Davutoğlu Noktayı Koydu: Artık Öcalan Yok - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu Noktayı Koydu: Artık Öcalan Yok

Öcalan'ın talimatlarının dikkate alınmadığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Talimatları İmralı'dan almıyorlarsa, o zaman İmralı ile görüşmelerinin ne anlamı var?" dedi.

05.02.2016 07:58  Güncelleme: 08:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye Donörler Toplantısı'na katılmak üzere gittiği İngiltere'nin başkenti Londra'da beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abdullah Öcalan tarafından verilen talimatların dikkate alınmadığını belirten Davutoğlu, "Demek ki İmralı'dan aldıkları talimat meseleyi çözmeye yetmiyor. Bunlar başka yerlerden de talimat alıyor. Görüştükleri lobilerden. Türkiye kimin karşısındaysa onunla görüşüyorlar. Baktı ki herkes arkamda, neredeyse oralara gitti. Neredeyse Ermeni Kürt lobi ittifakına yöneldiler. Sonra Moskova'da aldı soluğu, niye şimdi Brüksel'e gitmiyor? Niye daha önce Moskova'ya gitmiyordu, çünkü ilişkimiz iyiydi. Talimatları İmralı'dan almıyorlarsa, o zaman İmralı ile görüşmelerinin ne anlamı var?" şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinin canlandırılmasıyla ilgili STK ve kanaat önderleriyle yaptığı toplantıları hatırlatan Davutoğlu, "Ben son 10 gün içinde dört masa kurdum. Masa İmralı'da Öcalan'la 3-5 kişinin oturması değil. İşte masa bu, bundan sonra da bu masa devam edecek" dedi.

Davutoğlu'nun sözlerinden satır başları şöyle:

"ARTIK BU MASA DEVAM EDECEK"

(Öcalan da artık devrede değil, süreç nasıl canlandırılacak sorusuna karşılık) Masa dediğiniz şey aslında. Ben son 10 gün içinde 4 masa kurdum. Masa İmralı'da Öcalan'la 3-5 kişinin oturması değil. Çağırdıklarım Ak Parti teşkilatları değil, çoğu HDP'ye mütemayil insanlar. Her türlü geçmişten, kesimden STK'lar var. Baro Başkanı merhum Tahir Elçi'nin yaklaşımında arkadaşlar da var. İşte masa bu, bundan sonra da bu masa devam edecek. Valilere söyledim. Her hafta sivil toplum örgütlerini toplayacaksınız. Sadece memurlarınızla görüşmeyeceksiniz. Her birinizin bir istişare meclisi kurmanızı istiyorum. Her hafta alandan bilgi alacaksınız.

"HDP'Yİ BUNLAR ŞIMARTTI"

HDP'yi şımartan şey şu oldu; Mesela akademisyenlerin bildirisinde beni en fazla üzen şeylerden birisi, Kürt siyasal iradesi diyor. Kim temsil ediyor total olarak Kürt siyasetini. Biz yüzde 50 oy almış Ak Parti olarak neyi temsil ediyoruz? Bunu söylediğiniz zaman Türkiye'yi Iraklılaştırırsınız. Ben utanç duydum bu ifadeleri okurken. Bir akademisyenin yapmaması gereken şey, vatandaşlık kavramının ötesine geçip kimlik siyasetiyle bir hukuk geliştirmek. Sanki bütün Kürtleri ben temsil ediyorum, karşımda da devlet. Yok böyle bir şey. Bu algı bugüne kadar böyleyse bundan sonra olmayacak. Kürt vatandaşlarımızı Ak Parti olarak en çok temsil edenlerden birisi biziz. İkinci şımardıkları Suriye'de olan gelişmeler. Suriye'de kullandıkları yöntemi hedeflerine ulaşmak için Türkiye'deki çözüm sürecinden daha elverişli bir yöntem olarak gördüler. Süreç yerine barikatlar. Hendekleri Suriye'den öğrendiler. Bu iki yanılsamayı ortadan kaldırmadan kiminle, neyi konuşacağız? Seçmenlerini, STK'ları dışarıda bırakmıyoruz. Bir şeyi tecrübe etmişsem sonuçlarını da görmüşsem, o konuda bir kararım oluşmuşsa kolay kolay değişmez.

"İMRALI TALİMATI YETMEDİ"

1 Ekim'de Demirtaş'ı kabul ettim. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiyelileşme söylemi kullandınız bu önemli ama kamu düzeni bakımından tehlike görüyorum dedim. 6 Ekim'de, 5 gün sonra kan gövdeyi götürdü neredeyse. Baş müsebbibi de HDP'den atılan tvitler. Mart ayı silahsızlanma için Öcalan'dan mesajlar gidiyor, 'silahsızlanacağız' diyorlar. Demirtaş, Meclis'te konuşma yaptı, masayı deviren konuşma oydu. Demek ki İmralı'dan aldıkları talimat meseleyi çözmeye yetmiyor. Bunlar başka yerlerden de talimat alıyor. Görüştükleri lobilerden. Türkiye kimin karşısındaysa onunla görüşüyorlar. Baktı ki herkes arkamda, neredeyse oralara gitti. Neredeyse Ermeni Kürt lobi ittifakına yöneldiler. Sonra Moskova'da aldı soluğu, niye şimdi Brüksel'e gitmiyor? Niye daha önce Moskova'ya gitmiyordu, çünkü ilişkimiz iyiydi.

"İMRALI İLE GÖRÜŞMELERİNİN ANLAMI YOK"

Talimatları İmralı'dan almıyorlarsa, o zaman İmralı ile görüşmelerinin ne anlamı var? İmralı silahları bırakın diyor bunlar başka yerlerden duydukları sözlerle "tam vakti Ak Parti'yi zayıflatın 7 Haziran'a giderken bütün politikanız Ak Partiye dönük olsun' diye paralel çeteyle birlikte de bir strateji geliştirmişlerse bizimle nereye yol yürüyecekler? Gültan Kışanak, Ekrem Dumanlı ile görüşmeler yaptı. Paralel lobiyle görüşüyor sonra İmralı'ya gidip şov yapmayı bekliyorlar. İmralı'ya gitmek onlara meşruiyet kazandırıyor, arkasından o meşruiyeti kullanarak başka türlü bir oyunun içine girdiler.

"TELEFONUMA ÇIKMADI"

Bizim Parti'de bile 'sayın Başbakanım yapmasak' dediler ama onunla görüştüm. Ben görüşmeyi yaparken, Kandil sabote etti. 'Yapmayın o ayaklanma çağrılarıyla bir yere gidemezsiniz, sabrımızı taşırmayın' dedim. Diyarbakır'da saldırı oldu Demirtaş'ı aradım taziye için telefona çıkmadı. Ülkenin başbakanı olarak açtığım telefona bile çıkmıyorsa kim kimi dışlamış, kim masayı devirmiş? Demirtaş, Ankara saldırısını 'devlet yaptı' dedi. Seçim sonrasında bunlara rağmen Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile birlikte randevu istedim. 'Kaçak çayı içip giderler' dediler. Şimdi kusura bakmasınlar da ben böyle bir istiskali kabul eder miyim? Pervin Buldan Meclis Başkan Vekili olarak benimle görüşmek istemiş falan. Başkanvekili olarak duyduğum saygı gereği konuşacağım, nedir isteğiniz? Masayı deviren onlar. Telefonuma çıkmayan onlar.

"SONUCU OLMAYACAK İLİŞKİ"

Belli bir noktadan sonra şu aşamaya geliyorsunuz. Bunları muhatap almak bir sonuç getirmiyor. Neyi görüşeceksiniz? Nezaketten habersiz, kendi oyunlarını oynamıyorlar, iradeleri ellerinde değil, Kandil'i, paraleli, Ermeni lobisi, neyi derseniz. Kendisi olmayan biriyle ben neyi konuşacağım? Kendisi olacak öncelikle. (İmralı ile HDP arasındaki ilişki kopmuş mudur sorusuna karşılık) Onlar kopardılar, şu an kopuk tabi. Sonuç olmayacak bir ilişkinin ne gereği var?

"YASAK OLMASA CENAZE ÇIKAR"

Diyarbakır'daki oteller dolu. Parasını biz ödüyoruz, halk otelde kalıyor. Kentsel dönüşüm üzerinde çok ciddi çalışıyoruz. Bunlar 90'lı yıllarda köyler boşaltılırken oluşmuş son derece sağlıksız yapılaşmalar. Damlara keskin nişancılar yerleştirilmiş, İHA gönderiyorsunuz, bu sefer damdan çekiliyorlar. Aşağıda birbirine eklemlenmiş evlerin duvarlarını kırarak teröristler geçiş sağlıyor. Sokağa çıkma yasağı olmasa bu evlerin her birinden 3-5 cenaze çıkar. Sivil kayıp istemiyoruz.

BARZANİ'YE MESAJ

(Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlık açıklaması) Biz Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Yüksek oy oranlı referandumla bir ülke bölünse bile yeni doğan entiteyi sarsar. Siyasi harita sabit kalıp ekonomik ve kültürel harita büyürse barış içinde bir ülkeye kavuşuruz.

"TÜRKİYE TEK BAŞINA DÜNYAYA YETTİ"

Suriye Donörler Konferansı'nda, Suriye'deki krizle alakalı katılımcı ülkeler 2016'da 5.6 milyar dolar, 2017-2020 döneminde ise 5.1 milyar dolar yardım sağlanmasına karar verdi. Başbakan Davutoğlu ise Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için tek başına 10 milyar dolar harcadığına dikkat çekerek, yardım miktarının yetersizliğine vurgu yaptı.

300 BİN YENİ SIĞINMACI GELEBİLİR

Başbakan Davutoğlu, Londra'ya gelirken Halep koridoru ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Davutoğlu'na verilen brifingde, Rusya'nın saldırılarının ardından sınırdakı Suriyelilerin sayısının 110 bini bulacağı ifade edildi. Saldırıların artması ile birlikte toplam sayının 300 bine ulaşabileceği kaydedildi. Afrin bölgesine yakın bazı köyler rejim güçlerinin eline geçti.

Davutoğlu Noktayı Koydu: Artık Öcalan Yok

Son Dakika Güncel Davutoğlu Noktayı Koydu: Artık Öcalan Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (45)

  • halil: mesele başka sayın Başbakanım bunların derdi ülkeyi bölmek .bunları meclise bile almiyacaksin.meclisde bile zirv 29 14 Yanıtla
  • TASOVA : YASASIN BARIŞ YASASIN HDP YASASIN DEMİRTAS 11 20 Yanıtla
  • Şirnak: sen kimsin davutoglu sen dün geldin faso 19 9 Yanıtla
  • novasti : Sayın Başbakanım bu sırtlanları adam yerine koyma çünkü değiller 11 17 Yanıtla doğrucu: Bır gün aynı şeyi oda yaparsa ki yapabilir o zamanda onamı kızıcaksın ileriyi görebilmek her kula nasıp olmuyor 6 0
  • TÜRK: BEBEK KATİLİNİN ADI İMRALI OLMUŞ İYİ Mİ? 12 14 Yanıtla
  • ferman: Asalim ozaman 17 9 Yanıtla
  • amin: pkk hdp den kurtarın bizleri yeter sorun yokki çözümü arıyalım tam insan hakları pkk hdp siz bir türkiye süper olur 12 11 Yanıtla
  • Furkan: Bebek katılıyle pazarlık yapacak kadar acızsiniz 2 21 Yanıtla
  • orjin batman: SN.basbakanim bunlar kurdu temsil egmiykr eziykr ezin su ermeni masonlarin basini 10 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement