Başbakan: Doların Tarihi Zirvesinin Nedeni Dünyadaki Dalgalanma - Son Dakika
Güncel

Başbakan: Doların Tarihi Zirvesinin Nedeni Dünyadaki Dalgalanma

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'de doların dünyadaki genel dalgalanmanın yansıması olduğunu söyleyip, "Önemli olan, Türkiye'nin yatırımcıların gündeminde olması" dedi.

06.03.2015 07:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan dünyada küresel bir kriz yaşandığını belirterek, "Önemli olan, Türkiye'nin bu küresel kriz ortamında, ekonomik kriz ortamında, bir istikrar adası olarak, siyasal istikrar adası olarak yükselen bir ekonomi olarak, dünyada yatırımcıların gündeminde olması" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ TARTIŞMALARA BAĞLAYAMAZSINIZ"

Dolardaki yükselişin nedenine dair soruya Başbakan Davutoğlu, "Doların yükselmesi, doların diğer para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. Sadece Türkiye'deki tartışmalara bağlanamaz. Dolardaki yükselişle ilgili tüm kurumlarımız gerekli tedbirleri almaktadır. Dün ilk yükseliş trendi olduğunda ben de buradan merkez bankası başkanımızla bir görüşme gerçekleştirdim. Gerektiğinde her türlü tedbir alınır ama bunun dünyadaki genel bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olduğu unutulmamalı. Türkiye'de kur dolayısıyla özel bir kriz olduğu gibi bir kanaat, doğru bir kanaat değil ama bunu ciddiyetle ele alıyoruz" yanıtını verdi.

"UÇAKTAN KAYNAKLANAN BİR PROBLEM YOK"

Dünyada bugün küresel bir ekonomik kriz yaşandığını savunan Davutoğlu, önemli olanın Türkiye'nin bu krizde bir istikrar adası olarak yatırımcıların gündeminde bulunması olduğunu ifade etti. Davutoğlu bu bağlamda New York'ta yatırımcılarla yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini anlattı. Başbakan, son 10 gün içinde yaşanan ikinci F4 kazasıyla ilgili ise "Bana verilen ilk bilgide, doğrudan uçaktan kaynaklanan bir problemden çok, eğitimin kendisinin doğasında olan bazı faktörlerin etkili olabileceği gündeme getirilmişti ama tabii bütün tetkikler yapıldıktan sonra bu konu açıklığa kavuşacak" diye konuştu.

"MUSUL İÇİN TEMASTAYIZ"

Ban Ki-mun ile olan görüşmesinde öncelikle Suriye ve Irak konularının gündeme geldiğini belirterek, geçen Haziran ayından beri IŞİD'in elinde bulunan Musul'u kurtarmak için önümüzdeki aylarda başlaması planlanan harekât konusunda da Türkiye'nin bütün taraflarla temasta olduğunu açıkladı.

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ABD'de yaptığı açıklamalardan satıbaşları:

"KÜRESEL KRİZ ORTAMINDA TÜRKİYE İSTİKRAR ADASI"

Dün yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerde Türkiye'ye olan ilginin, bu dönüşüm programlarına olan alaka dolayısıyla gayet verimli olduğu inancındayım. Önemli olan, Türkiye'nin bu küresel kriz ortamında, ekonomik kriz ortamında, bir istikrar adası olarak, siyasal istikrar adası olarak yükselen bir ekonomi olarak, dünyada yatırımcıların gündeminde olması. Bu çerçevede görüşmelerin çok başarılı geçtiği inancındayım.

"DOLARIN YÜKSELMESİ GENEL DALGALANMA"

Doların yükselmesi konusu, dünyadaki genel doların önce Euro karşısında, sonra diğer dünya para birimleri karşısında yükselmesiyle ilgili bir husustur. Türkiye'deki tartışmalara bağlanamaz sadece. Dolardaki bu yükselişle ilgili olarak bütün kurumlarımız, birimlerimiz gerekli tedbirleri almaktadır. Ben de Merkez Bankası başkanımızla buradan bir görüşme gerçekleştirdim. Her türlü tedbir alınır. Ama bunun dünyadaki genel bir dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olduğu unutulmamalı. Türkiye'de kur dolayısıyla özel bir kriz olduğu gibi bir kanaat doğru bir kanaat değil. Ama bunu ciddiyetle ele alıyoruz. Her kur değişiminin Türk ekonomisi üzerinde oluşturacağı baskıyı, enflasyon üzerinde yapacağı etkiyi, bütün bunları göz önüne alıyoruz.

"UÇAKTAN DEĞİL EĞİTİMİN DOĞASINDAN DENİLDİ"

Bu sabah Genelkurmay başkanımızla bu vehim olaydan sonra görüştük. Olayın oluş seyriyle ilgili Genelkurmay başkanımız detaylı bilgi sundu. F4'lerle ilgili önümüzdeki dönemde tekrar bu konuyu ele alacağız. Türkiye'nin çok daha sofistike uçaklarla bu eğitimi yapma imkânı var. Bana verilen ilk bilgide, doğrudan uçaktan kaynaklanan bir problemden çok, eğitimin kendisinin doğasında olan bazı faktörlerin etkili olabileceği gündeme getirilmişti ama tabii bütün tetkikler yapıldıktan sonra bu konu açıklığa kavuşacak. Çünkü bu eğitimler bazen doğrudan savaş tatbikatları olduğu için zor bazı manevraları da içerebiliyor. Bunların sebeplerini inceleyeceğiz. Gerektiğinde bu eğitim faaliyetlerinin dışında tutulabilir. Ama Türkiye'ye döner dönmez bu konuda Genelkurmay başkanımızdan tekrar detaylı bilgi alıp gerekli adımları atarız.

"IRAK SURİYE'DEN FARKLI"

Irak'taki durum farklı. Çünkü Bağdat'ta bizim işbirliği yaptığımız meşru bir hükümet var. Türkiye, Irak Hükümeti ile yakın temas halinde. Aralık'ta Bağdat ve Erbil'i ziyaret ettim. Savunma Bakanımız dün Bağdat'taydı. Erbil'i de ziyaret ediyor. Hem Irak Hükümeti hem de Irak Kürdistan bölgesel yönetimi ile güvenlik ve istihbarat eşgüdümü halindeyiz. Kürt bölgesinin istikrarı için peşmergeyi destekliyoruz. Bu bizim için çok önemli. Ayrıca Musul'daki saldırılardan kaçan Musul halkını da destekliyoruz.

"ŞAH FIRAT BM KAYITLARINA GEÇTİ"

Türkiye'nin Şah Fırat Operasyonu konusunda ben Sayın Genel Sekretere bilgi verdim. Zaten operasyonun yapıldığı gecenin sabahında BM'yi bilgilendirmiştik. Şah Fırat Operasyonu Türkiye'nin uluslararası haklarının korunduğu bir operasyondur. Başarılı bir şekilde tamamlandı. Sayın Genel Sekreter'in de bu konuda herhangi bir olumsuz ifadesi olmadığı gibi zaten doğal olarak Türkiye kendi ulusal haklarını kullandığı için BM kayıtlarına bu şekilde geçmiş oldu.

"IŞİD VAHŞETİNE KARŞI POZİSYONUMUZ AÇIK"

Türkiye'nin krizdeki pozisyonu çok net. Masum insanlara karşı kimyasal silah kullanan rejimin vahşetine karşı son derece net bir duruşumuz var. Uluslararası terör örgütü IŞİD'in vahşetine karşı pozisyonumuz da gayet açık. Türkiye, Suriye ve Irak'tan gelen 2 milyon mülteci için güvenli bir limandır. Sadece kamplarda yaşayan mülteciler için şimdiye kadar 5 milyardan fazla harcadık.

"LÜBNAN'DAN YABANCI SAVAŞÇILARA KARŞIYIZ"

Bir terör örgütü olarak IŞİD'e karşı savaş bizim ortak çabamızdır. Biz Suriye ve Irak'taki tüm teröristlerin varlığına karşıyız. Suriye'de rejimi destekleyen, Lübnan ve diğer ülkelerden gelen yabancı savaşçılara karşıyız. Suriye halkının iki güç tarafından olumsuz etkilenmesine, acımasız bir rejim ve acımasız bir terörist örgüt arasında seçime zorlanmasına izin verilmemelidir. Üçüncü bir yol var. Demokrasiye, özgürlüğe, etnik ve mezhep farklılıkları arasında beraber barış içinde yaşamaya dayanan ılımlı bir siyasi çözüm.

"EN ÇOK TÜRKİYE ETKİLENDİ"

Türkiye'nin Suriye krizi ve IŞİD ile ilgili yeterince çaba göstermediğini söyleyenler, açıkça yanlış bir algıya sahipler. Hiçbir ülke Suriye krizinden Türkiye kadar etkilenmedi. 2 milyon mülteci var ve mültecilerin Türk vatandaşlarından daha fazla olduğu Kilis gibi şehirlerimiz var. Türkiye, üç günde Kobani'den 200 bin mülteci aldı. Bu sayı, tüm Avrupa ülkelerinin son üç yıldır şimdiye kadar Suriye'den aldığı mülteci sayısından fazladır."

Başbakan: Doların Tarihi Zirvesinin Nedeni Dünyadaki Dalgalanma
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Başbakan: Doların Tarihi Zirvesinin Nedeni Dünyadaki Dalgalanma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • bg: bide ab'de borsasina bakin!!!! adam dogru söyledigini görürsünüz. . . . . kus beyinliler!!!!!!! 0 4 Yanıtla
  • Mehmet : Millete Güllük gülistanlık gösterin gercek meydana çıkınca yalan üstüne yalan 4 0 Yanıtla
  • gonyali: He he bizde yedik. Bundan sonra size oy yok, son 3 secimde ailecek size oy verdik ama bundan sonra MHP'ye oylar 2 0 Yanıtla
  • zaza: sepepi fatih ve babası diş borsaya bak 0 0 Yanıtla
  • akepe: yalaaaaannn 0 0 Yanıtla
  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi
    17:14 Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi

    Malatya'nın Kale ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yemek yarışmasında, Aslantepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri kıyasıya mücadele etti. Yarışmanın jürisinde ise Kaymakam, Belediye Başkanı, Üniversite Rektör Yardımcısı ve İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı yer aldı.

  • Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak
    17:11 Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak

    Samsung'un Galaxy S24 serisini tanıtmasının ardından Galaxy S25 için çalışmalara başladığı ortaya çıktı. Sızdırılan raporlara göre Samsung'un geliştirdiği Exynos 2500 işlemci, Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinden daha verimli olacak. Exynos 2500, Samsung'un ikinci nesil 3 nm üretim sürecine göre yapılan çip üretimi sayesinde Snapdragon 8 Gen 4'ten daha yüksek performans gösterebilir. Ayrıca Exynos 2500, Exynos 2400'e göre daha az güç tüketerek daha fazla performans sunacak ve daha güçlü bir grafik birimine sahip olacak. İki versiyonu bulunan Exynos 2500'ün Galaxy telefonlarda ve Galaxy Tab, Galaxy Book serilerinde kullanılması bekleniyor. Galaxy S25'in ve Exynos 2500'ün tanıtımına aylar olmasına rağmen sızdırılan özellikler, güçlü bir telefonun bizi beklediğini gösteriyor.

  • İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor
    17:11 İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor

    İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, AKOM'un yaptığı son meteorolojik tahminlere göre İstanbul'da yarın erken saatlerden itibaren rüzgar aralıklarla fırtına şeklinde esecek. Kuvvetli rüzgarla birlikte sağanak yağmur geçişleri görülecek. Sabah saatlerinde kentin batısındaki ilçelerde görülecek yağışların öğle saatlerinde il geneline yayılarak akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giriyor. Cumartesi (yarın) erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor. Cumartesi, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi kentin batısındaki ilçelerde başlaması beklenen sağanak yağmur geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibari ile de şehri terk etmesi bekleniyor. Halihazırda 12-14°C aralığına gerileyen sıcaklıkların tekrar 20°C'lerin üzerine yükseleceği öngörülüyor.


Advertisement