Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında çeşitli konserler verilecek "Seyyahinden Turizme Turizm Tarihinden Sayfalar" adlı gezici sergi, yarından itibaren Cermodern'de ziyaret edilebilecek "Harem" balesi ile "Attila" operası, bu hafta sezonun son temsilini gerçekleştirecek Devlet Tiyatrosu 22, Devlet Opera ve Balesi ise 9 eserle sanatseverleri selamlayacak.

10.04.2014 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 31'incisi gerçekleştirilen "Uluslararası Ankara Müzik Festivali" kapsamında çeşitli konserler verilecek.

"Seyyahinden Turizme-Turizm Tarihinden Sayfalar" adlı gezici sergi, yarından itibaren Cermodern'de ziyaret edilebilecek.

Osmanlı sarayındaki entrikaların konu edildiği "Harem" balesi ile Hun İmparatoru Attila'nın Roma'ya fethinin ardından öldürülüşünü anlatan "Attila" operası, bu hafta sezonun son temsilini gerçekleştirecek. Devlet Tiyatrosu 22, Devlet Opera ve Balesi ise 9 eserle sanatseverleri selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Erdal Küçükkömürcü'nün rejisiyle Shakespeare'in sonelerinden seçmelere yer verilen "W. Shakespeare'den Soneler", bugün ve 12 Nisan'da izlenebilecek. Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencilliklerinin, beşeri zaaflarının ve anlayışsızlıklarının, evlilikleri nasıl iflasa sürüklediğini anlatan "Euridice'nin Elleri", 16 Nisan'da görülebilecek.

Akün Sahnesi:

Törelere rağmen hayalleri olan gençlerin göç üzerinden anlatıldığı "Sarı Naciye", hafta boyunca seyredilebilecek. "Keloğlan Keleşoğlan",  minik tiyatroseverler için yarın temsil verecek.

Altındağ Sahnesi:

"Korkma", bugün, yarın, 12 ve 13 Nisan'da sahne alacak. Cahit Çağıran'ın yönettiği eser, İstiklal Marşı'nı, Mehmet Akif'in, gözünden anlatarak bağımsızlığın kıymetini bir kez daha hatırlatıyor. Oyunun müziklerini Nedim Yıldız, koreografisini ise İhsan Bengier üstleniyor. 6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu" bugün, "En Son O Gitti" ise 15 ve 16 Nisan'da sergilenecek.

Büyük Tiyatro:

Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle Çukurovalı çeltik işçilerinin sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini yansıtan "Teneke", yarın ve 13 Nisan'da temsile çıkacak.

Ali Berktay'ın yazdığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela", 15 Nisan'da sahnelenecek. İlk kez perde açtığı 2009'da beri 10'un üzerinde ödül alan oyunda, İslamiyet'in kuruluşunda var olan demokratik ögelerin yok edilmesine duyulan tepki işleniyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan "Kösem Sultan" ise bugün, yarın, 12 ve 13 Nisan'da sanatseverlerle buluşacak. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı oyun, kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkatleri çekiyor. 7-17 yaş izleyiciler için "Narnia Günlükleri" müzikali, 15 Nisan'da perde açacak. Reşat Nuri Güntekin'in klasikler arasına giren ve öğretmen Feride'nin yaşadıklarını anlatan "Çalıkuşu" ise 15 ve 16 Nisan'da seyirciyi selamlayacak.

Küçük Tiyatro:

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarınca sahnelenen "Kanlı Nigar" bugün, "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" yarın, 12 ve 13 Nisan'da, "Aklımdaki Kadınlar" ise 16 Nisan'da  başkentli tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Oda Tiyatrosu:

Meral Üner'in rol aldığı oyunda toplumsal değişimlerin etkisi konu edilen "Hüzzam", bugün, yarın ve 12 Nisan'da, iki kadının 12 Eylül askeri darbesi ekseninde birbiriyle kesişen hayatlarını yansıtan "Nehir" ise 15 ve 16 Nisan'da seyredilebilecek.

Stüdyo Sahne:

Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", yarın ve 13 Nisan'da izleyiciyi selamlayacak. Savaş Dinçel'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği oyunda Erdinç Doğan'ın rol aldığı alıyor. "Bir Delinin Hatıra Defteri" ise 15 Nisan'da izleyiciyi selamlayacak.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Hayvan Çiftliği", bugün ve 12 Nisan'da, "Bernarda Alba'nın Evi" ise 16 Nisan'da temsil verecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia" bugün sahnelenecek. Türk-Osmanlı kültürünün baskın karakteristik etkisini yansıtan Mozart'ın klasikleşen "Saraydan Kız Kaçırma" operası 12 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve Harem'deki entrikaların konu edildiği Harem" balesi, sezonun son temsiliyle 14 Nisan'da izlenebilecek. "Attila" operası, sezonun son temsilini 16 Nisan'da gerçekleştirecek.

Operet Sahnesi:

"Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi 13 Nisan'da seyredilebilecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor. "Keman-Trombon" resitali konseri de 13 Nisan'da verilecek.

"Misafir Odası Solistleri" konseri, 15 Nisan'da müzik tutkunlarını selamlayacak. Her sahnenin sanatçılar için misafir odası olduğu düşüncesini yansıtan konserde soprano Leyla Çolakoğlu, piyanist Rüya Taner, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kemancılarından Bilgehan Erten ve vurma çalgılar sanatçısı Dinçer Özer, interaktif bir program icra edecek.

Leyla Gencer Sahnesi:

Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle Türk dünyasının mizah kahramanı "Nasreddin Hoca", çocuklar için fıkralarıyla opera olarak seslendirilecek. Zeynep Çelen Tamer sahneye koyduğu, Mustafa Erdoğan ise müzikleri üstlendiği eser, 13 Nisan'da minik sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Kemal Kurdaş Salonu:

Modern dans gösterisi "Bir Yaz Gecesi Rüyası", ODTÜSanat 15 kapsamında Henning Paar'ın koreogrofisiyle 13 Nisan'da gerçekleştirilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın bir konserle sanatseverleri selamlayacak. Marek Pijarowski yönetimindeki orkestra, CSO Konser Salonu'ndaki programda Serger Prokofief'in "1. Keman Konçertosu Re majör Op. 35" eseriyle, Çaykovski'nin "5. Senfoni mi minör Op. 64" adlı eseri seslendirilecek. Keman solisti Ning Feng de performansıyla konsere eşlik edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında bir konser verecek. Işın Metin'in yöneteceği programda, Akiko Suwanai "keman" solisti olarak sahne alacak. Bilkent Konser Salonu'ndaki programda, Saint-Saens'in "Introduction et Rondo Capriccioso, Keman ve Orkestra için, La minör Op.28" ile "Danse Macabre, Op.40", Ravel'in  "Tzigane, Keman ve Orkestra için", "Valses Nobles et Sentimentales (Soylu ve Duygulu Valsler)" ve "La Valse" adlı yapıtları icra edilecek.

-Festival

31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında bugün "Pink Floyd Classical Concept", MEB Şura Salonu'nda sahneye çıkacak. Ayşe Deniz Gökçin "piyano", Russ Webb "perküsyon" performansıyla efsanevi müzik grubunun eserlerini klasik tarzla birleştirecek.

İspanyol Devlet Balesi performansıyla "Flemenko" gösterisi, yarın ATO Congresium'da izlenebilecek. İspanya'nın Flamenko ve İspanyol dansında ekol kurumu, 70 kişilik şovuyla başkentlilere hareketli bir akşam yaşatacak.

Geçen yıl Donizetti Ödülleri'nde yılın yaylı çalgılar yorumcusu ünvanını kazanan viyola sanatçısı Esra Pehlivanlı ve Rus piyanist Anasstasi Safonova, genç yetenek Erberk Eryılmaz'ın 2012'de bestelediği piyano-vurmalı sazlar ve kontrabas eşlikli "Viyola Konçertosu"nun Türkiye prömiyerini, 14 Nisan'da Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde yapacak.

"Borodin Quartet& Alexei Volodin" konseri 15 Nisan'da MEB Şura Salonu'nda müzikseverlerle buluşacak. Dünyanın en uzun soluklu ve en önemli dörtlülerinden Bododin Quartet, ünlü Rus piyanist Volodin eşliğinde, Schubert ve Brahms'tan eserler çalacak.

"Kavuşma… Szymanowski aşkın yolunda" konseri, 16 Nisan'da MEB Şura Salonu'nda izlenebilecek. Polonya-Türkiye ilişkilerinin kuruluşunun 600. yıl dönümü dolayısıyla verilen konser, yaylı quartet, viyolonsel ve Türk geleneksel sazlarıyla düzenlemesi icra edilecek.

-Cermodern

"Seyyahinden Turizme-Turizm Tarihinden Sayfalar" adlı gezici sergi, yarından itibaren ziyaret edilebilecek. Kökenleri 150 yıl öncesine dayanan ve Osmanlı döneminde seyyahlar ile başlayan serüvenin yansıtıldığı sergide, çeşitli arşivlerden derlenen fotoğraf, bavul etiketi, kartpostal, afiş, broşür, bilet gibi görseller, belge ve dokümanlar yer alıyor.

Gülin ve Emre Dökmeci'nin sanat koleksiyonu "Aklımda Bir Delilik Var" hafta boyunca, Serkan Demir'in ağırlıklı olarak heykel formunda işlerinin bulunduğu "tezahür/emergence" isimli sergisi, 12 Nisan'a kadar HUB Sanat Mekan'da görülebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement