Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Bölümü, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ve TRT Ankara Çocuk Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ücretsiz konser verecek Küçük Hanımlar Küçük Beyler" Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali bu yıl 10. yaşını kutlayacak Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia", sezonun son temsiliyle bugün sahnelenecek.

17.04.2014 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Bölümü, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ve TRT Ankara Çocuk Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ücretsiz konser verecek.

"Küçük Hanımlar Küçük Beyler" Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, bu yıl 10. yaşını kutlayacak. Bugüne kadar 33 ülkeden 178 oyunun, 181 bini aşkın seyirciyle buluştuğu festivalde, bu yıl da kukla, gölge oyunu, dans tiyatrosu, opera, bale ve müzikal gibi farklı tekniklerin kullanıldığı çocuk oyunları, atölye çalışmaları yer alacak.

Bu çerçevede dünyanın farklı kıtalarından kendi medeniyetlerini tiyatro sanatı yoluyla Türkiye'ye taşıyan ve birbiriyle paylaşan Almanya, Bulgaristan, Yakutistan, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İtalya, Polonya ve KKTC'den tiyatro toplulukları oyunlarla ve atölye çalışmalarıyla çocuklarla bir araya gelecek.

24 Nisan'da başlayacak ve 29 Nisan'a kadar sürecek festivalin ilk günü Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nin bahçesinde kurulacak panayır alanında eğlenceli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle 20-30 Nisan tarihlerinde çocuk oyunlarını ücretsiz sahneleyecek.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

"Euridice'nin Elleri", bugün ve 19 Nisan'da görülebilecek.

Akün Sahnesi:

Törelere rağmen hayalleri olan gençlerin göç üzerinden anlatıldığı "Sarı Naciye", bugün, yarın ve 19 Nisan'da seyredilebilecek. "Keloğlan Keleşoğlan",  minik tiyatroseverler için 20 Nisan'da temsil verecek.

Altındağ Sahnesi:

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 22 Nisan'da izleyicinni karşısına çıkacak. Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", bugün, yarın ve 19 Nisan'da temsil verecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor.

Büyük Tiyatro:

Ali Berktay'ın yazdığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela", 18 ve 20 Nisan'da sahnelenecek. İlk kez perde açtığı 2009'da beri 10'un üzerinde ödül alan oyunda, İslamiyet'in kuruluşunda var olan demokratik ögelerin yok edilmesine duyulan tepki işleniyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Reşat Nuri Güntekin'in klasikler arasına giren ve öğretmen Feride'nin yaşadıklarını anlatan "Çalıkuşu", bugün, yarın, 19-20 16 Nisan'da sanatseverleri selamlayacak.

Küçük Tiyatro:

İlişkilerinde sorunlara boğulmuş takıntılı yazar Jake'in gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının konu edildiği "Aklımdaki Kadınlar", hafta boyunca başkentli tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi", 22 Nisan'da görülebilecek.

Oda Tiyatrosu:

İki kadının 12 Eylül askeri darbesi ekseninde birbirleriyle kesişen hayatlarını yansıtan "Nehir", bugün, yarın ve 19 Nisan'da seyredilebilecek.

Stüdyo Sahne:

Rus yazar Gogol'un aynı adlı hikayesinden tiyatroya aktarılan "Bir Delinin Hatıra Defteri", 18 ve 20 Nisan'da sahne alacak. Yaşadıklarıyla baş edemeyen bir adamın hallerinin yansıtıldığı ve Cem Emüler'in yönetmenliği üstlendiği oyunda Erdal Beşikçioğlu rol alıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Bernarda Alba'nın Evi", bugün ve 19 Nisan'da temsil verecek. 10 yaş üzeri izleyici için tavsiye edilen çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan" ise 22 Nisan'da sahnelenecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: Koreografisini Henning Paar'ın üstlendiği, perküsyonda Emre Keskin görev aldığı, modern dans ve müziğin harmanlandığı "Bir Yaz Gecesi Rüyası", bugün sanatseverlerle buluşacak.

Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia", sezonun son temsiliyle bugün sahnelenecek.

Türk- Osmanlı kültürünün baskın karakteristik etkisini yansıtan Mozart'ın klasikleşen "Saraydan Kız Kaçırma" operası 21 Nisan'da temsil verecek.

Leyla Gencer Sahnesi:  Çetin Işıközlü'nün bestesi, Taner Demir'in orkestra şefliğinde, Işık Noyan'ın metinleriyle ve Adnan Erbaş'ın rejisiyle perde açacak çocuk müzikali "Çocuk Dünyası", 20 Nisan'da görülebilecek. Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan günümüzün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefliyor. Bu kapsamda müzikalde 'Pabucu Yarım', 'Oyun İçin Buluşma', 'Yağ Satarım, Bal Satarım', 'Elim Sende', 'Kaydırak', 'Sek Sek', 'Aç Kapıyı Bezirgan Başı', 'Saklambaç', 'Körebe', 'Uzun Eşek', 'Yakar Top' gibi çocuk oyunları, onlar için bestelenmiş müzikler eşliğinde tanıtılıyor.

Operet Sahnesi: Sanatseverler 20 Nisan'da "Türkünün Öyküsü" konseriyle tarihte yolculuğa çıkacak. Gecede Türk tarihinden küçük anlatımlar, Türkülerin öyküleri, solist sanatçıların ve Anthion Ensemble'in seslendireceği türkülere modern dans da eşlik edecek.

Joseph Haydn'ın "Eczacı" operası 22 Nisan'da izlenebilecek. Librettosu Carlo Goldoni'ye ait eserde yoksul eczacı çırağı Mengone, zengin züppe Volpino ile Grilletta arasında yaşanan aşk üçgeni anlatılıyor. Eserde, orkestra Mustafa Erdoğan'ın yönetiminde sahne alırken, Zeynep Çelen Tamer'in sahneye taşıdığı eserin dekorunu Talat Ayhan, kostüm tasarımını ise Gazal Erten gerçekleştiriyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Bölümü, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ve TRT Ankara Çocuk Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında bir araya gelecek. 23 Nisan'da Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirecek performans ücretsiz olacak. Geniş bir repertuvarla popüler çocuk eserlerinin koro ve orkestra uyarlamalarına yer verilecek konserde, bale gösterileri de izleyicilerin beğenisine sunulacak.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın CSO Konser Salonu'nda saat 20: 00'de şef Emin Güven Yaşlıçam yönetiminde konser verecek. Gecede orkestraya Pelin Halkacı Akın ve  Nevzat Kalender kemanda, Onur Özkaya ise kontrabasta eşlik edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 19 Nisan'da saat 20: 00'de Bilkent Konser Salonu'nda Gürer Aykal yönetiminde sahne alacak. Ayşegül Sarıca'nın piyanoda eşlik edeceği konserde Weber'in "Oberon Uvertürü", A. Darmar'ın "Cunda" Piyano Konçertosu (ilk seslendirme)" ve Schubert'in "Senfoni No.3, Re majör, D.200" icra edilecek.

31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında bugün Al di Meola kendi grubu ve Macar yaylı dörtlüsü ile MEB Şura Salonu'nda sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Kataklo Atletik Dans Tiyatrosu 19 Nisan'da festival seyircisiyle buluşacak. Tüm dansçıları aynı zamanda birer milli atlet olan Kataklo, gösterilerindeki fiziksel sınırları dansla bütünleştiriyor.

Simon Bolivar Senfoni Orkestrası'nın üyeleri yaylı dörtlüsü Simon Bolivar Quartet, 22 Nisan'da MEB Şura Salonu'nda konser verecek.

-Cermodern

Gülin ve Emre Dökmeci'nin sanat koleksiyonu "Aklımda Bir Delilik Var", 20 Nisan'a kadar görülebilecek.

Ressam İnci Ertuğ 11. kişisel sergisini Cermodern'de açacak. Sergi, Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatlerinde, Perşembe günü ise saat 20.00'ye kadar gezilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement