Enflasyon Beklentisi Yüzde 8,9 Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Enflasyon Beklentisi Yüzde 8,9 Oldu

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,9'a yükseltti. Hükümetin OVP'de belirlediği enflasyon tahmini ise yüzde 9,4.

31.10.2014 10:24  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 7,6'dan yüzde 8,9'a yükseldi.

Enflasyon 2015 sonunda ortak noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6 ile yüzde 7,6 aralığında öngörülüyor. Başçı, orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

MB Başkanı, "Sıkı maliye politikası da enflasyondaki düşüşü destekleyecek" diye devam etti. Başçı, yıl sonu gıda enflasyonu varsayımlarını 2014 için yüzde 12,5, 2015 için yüzde 9 olarak aldıklarını ifade etti.

ZAMMIN ETKİSİ 0,2 PUAN

Başçı, Ekim'deki enerji fiyat zammının enflasyonu yüzde 0,2 puan yukarı yönlü etkilediğini belirtti.

KÜRESEL GELİŞMELER

Başçı, yılın son enflasyon raporu sunumunda, küresel ekonomiyle ilgili de konuştu. Başçı, "Küresel finans piyasalarında üçüncü çeyrekte oynaklık yaşandı. Fed niceliksel genişlemeye son veriyor. Dünya ekonomisinde çok da çekinildiği kadar etki yapmadı bu durum" dedi.

Başçı, " Türkiye'nin risk primi üçüncü çeyrekte diğer gelişmekte olan ülkelere benzer seyir gösterdi" dedi. MB Başkanı, zayıf talebe rağmen Türkiye'de ihracatın büyümeyi desteklemeye devam ettiğine işaret etti.

SIKI DURUŞ SÜRECEK

Başçı, "Para politikasında getiri eğrisini yataya yakın tutarak sıkı duruş sürdürülmekte" şeklinde konuştu.

MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek" dedi.

Başçı, kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini, ticari kredilerin, tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

ENFLASYONDA ANA EĞİLİM AŞAĞI YÖNDE

Başçı, "Kredilerdeki bu görünüm orta vadede enflasyon üzerinde baskıyı azaltacak ve ari dengeyi destekleyecek, bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" diye konuştu.

MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğilimi aşağı yönlü olacak" diye devam etti.

TARIM KAYNAKLI RİSKLER

Başçı, üçüncü çeyrek büyümesinde tarım kaynaklı aşağı yönlü risklerin olduğuna dikkat çekti. MB Başkanı, "Dış dengede düzelme eğilimi sürecek. Petrol fiyatları varsayımımızı aşağı yönlü güncelledik" diye devam etti.

Enflasyon Beklentisi Yüzde 8,9 Oldu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Enflasyon Beklentisi Yüzde 8,9 Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • emre emre: benım anlamadıgım enflasyon nasıl düşük oluyor gecen sene cayın kılosu 11 di şimdi 16 tl şekerin kılosu 3 dü şimdi3, 5 olmus elektırıge yüzde 15 zamam verdıler doğal gaze oyle zam verdıler ulasıma zam geldı bır kılo pırınnc 6 tl kurufasulye 10 tl etın kılosu olmus 30 tl nasıl dusuk enflasyon anlamıyorum bunlar saydıklarımının bır kısmı 3 0 Yanıtla
  • ahsen mert: Faizlerle oynamayı bıraksın merkez bankası. enflasyon yıl sonu 9 dan aşagı düşmez bana kalırsa. 1 0 Yanıtla

Advertisement