Başbakan Yardımcısı Arınç - Avrupa Birliği süreci - - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Arınç - Avrupa Birliği süreci -

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Avrupa Birliği sürecinin masaya yatırıldığını ve bu konuda çok önemli kararlar alındığını rahatlıkla söyleyebilirim. Avrupa Birliği'ne yeni ama takvimleştirilmiş yani süreç içinde, belirli zaman dilimleri içinde gerçekleştirilecek bir eylem planı yapılıyor" dedi.

15.09.2014 20:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Avrupa Birliği sürecinin masaya yatırıldığını ve bu konuda çok önemli kararlar alındığını rahatlıkla söyleyebilirim. Avrupa Birliği'ne yeni ama takvimleştirilmiş yani süreç içinde, belirli zaman dilimleri içinde gerçekleştirilecek bir eylem planı yapılıyor" dedi.

Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Oldukça uzun bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade eden Bülent Arınç, bazı konuların önemine binaen etraflı bir biçimde görüşüldüğünü dile getirdi.

Yeni eğitim öğretim yılının bugün başladığını anımsatan Bülent Arınç, "Milyonlarca öğrencimiz için, onların öğretmenleri için, velileri için, anneleri, babaları, kardeşleri için, ülkemiz, milletimiz için hayırlı bir yıl olmasını diliyorum. Hepimiz öğrencilik yaptık. Hepimizin çocukları var, torunları var. Büyük bir neşeyle bu yılki eğitim öğretim yılına başladılar. Kazasız, belasız Allah zihin açıklığı versin de diyerek bütün öğrencilerimiz için hayırlı bir yıl olmasını temenni ediyorum" diye konuştu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bazı okullardaki törenlere ve açılış gününe katıldığını ve buralarda bazı bilgiler verdiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Ben de bizleri izleyenler ve siz gazeteci arkadaşlarımız için kısa bir tekrar yapmak istiyorum. Biliyorsunuz ülkemizin nüfusu genç bir nüfus. 76 milyon nüfusumuzun hemen hemen yarısı 30 yaşın altında. 30 yaşın altında olanlarda da bugün eğitim öğretim yılına başlayan 16 milyon gencimiz var. Ana sınıfında 534 bin 921, birinci sınıflarda 1 milyonun üstünde, ikinci sınıflarda 1 milyonun üstünde, hazırlıklar dahil olmak üzere 15 milyon 775 bin 69 olarak söyleyebilirim. Ama genelde 16 milyonu bulacak sayıda bir genç nüfusumuz bugün eğitim öğretim yılına başladı. Binlerce derslikte bu yılı geçirecekler. 859 bin 699 öğretmenimizin mevcut olduğunu söyleyebilirim, son ataması yapılacak 40 binde dahil olmak üzere. Şu anda 819 bin 699 öğretmenimiz var. 40 bini eklediğiniz zaman 859 bin 699 yapıyor. Hükümetimiz döneminde atanan öğretmen sayısı mevcut 417 bin 950, 40 bin ilave edersek 457 bin 950 öğretmen. Yani tüm zamanlar içinde mevcut 859 bin öğretmenimizin 457 bin 950'si hükümetlerimiz döneminde ataması yapıldı. Bundan sonra da ihtiyaca binaen öğretmen atamaları da devam edecek. biliyorsunuz atamalarımızın cuma günü yapılması elektronik sistem içinde herkesin beklentisi olarak devam ediyor."

Temel eğitimden ortaöğretime geçiş verilerini de paylaşan Arınç, "Yine 40 bin öğretmen kadrosunun alanlar bazında dağılımı da yapıldı, ilan edildi. Onlar da bilgileriniz dahilindedir. Bazı branşlarda biraz daha yüksek sayıda, bazı branşlarda ihtiyaca binaen daha az sayıda kontenjanlar da açıklanmış oldu" dedi.

Arınç, okul ve çevreleri için alınacak bazı tedbirlerin de kamuoyuyla paylaşıldığını aktardı.

-AB üyelik süreci-

Toplantıda bazı bakanların sunum yaptığını bildiren Arınç, "Öncelikle bugünkü çalışmalarımızın temelini ve daha çok vakit ayırdığımız için birinci planda önem verdiğimiz konu, Avrupa Birliği konusu oldu" diye konuştu.

Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konuda bir çalışma yapılması talimatı verdiğini, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır'ın da Avrupa Birliği katılım süreci çalışmaları hakkında etraflı bir sunum yaptığını söyledi.

Arınç, şunları belirtti:

"Avrupa Birliği sürecinin masaya yatırıldığını ve bu konuda çok önemli kararlar alındığını rahatlıkla söyleyebilirim. Avrupa Birliği'ne yeni ama takvimleştirilmiş yani süreç içinde, belirli zaman dilimleri içinde gerçekleştirilecek bir eylem planı yapılıyor. Bunun hazırlığı yapılmıştı, taslağı üzerinde çalışmalar gözden geçirildi. Bu eylem planı hazırlığı mademki takvimleştirilmiş olarak ifade ediyorum, bugünkü günden itibaren 2014 sonuna kadar, takriben 3,5 aylık bir takvim içerisinde bir eylem planı, 2015 Ocak'tan, muhtemelen haziran ayında yapılacak seçimlere kadar ikinci bir eylem planı, 2015 seçimlerinden sonra 2019'a kadar da bir eylem planı olarak dikkat çekici bir çalışma üzerinde duruyoruz.

AB Bakanımız Volkan Bozkır, bugün akşam saatlerinde de yurt dışında yine AB ile ilgili bir çalışma yapmak üzere ayrıldılar. Bizim eylem planımız üzerinde müzakere sürecini dikkate aldığımızı, siyasal ve stratejik süreci dikkate aldığımızı, algı ve iletişim sürecini dikkate aldığımızı ifade edebilirim. Yani 3 aşamalı eylem planı içinde bugüne kadar 2005'ten beri devam eden müzakere sürecinde yeni argümanlarımız ne olacaktır, siyasal ve stratejik süreçlerde eksikler, noksanlıklar nelerdir ve bunun brüksel Türkiye'ye bakıldığı zaman, Türkiye'den Brüksel'e, Avrupa Birliği'ne bakıldığı zaman görüntü ne noktadadır ve her iki merkezdeki algıların ve iletişim sürecinde yaşanan olumsuzlukların giderilmesine yönelik eylem planımızı, yapısal reformları da 2015-2019 arasına sıkıştırabileceğimiz bir acil eylem planına dönüştürüyoruz. Bu süre içinde ilgili bakan arkadaşlarımızın Brüksel ile ilişkileri Brüksel'de AB sürecindeki aktörlerin de Türkiye'ye yönelik çalışmaları ayrıca planlanmış olacaktır."

-"Kullanacağımız üsluptan, dilden pozitif yaklaşımımızı göreceksiniz"

"Kendi içimizde de şüphesiz reform izleme gurubu toplantılarının yeni bir süreç olarak ele alınması, AB fonlarıyla ilgili çalışmalar, bakanlıklar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, Avrupa Parlamentosu ile ilişkilerimizin yeniden gözden geçirilmesi ve diğer konularda tartışıldı" bilgisini veren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Epeyce dikkat çeken bir çalışma oldu. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: özellikle son yıllarda Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin soğumaya dönüştüğü ve fasılların açılıp kapatılması konusunda müzakere faslında çok büyük engellemelerle karşılaşıldığı ve Türkiye kamuoyunun AB sürecine olan desteğinin giderek göreceli olarak zayıfladığı konuları, herkes tarafından konuşuluyor ve yazılıyordu. 62. Hükümetimiz, Sayın Ahmet Davutoğlu başbakanlığındaki hükümetimiz, konuyu baştan bugüne kadar tekrar değerlendirmek suretiyle tam üyeliğe yönelik müzakere sürecimizin pozitif anlamda desteklenmesi, AB hedefinden vazgeçmediğimizi, mevcut sorunların da diyalogla, uzlaşmayla mutlaka olumlu olarak çözülebileceğini dikkate alarak bu çalışmaları yaptı. Kullanacağımız üsluptan, dilden, pozitif yaklaşımımızı göreceksiniz. Hazırladığımız ve ilan edeceğimiz eylem planında bu konuya yeni pozitif olarak baktığımızı göreceksiniz. Yaşanan son olumsuzlukların karşılıklı diyalogla ve süreç içerisinde kolaylıkla çözülebildiğini hep beraber tekrar göreceğiz. Bugünün bence en flaş konusu: Türkiye'nin AB sürecindeki yeni, olumlu ve pozitif yaklaşımının mutlaka üyeler tarafından da rahatlıkla benimsenecek bir noktaya evrilmesidir, götürülmesidir."

Arınç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da Askeri Ceza Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair bir tasarıyı gündeme getirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Esasen seçimler öncesinde, yani cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ve hatta 30 Mart öncesinde bu kapsamlı biçimde gündeme gelmiş ancak ön sıralarda yer almamıştı. Sayın Bakanımızın bu konudaki endişeleri Anayasa Mahkemesinin Askeri Ceza Kanunu'nun bazı maddelerine yönelik iptallerini de dikkate alarak yeni ve çağdaş bir askeri ceza kanunun yapılanmasına gidilmesidir. Bu konuda bazı bakan arkadaşlarımız kendi görüşlerini ifade ettiler. Askeri mahkemeler, Askeri Ceza Kanunu, asker şahıslar, askeri suçlar, bu konuların net olarak ortaya çıkabilmesi ve kamuoyunda da bazı istifhamların giderilmesi yönünde daha kapsamlı bir çalışma yapılması konusunu Sayın Başbakanımız talimatlandırdılar. Bundan sonra benim başkanlığımda bazı bakan arkadaşlarımla ve bürokratlarla bir araya gelerek taslağın, yani daha doğrusu tasarıya dönüşmemiş olan taslağın üzerinde acilen bir çalışma yapacağız ve belki önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantılarında da bu çalışmaları tekrar gündeme getiriceğiz."

(Sürecek)

Başbakan Yardımcısı Arınç - Avrupa Birliği süreci -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Arınç - Avrupa Birliği süreci - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de 9 Kaçak Göçmen Yakalandı
    19:08 Edirne'de 9 Kaçak Göçmen Yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, bir organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.

  • Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı
    19:04 Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen kazada ticari araç takla attı ve 1 kişi yaralandı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Çorum Belediyesi, Bin 571 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Hediye Etti
    19:02 Çorum Belediyesi, Bin 571 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Hediye Etti

    Çorum Belediyesi, ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık kıyafet hediye ederek yüzlerini güldürdü. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da dağıtıma katılarak çocuklarla ilgilendi.

  • Çorlu'da Atık Depolama Tesisi Yangını
    19:01 Çorlu'da Atık Depolama Tesisi Yangını

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan atık depolama tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de yoğun dumanla görüldü. İtfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor.

  • Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak
    19:01 Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını açıkladı.


Advertisement