Başbakan Davutoğlu, Ordu'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu, Ordu'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu illerimizde, plan döneminde 10,4 milyar lira kamu yatırımı yapacağız. Bu başlı başına büyük bir yatırım hamlesinin bölgeye geleceğinin işaretidir" dedi.

14.02.2015 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu illerimizde, plan döneminde 10,4 milyar lira kamu yatırımı yapacağız. Bu başlı başına büyük bir yatırım hamlesinin bölgeye geleceğinin işaretidir" dedi.

Davutoğlu, Devlet Tiyatroları Kültür Merkezi'nde, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) açıkladı.

Üçüncü önemli alanın, altyapı ve kentsel gelişim olduğunu belirten Davutoğlu, havayolu altyapısını geliştireceklerini söyledi. Davutoğlu, Ordu- Giresun Havalimanının bu yıl hizmete gireceğini bildirerek, havayolu altyapısının bütün Doğu Karadeniz'de daha da gelişeceğini dile getirdi.

Davutoğlu, Trabzon'da yeni paralel pist çalışmasının tamamlanacağını kaydederek, "İhtiyaç görülmesi halinde uygulamaya koyacağız. Trabzon Havalanının yeni bir piste ihtiyacı olduğunu biliyoruz, bunun için de çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

Rize ve Artvin'e hava ulaşımının sağlanması için gerekli çalışmanın yapılacağını ifade eden Davutoğlu, bölgenin kuzey-güney istikametinde demiryolu bağlantısını sağlayabilmek amacıyla Trabzon- Erzincan Demir Yolu Hattının etüdünü tamamlayacakları bilgisini verdi.

Davutoğlu, karayolu ulaşım altyapısını iyileştireceklerini belirterek, bu amaçla Artvin'de baraj, köy ve bağlantı yollarını tamamlayacaklarını bildirdi.

Yusufeli Baraj Gölü altında kalan yol yerine yapılan yolları tamamlayacaklarını dile getiren Davutoğlu, "117 kilometre Rize İspir, 90 kilometre Samsun Yakakent, 76 kilometre Gümüşhane Bayburt ayrımı Kelkit Şiran, 68 kilometre Çarşıbaşı Trabzon Araklı, 13 buçuk kilometre Ünye Çevre Yolu, 12 kilometre Samsun Batı Çevre Yolu ayrımı, Ladik Samsun şehir geçiş yollarını bölünmüş yol olarak bitireceğiz. 55 kilometre Köse Bayburt, 74 kilometre Bayburt Çaykara, 17 kilometre Görele ayrımı Çanak yollarını da en kısa sürede tamamlayacağız. Ovit ve Cankurtaran Tünellerinin içerisinde yer aldığı 6 adet kuzey güney akışlı yol projesini hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, AK Parti döneminde sadece Ordu ve civarında 66 tünel çalışmasının tamamlandığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Gündoğdu Bozukkale Barınma Yeri İkmal İnşaatını ve Arsin Balıkçı Barınağını tamamlayacağız. Artvin'de büyük balıkçı teknelerinin de yararlanacağı Hopa Balıkçı Limanının inşaatına başlayacağız. Bölgede devam eden büyük su işleri hızlandırılarak uygulama sulama altyapısını geliştirecek ve 58 bin hektar alanı sulamaya elverişli hale getireceğiz. Halihazırda 33 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yürütüyoruz.

2018 yılı sonuna kadar 100 bin hektar alanın toplulaştırma işlemlerini tamamlayacağız. Enerji üretim ve dağıtım altyapısını iyileştirecek, Yusufeli Barajını ve HES Projelerini süratle tamamlayacağız. Artvin Doğalgaz İletim Hattını tamamlayacağız, Yusufeli İlçesinde yeniden yerleşim çalışmalarını nihai bir aşamaya getireceğiz."

"Gençlerimize hitap eden altyapı faaliyetlerine hız vereceğiz"

Dördüncü önemli alanın sosyal gelişme olduğunu vurgulayan Davutoğlu, toplam bin 355 derslik inşatına devam ederek, okul öncesi okullaşma oranını yüzde 45'lerden yüzde 70'lere getireceklerini bildirdi.

Davutoğlu, ilk ve ortaöğretimde ise 918 derslik daha inşaatın yapılacağını, devam eden 7 bin 60 kişilik pansiyon inşaatlarını tamamlayacaklarını dile getirdi. 80 zenginleştirilmiş kütüphane yerleştireceklerini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bunları bizzat takip edeceğim. Her ilçemizde kütüphane inşaatı önem taşıyor. Bölgenin yüksek öğretim altyapısını daha da geliştireceğiz. Bayburt Üniversitesinde merkezi yemekhane, bin seyirci spor salonuyla yeni sentetik atletizm pisti futbol sahası ve açık spor sahalarını kuracağız.

Giresun Üniversitesinde bin 600 seyircili spor salonu, 5 basketbol ve voleybol sahası, 5 tenis kortu, mini futbol sahasını, Gümüşhane Üniversitesinde kongre ve kültür merkezi yarı olimpik kapalı yüzme havuzunu, Ordu Üniversitesinde eğitim fakültesi uygulama anaokulu, açık ve kapalı spor tesislerini, Rize Recep Tayyip Üniversitesinde devam eden öğrenci yaşam merkezi, spor kompleksiyle açık ve kapalı spor tesislerini, Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde merkezi kütüphane, Ladik Kış Sporları ve Kültür Merkezini, Trabzon'da Karadeniz Üniversitesinde devam eden bakım-onarım işlerini tamamlayarak yüksek öğrenimde gençlerimize hitap eden altyapı faaliyetlerine büyük bir hız vereceğiz."

- 10 bin 740 kişilik yeni öğrenci yurdu inşa edilecek

Davutoğlu, Artvin'de 500, Bayburt'ta 750, Giresun'da bin, Ordu'da bin 200, Rize'de bin 400, Samsun'da 4 bin 100, Trabzon'da bin 790 olmak üzere toplam 10 bin 740 kişilik yeni öğrenci yurdu inşa edeceklerini bildirdi.

Bölge insanının sağlık hizmetlerinden daha iyi faydalanabilmesi için hastane yatak kapasitesini toplam 3 bin 255 yatak artıracaklarını belirten Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu kapsamda Artvin Arhavi'de 75, Hopa'da 50, Şavşat'ta 40, Murgul'da 15, Yusufeli'nde 25, Borçka'da 50 yatak kapasiteli devlet hastaneleri, Giresun'da 150 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, Eynesil'de 10, Espiye'de 50, Alucra'da 30 yatak kapasiteli devlet hastaneleri, Gümüşhane Merkez'de 200, Şiran'da 25 yataklı devlet hastanesini, Ordu Fatsa'da 200, Kumru'da 50, Korgan'da 30, Gürgentepe'de 25 yatak kapasiteli devlet hastanesini, Rize Çayeli'nde 50 yatak kapasiteli devlet hastanesini, Samsun Çarşamba'da 200, Vezirköprü'de 150, Havza'da 100, Terme'de 100 yatak kapasiteli devlet hastaneleri ve ek binalarını, Samsun'da Sağlık Kampüsü kapsamında 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi, 150 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi, 400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, 200 yataklı onkoloji hastanesi, 300 yataklı kardiyoloji hastanesini, Trabzon Of'ta 100 yatak kapasiteli devlet hastanesini yapacağız."

- Gençlik merkezleri kurulacak

Davutoğlu, bölgede sosyal imkanlara erişimde sıkıntı yaşayan kadın, çocuk, mevsimlik tarım işçisi ve işsizler gibi dezavantajlı gruplara yönelik sosyal içerme projelerini de uygulayacaklarını kaydetti.

Artvin, Rize, Gümüşhane ve Bayburt'ta birer tane olmak üzere, Trabzon'da 4, Giresun'da 2, Ordu'da 3, Samsun'da 5 sosyal hizmetler merkezi inşa edeceklerini belirten Davutoğlu, Arhavi, Gümüşhane, Havza ve Of'ta gençlik merkezleri kuracaklarını duyurdu.

Davutoğlu, Ünye Kültür Merkezi projesi 2015 Yılı Yatırım Programına alındığına da değinerek, bu sene ihale edilerek inşaatına başlanacağı bilgisini verdi.

Spor altyapısını nicelik ve hizmet imkanları açısından geliştireceklerini dile getiren Davutoğlu, "Bu kapsamda Artvin'de devam eden çok amaçlı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, Şavşat Spor Salonu ve Arhavi Tribünü işlerini ve Arhavi, Hopa ve Espiye'de ilçe tipi spor salonunu, Bayburt'ta tribün ve Aydıntepe Spor Salonu ve kapalı yüzme havuzunu, Giresun'da 2 bin 500 seyircili spor salonu ve Giresun Stadyumunu, Gümüşhane'de kapalı yüzme havuzu ve Kürtün Spor Salonunu, Çatalpınar, Çaybaşı, İkizce ve Mesudiye ilçelerine ilçe tipi Spor Salonunu, Ordu'da Korgan Spor Salonunu, Rize'de çok amaçlı spor salonu, Ayder Kayak Merkezi ve kapalı yüzme havuzunu, Samsun'da Ladik Kayak Eğitim Merkezi, Vezirköprü Kamp Eğitim Merkezi, 2 adet Kapalı Yüzme Havuzu, Çok Amaçlı Spor Salonu, Buz Pateni Salonu ve Samsun Stadyumu ile Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Salıpazarı, Tekkeköy'de ilçe tipi spor salonlarını, Trabzon'da Of Kapalı Yüzme Havuzu, Maçka Esiroğlu Spor Salonu ve Trabzon Stadyumu ile Beşikdüzü ve Düzköy'de ilçe tipi spor salonlarını inşa edeceğiz" diye konuştu.

- 10,4 milyar lira kamu yatırımı yapılacak

Beşinci yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi bağlamında merkezi idarelerin taşra teşkilatlarındaki personelin eğitim ihtiyaçları çerçevesinde eğitim programları düzenleyeceklerini belirten Davutoğlu, belediyelerin ve il özel idarelerinin eğitim ihtiyaçlarını analiz ederek, gerekli görülen alanlarda eğitim programları yapacaklarını anlattı.

Davutoğlu, bölgede yer alan STK'ların beşeri gelişimlerini destekleyeceklerini ve bölgede yer alan üniversitelerin insan kaynaklarının gelişimi ve kurumsal yapılanmalarını destekleyeceklerini dile getirdi.

Bu illerdeki plan döneminde yaklaşık 10,4 milyar lira kamu yatırımı yapacaklarını bildiren Davutoğlu, "Bu başlı başına büyük bir yatırım hamlesinin bölgeye geleceğinin işaretidir" dedi.

"Doğu Karadeniz'in ulaşım altyapısı görünümünü değiştireceğiz"

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin çok dinamik nüfus yapısı, son derece stratejik coğrafyası ve sahip olduğu geniş imkanlarıyla, istikrar ve güven ortamının birleşmesi sonucunda son 12 yılda olağanüstü bir gelişme kaydettiğini söyledi.

İkinci hamle döneminde, 2023'e doğru giderken, 2018'e kadar bölgesel kalkınma planlarını bu genel perspektif içinde daha sağlam zemine oturtma kararlılığında olduklarını vurgulayan Davutoğlu, DOKAP'ın bu anlamda çok büyük potansiyel ifade eden bir plan olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin kalkınma ve istihdam anlamında bir taraftan en geniş imkanlara ama aynı zamanda en kapsamlı meydan okumalarına sahip bir bölgeye dönük çalışmalarımız Türkiye'nin ve bölgenin kalkınması için yepyeni bir perspektif ifade etmektedir" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İnşallah önümüzdeki 4 yıl içinde DOKAP çerçevesinde planladığımız bu çalışmalarla Doğu Karadeniz'in ulaşım altyapısı itibarıyla görünümünü değiştireceğiz. Turizm bölgesi olması itibarıyla Doğu Karadeniz'in bu güzel yaylalarını, denizini, dağlarını, kültürel ve tarihi mirasını dünyaya açacağız. Organize sanayi bölgeleri, spor yatırımları ve eğitimde yapacağımız hamlelerle de burada doğrudan insanımıza hitap eden ve ekonomik kalkınmayı, Türkiye'nin bütünündeki ekonomik kalkınmayı bölge, bölge içinde de birbirine entegre şekilde kalkınma planlarıyla da 8 ilimizi birbirine bağlayan bir projeyi hayata geçireceğiz. Bütün bu çalışmaların ülkemize, Doğu Karadeniz bölgemize ve burada yaşayan çalışkan Karadenizli vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

(Son)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu, Ordu'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement