belirtti.

  • Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal hayatını kaybetti
    17:40 Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal hayatını kaybetti

    20. Dönem DYP Milletvekili Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal, 90 yaşında hayatını kaybetti. Cenaze namazı Hulusi Akar Cami'nde kılındı ve birçok siyasi isim katıldı. Çilsal'ın cenazesi eski mezarlığa defnedildi.

  • Trabzon'da Belediye Otobüsüne Kamyonet Çarptı: 1 Yaralı
    17:35 Trabzon'da Belediye Otobüsüne Kamyonet Çarptı: 1 Yaralı

    Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, belediye otobüsüne arkadan çarpan kamyonetin sürücüsü yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Sıkışan sürücü, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.

  • Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat: AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarımızı geri çekme kararı aldık
    17:32 Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat: AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarımızı geri çekme kararı aldık

    Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin açıklama yaparak, AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarını geri çekme kararı aldıklarını belirtti.

  • Çorum Belediye Başkanı Gazze'ye Destek Verdi
    17:32 Çorum Belediye Başkanı Gazze'ye Destek Verdi

    Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, mahya ile Gazze'deki direnişe destek verdiğini açıkladı. Çorum, Türkiye'de ilk kez mahya ile Gazze'ye destek veren bir il oldu.


Advertisement