Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Konya'da Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Konya'da Açıklaması

Arınç: "(Cumhurbaşkanlığı Sarayı tartışmaları) Yolsuzluk var mı, hırsızlık var mı, israf var mı bunları konuşalım, tartışalım ama bunun dışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğu için buna karşı çıkıyorsak, hakeza, olmaz da ekmek için Ekmeleddin bey seçilseydi o oturacaktı kardeşim, Demirtaş oturacaktı.

21.11.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı tartışmalarına ilişkin; "Yolsuzluk var mı, hırsızlık var mı, israf var mı bunları konuşalım, tartışalım ama bunun dışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğu için buna karşı çıkıyorsak, hakeza, olmaz da ekmek için Ekmeleddin bey seçilseydi o oturacaktı kardeşim, Demirtaş oturacaktı. Sabreden görecek 5 sene sonra. Tayyip bey ikinci defa seçilir. Sonra başka şey olur, başkası seçilir. Biz ona 'arkadaş sen Cebeci'de otur' mu diyeceğiz?" dedi.

AK Parti Konya Tanıtım ve Medya Birim Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen "7. Tanıtım Medya Günleri"ne katılan Arınç, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Afrika ile ilgili çıkarılan tezkere ve uyuşturucuyla mücadele hakkındaki görüşleri sorulan Arınç, terörün uyuşturucu ile yakın bağlantısı olduğunu, bunu engellemek için mücadele ettiklerini söyledi.

Uyuşturucudan milyonlar kazanan terör örgütlerinin, bunu mermi, tabanca ve silah olarak geri döndürdüğünü ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"Hamdolsun ki; son 2 yıldır özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, jandarmanın ve polisin iştirakiyle büyük operasyonlar yapıldı. Yüzlerce dönüm tarlalarda kenevirden esrar ve uyuşturucu madde imal edilen yerlerin hepsi yakıldı, temizlendi. Şimdi özel uçaklar imal ediliyor. O uçaklar yine yukarıdan bir uçak olarak gidecek ama, bitki yapısının içerisindekileri tek tek teşhis edecek yazılıma sahip. Bu konuda çok iddialıyız. Yani Türkiye'de uyuşturucu imalini sıfırlamak noktasındayız."

Mali ve Orta Afrika tezkeresi

Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile ilgili hazırlanan ve Meclis'ten geçen tezkerenin çok doğru bir iş olduğunu dile getiren Arınç, fazla bir eleştirinin olmadığını, HDP'nin dışında herkesin "evet" oyu verdiğini aktardı.

Türkiye'nin Afrika 'da çok sevildiğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

"Afrika, son 9 yıldır her konuda Türkiye'nin arkasındadır. 2009-2011 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine aday olduğumuzda Afrika ülkelerinden biri hariç 31'i Türkiye'nin lehine hareket etmiştir. Bizim orada 12 tane büyükelçiliğimiz vardı, şu anda 34 tane büyükelçiliğimiz var. Afrika'ya yaptığımız ticaret her gün giderek artıyor. Afrika insanı Türk milletini ve Türkiye'yi çok seviyor. Türk bayrağını gördüğü her yerde hürmet ediyor. Nijer'de su kuyuları açıyoruz. Nijerya'da gözleri tedavi ediyoruz. Darfur'da hastaneler kuruyoruz. Afrika'nın her yerinde 'Türkiye' diye bağırıyor insanlar. Bizim Mali'ye gitmemek gibi bir lüksümüz olamaz. Bunun haçlı ittifakıyla falan da hiçbir ilgisi yoktur. Çok iyi bir iş yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz."

Rusya Devlet Başkanı Putin'in ziyareti

Bir gazetecinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin Suriye politikası üzerine etkisini sorması üzerine Arınç, Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkilerin iyi olduğunu ancak siyasi konularda bir ayrılık içinde bulunduklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemlerdeki görüşmelerinde, hep Suriye konusundaki tavırlarının yanlış olduğunu ve değiştirmeleri gerektiğini söylediğini belirten Arınç, "Bu kez gelişleri belki bu açılardan bir faydalı noktaya gidebilir. Doğrusu neler konuşulacağı konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Ama, Türkiye adına Rusya ile her görüştüğümüzde Suriye konusunu kendilerine açtığımızı biliyorum. Bu kez farklı bir sonuç alınabilir mi? Ümit ederim ki olumlu bir sonuç alınabilir" diye konuştu.

Şeb-i Arus törenlerinin başka illerde yapılması

Şeb-i Arus törenlerinin Konya dışında da yapılması ile ilgili düşünceleri sorulan Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bunun aslı, esası Konya'da. Kim başka yerde yaparsa çakma olur kardeşim. Bunun merkezi burası. Mevlana Hazretlerini Konya misafir ediyor. Kendisi burada metfun" dedi.

Arınç, sema ayini ile ilgili bir eleştirisinin de olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bakın Konya'dayım. Huzurlarınızda açıkça söylüyorum. Bu sema aslında bir ibadet veya sema ayini diye biliniyor. Bu tür toplantı ya da gösteriyi bir düğünde, nişanda, eğlenceli mekanda yapmak çok kötü, çok yanlış. Son zamanlarda bu giderek arttı. Nikah kıyılmış,, arkadan düğün olacak. Herkes masasında yiyor, içiyor. Kahkaha atıyor. Bir bakıyorsunuz 2 tane kukelatalı adam çıkıyor dönmeye başlıyor. Böyle bir şey olmaz. Bu maskaralık. Sema gösterisi birilerinin masasında meze olacak iş değil. Özendirmekse amaç, bunu belli yerlerde yapmak lazım. Yoksa sosyetenin de hepimizin de içinde bulunduğu mekanlarda bunlar da nereden çıktı? Böyle bir bidatın yeri yok Konyalılar."

Cumhurbaşkanlığı Sarayı tartışmaları

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Arınç, Türkiye'nin maddi kalkınma içinde olduğunu ve 12 senede sağlıktan ulaşıma, eğitime her alanda güzel hizmetler yaptığını dile getirdi.

Kimsenin kendisi için Cumhurbaşkanlığı Sarayı yaptırmadığına dikkati çeken Arınç, bir ülkenin cumhurbaşkanına adı Tayyip Erdoğan olduğu için hakaret etmek, küçültmek isteyenlere de verecekleri cevapları olduğunu kaydetti.

O makamın tapusunun Tayyip Erdoğan'ın cebinde olmadığını, bunların kamu hizmetine tahsis edilmiş binalar olduğunu ve hiçbir binanın da kutsallığının olmadığını vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:

"İsraf diyen adam gerekçelerini söyler, dinleriz. Başımızın üstünde yeri var. Ben de zaman zaman buna benzer laflar ediyorum. Çünkü bizim inancımız, israfın olduğu bir yerde Allah'ın bu işe razı gelmeyeceği noktasındadır. Ama var mıdır, yok mudur ortaya koyacaksın kardeşim. Daha az para sarf edilseydi, daha küçük yapılsaydı... Bunların hepsi konuşulabilir. Karşılığında da bir cevap verilir. Şu anda Başbakanlığa bağlı teşkilatlar Ankara'nın 21 tane ayrı yerinde ayrı binada çalışıyor. Bunların hepsini bir araya toplamak için yapıldı burası. Bana bağlı kurumların birisi Hanya'da birisi Konya'da. Hepsi dağılmış, yüksek kiralar ödüyoruz bazılarına. Bunların hepsini bir arada toplamak diye bir düşünce vardı. Sonradan da Çankaya Köşkünü Başbakanlık kullanır bir kısmı da başka yerden karşılanır. Burası yeni Ankara'da, yeni Türkiye'de yeni bir yüz olsun, yeni bir mimari olsun diye Cumhurbaşkanlığına düşünüldü. Büyütülecek bir konu değil.

Yolsuzluk var mı, hırsızlık var mı, israf var mı bunları konuşalım, tartışalım ama bunun dışında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğu için buna karşı çıkıyorsak, hakeza, olmaz da ekmek için Ekmeleddin bey seçilseydi o oturacaktı kardeşim, Demirtaş oturacaktı. Sabreden görecek 5 sene sonra. Tayyip bey ikinci defa seçilir. Sonra başka şey olur, başkası seçilir. Biz ona 'arkadaş sen Cebeci'de otur' mu diyeceğiz?"

- Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Konya'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement