Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Opera ve Balesi, 30 Aralık'ta ATO Congresium'da vereceği Yeni Yıl Konseri ile sanatseverlerin karşısına çıkacak.

25.12.2014 11:51  Güncelleme: 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Opera ve Balesi (DOB), 30 Aralık'ta ATO Congresium'da vereceği "Yeni Yıl Konseri" ile sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Repertuvarın müzikallerden aryalara seçkin eserlerden oluşacağı konserde, orkestrayı DOB Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Selman Ada yönetecek.

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, sanatçının da katılımıyla bu akşam açılacak.

Devlet Tiyatroları, aralarında Necip Fazıl'ın masalsı eseri "Sabır Taşı", bedensel engelli oyuncu Demiralp'in sahne aldığı "Nihayet Bitti" ve dünya klasiği "Macbet"in de bulunduğu 21 eseri seyirciyle buluşturacak

Başkentte bu hafta gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla bugün ve 27 Aralık'ta seyirciyle buluşacak.

Akün Sahnesi:

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eserinden tiyatroya uyarlanan ve öğretmen Feride'nin yaşadığı aşk acısının ardından Anadolu'ya gelmesini ve görevlendirildiği yerlerde başından geçenlerin anlatıldığı "Çalıkuşu", bugün, yarın ve 27 Aralık'ta görülebilecek.

Minik tiyatroseverler için "Keloğlan Keleşoğlan", bugün ve 28 Aralık'ta temsil verecek.

Chris Alexander Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", 30 Aralık'ta izlenebilecek. Kraliçe Elizabeth dönemi İngilteresi'nin en görkemli çağındaki Globe Tiyatrosu'nda yaşananlar ve Shakespeare'nin dönemin siyasi çekişmeleri arasında kalması konu edilen oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", bugün, yarın ve 27 Aralık'ta seyredilebilecek.

6-12 yaş izleyiciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 24 Aralık'ta sahnelenecek.

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün" ise 30 Aralık'ta izleyicinin karşısına çıkacak.

Büyük Tiyatro:

Arthur Miller'in kaleminden Orhan Burian'ın çevirisiyle Zafer Kayaokay'ın sahneye taşıdığı "Satıcının Ölümü", yarın, 28 ve 30 Aralık'ta seyirciyi selamlayacak. Müzikleri Can Atilla'nın üstlendiği oyunun Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın da yer aldığı kalabalık oyuncu kadrosu bulunuyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", bugün, yarın, ve 27 Aralık'ta temsil verecek. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eser, komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor. Müzikleri Can Atilla imzası taşıyan oyunun dekor tasarımını Güven Öktem, giysi tasarımını Gül Emre ve ışık tasarımını ise Zeynel Işık üstleniyor.

Shakespeare'in son dönem eserlerinden, Boris Andrei Saviç'in yönettiği "Cymbeline", 30 Aralık'ta izlenebilecek. Eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini işleyen eser, 8 yaş üstü seyircilere tavsiye ediliyor.

Küçük Tiyatro:

"Ramiz ile Jülide", bugün, yarın ve 27 Aralık'ta seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarını konu alıyor.

Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" ise 28 Aralık'ta sanatsever minikler için perde açacak.

Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, 80 ihtilalinin ardından başlarına gelenlerin anlatıldığı "Yeşilçam", 30 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", bugün, yarın ve 27 Aralık'ta izlenebilecek. Toplumsal değişimin ele alındığı eseri, 8 yaş üstü izleyicinin görmesi öneriliyor.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", 30 Aralık'ta perde açacak. Semih Sergen'in yazıp yönettiği eserde, oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Stüdyo Sahne:

Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", yarın ve 28 Aralık'ta sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Necip Fazıl Kısakürek'in Türk masallarındaki "muradına eren kız" motifinden yola çıkarak yazdığı "Sabır Taşı", 30 Aralık'ta sergilenecek. Servet Aybar'ın yönettiği eserde çektiği sıkıntılara rağmen sabreden kızın mutlu sonu işleniyor.

Tatbikat Sahnesi:

Aclan Büyüktürkoğlu'nun rejisörlüğünü üstlendiği "Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", 30 Aralık'ta seyirciyi selamlayacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle tiyatroya kazandırılan oyunda Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği "Cesaret Ana ve Çocukları", bugün ve 27 Aralık'ta temsile çıkacak.

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirciyle buluşturduğu "Nihayet Bitti", 28 Aralık'ta görülebilecek. Murat Çidamlı'nın yönettiği, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in rol aldığı oyunda, oyunda hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediği anlatılıyor.

Şinasi Sahnesi:

Dünya tiyatrosunun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in eseri "Alacaklılar", 30 Aralık'ta izleyicileri selamlayacak. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde başlıca rolleri Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy paylaşıyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve Harem'deki entrikaların konu edildiği "Harem" balesi, bugün sahnelenecek.

Hacettepe Üniversitesi Bale Bölümü bir temsille yarın izleyicilerle buluşacak.

Kazıklı Voyvoda olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi, 27 Aralık'ta seyirci karşısına çıkacak.

Ünlü Fransız koreograf Stephen Delattre'nin modern dans gösterisi "Sanatın İfadesi", Ankara DOB Modern Dans Topluluğu tarafından 27 Aralık'ta sergilenecek. Eserde, sanatçılar ve eleştirmenler arasındaki ilişki, algıları değiştiren bir bakış açısıyla izleyenlere sunulacak.

Aşık Veysel Şatıroğlu'nun aynı adlı eserinden dans tiyatrosu olarak sahneye taşınan "Dostlar Beni Hatırlasın", 29 Aralık'ta sahnelenecek. Kadir Bengier'in libretto ve rejisörlüğünü üstlendiği eserin beste ve müzikleri Murat Gedikli imzası taşıyor. Dekoru Aykut Öz, kostüm tasarımı Tülay Usta ve ışık düzeni Emin Saraçoğlu'na ait eserde, Aşık Veysel'in eserlerinden yola çıkılarak yaşamı perdeye yansıtılıyor.

Leyla Gencer Sahnesi:

Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları çocuk operası "Nasrettin Hoca", 28 Aralık'ta minik seyirciler için sahnelenecek.

-Yeni yıl konseri

DOB, 30 Aralık'ta ATO Congresium'da "Yeni Yıl Konseri" verecek. Bu yıl bilet bulamayan ya da Ankara'ya gelemeyen izleyiciler için konser TRT HD ekranlarından canlı olarak yayınlanacak.

Repertuvarın müzikallerden aryalara seçkin eserlerden oluşacağı konserde, orkestrayı DOB Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Selman Ada yönetecek.

Dünyanın önemli sahnelerinde performans sergileyen isimlerin sanatseverlerle buluşacağı konserde, Birgül Su Ariç ve Görkem Ezgi Yıldırım "soprano", Murat Karahan ile Ünüşan Kuloğlu "tenor", Tuncay Kurtoğlu ve Erdem Baydar ise "bas" olarak sahneye çıkacak.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), "Yeni Yıl Konseri Özel Programı"nı müzikseverlerin beğenisine sunacak. 26 Aralık'ta Ankara ARENA'da gerçekleştirilecek konseri Rengim Gökmen yönetecek. Etkinlikte solistler Klazz Brothers ve Cuba Percussion, orkestraya eşlik edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), besteci ve Piyanist Fazıl Say ile 29 Aralık'ta konser verecek. Stefan Sanderling şefliğindeki orkestraya Fazıl Say'ın piyanoda, Nusret İspir'in klarnette eşlik edeceği gecede C. Debussy'nin "Küçük Süit", Fazıl Say'ın "Klarnet Konçertosu" ile M. Ravel'in "Piyano Konçertosu, Sol majör" icra edilecek.

-CerModern

"Rüya Sahnesinde '100 İllüstrasyonla Türk Sinemasının 100. Yılı'" sergisi CerModern'de hafta boyunca ziyaret edilebilecek. İlk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında açılan sergi, farklı disiplinlerde çalışan 20 genç sanatçının yüzyıllık sinema tarihine bakışını, her biri kendi stil ve algılarıyla zenginleştirdikleri hikayelerini resmettikleri illüstrasyonları sunuyor. Sergide Türk sinemasının en iyi 100 filmi seçilen filmlerin afişleri de bulunuyor.

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, sanatçının da katılımıyla bu akşam açılacak. Sanatseverler sergiyi yarından itibaren gezebilecek.

Ceren Selmanpakoğlu'nun "Hiçliğin Özgürlüğü" sergisi ise 11 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement