Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta

Davutoğlu, toplu açılış töreninde konuştu: (3) "2015 seçimleri öncesinde aynı 30 Mart gibi, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gibi birtakım tuzaklar olabilir, böyle olaylar, provokatörler, kışkırtmacılar ülke içinde fesat çıkarabilirler.

26.10.2014 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2015 seçimleri öncesinde aynı 30 Mart, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gibi birtakım tuzaklar olabileceğini belirterek, "Böyle olaylar, provokatörler, kışkırtmacılar ülke içinde fesat çıkarabilirler. Her türlü tuzak ve desiseye girebilirler" dedi.

Kahramanmaraş'ta katıldığı toplu açılış töreninde konuşan Davutoğlu, nasıl içeride milli iradeye sahip çıktılarsa, bütün bu tuzaklar karşısında, dünyadaki mazlumlara da sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye gücünü artırdıkça, mazlumlara sahip çıktıkça, önünün kesilmeye çalışıldığını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ama kim ne derse biz, Hicret'in felsefesini anlamış nesilleriz. Biz Muharrem'in, Kerbela'nın, Hz. Hüseyin'in verdiği mücadelenin yolcularıyız. Onun yolcuları zalim ve mazlum karşısında tereddüt göstermezler ve mazlumlara sahip çıkarlar. Fazla değil, 12 Şubat 1920'de Kahramanmaraş ayağa kalktığında aslında Halep de Şam da kalkmıştı. Ama Kahramanmaraşlılar şehirlerini kurtardılar, onlar esaret altında kaldılar. Şimdi 94 sene sonra, Birinci Dünya Savaşı'nın yüzüncü yıl dönümünde o parçalanmış coğrafyadaki kardeşlerimiz zorluklarla, zulümle karşılaştıklarında, yönlerini Türkiye'ye döndüler ve bizden yardım istediler."

-"Suriyeli kardeşlerimize sahip çıktınız. Allah sizden razı olsun"

Binlerce Suriyeli'ye kucak açtıkları için Kahramanmaraş'a teşekkür eden Davutoğlu, "Eğer Rıdvan Hoca sağ olsaydı ve size bir hutbe verseydi, Hicri yılbaşında size şunu söylerdi, 'Eğer sizler, ensarla, Hz. Peygamber ile ahirette buluşmak istiyorsanız, size doğru gelen mühacirlere sahip çıkın' derdi. Onun emaneti bu olurdu. Sizler onun sesini duymuşcasına Suriyeli kardeşlerimize sahip çıktınız. Allah sizden razı olsun" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "1,5 milyon Suriyeli'yi Türkiye'ye kabul etmek ihanettir" dediğini aktaran Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi size soruyorum, ben Kahramanmaraşlıları bilen, ruhunu, irfanını, ahlakını bilen gönülden bir Kahramanmaraşlı olarak soruyorum; bizim kapımıza birisi gelse, bir yetim gelse, eşini kaybeden bir dul hanım gelse ve dese ki 'benim başımı sokacak bir yerim yok, üstünden bombalar yağıyor, zalim Esad scott füzeleriyle vuruyor, beni himayene al' dese, o yiğit Kahramanmaraşlılar ne der? Zalime karşı mazluma sahip çıkmaz mı? Suriye'de, Filistin'de, Somali'de, Arakan'da dünyanın her yerinde zalime karşı mazluma sahip çıkmamızdan razı mısınız? Yetimlerin başını okşamamızdan razı mısınız?"

-"Bize 'çok oldunuz' diyorlar"

Siyasetlerinin, vicdanlarının felsefesinin de bu olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, bu nedenle şimdi tuzaklar kurulduğunu söyledi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Baktılar ki aynı Selçuklu gibi Osmanlı gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti de gümrah bir çınar ağacı gibi mazlumları dallarının altında topluyor, onlara sahip çıkıyor. Onları her halükarda koruyor. O zaman içimizde tekrar problem çıkarmaya kalktılar. Son olayların arkasında bu vardır. Gezi olayları, 17 Aralık ve şimdi Kobani olaylarıyla önümüzü kesmek istiyorlar. Buna izin verecek misiniz Kahramanmaraşlılar? Bize 'çok oldunuz' diyorlar. Bilsinler ki biz daha çok olacağız. Biz daha yolun başındayız. İnşallah 2023 Cumhuriyetimizin 100. yılında çok daha güçlü bir Türkiye'ye herkes hazır olsun."

-"Her türlü tuzak ve desiseye girebilirler"

Başbakan Davutoğlu, şu anda ilk hedeflerinin 2015 seçimlerini başarıyla tamamlamak olduğunu belirterek, "2015 seçimleri öncesinde aynı 30 Mart gibi, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gibi birtakım tuzaklar olabilir, böyle olaylar, provokatörler, kışkırtmacılar ülke içinde fesat çıkarabilirler. Her türlü tuzak ve desiseye girebilirler. Bütün bu tuzak ve desiseler karşısında yanımızda durmaya hazır mısınız? Bütün o tuzak ve desiseler karşısında, Kahramanmaraş'ın ruhuyla 'bu topraklarda sadece ve sadece milli irade ve milli iradenin seçtikleri hakim olacaktır' demeye hazır mısınız?" diye konuştu.

Toplu açılış töreninde, 144 eseri hizmete açacaklarını söyleyen Davutoğlu, toplamda 459 milyon liralık eserin bugün hizmete gereceğini kaydetti. 585 derslik, 500 yataklı uygulama ve araştırma hastanesi, bin 100 kapasiteli öğrenci pansiyonu açılacağını belirten Davutoğlu, öğrenci pansiyonu kapasitesinin az olduğunu, en kısa zamanda 3 bin kişilik yurt inşa edeceklerini ifade etti.

Kahramanmaraş'a yapacakları yatırımları anlatan Davutoğlu, hızlı tren hattının Kahramanmaraş'a geleceğini, havalimanı terminalini en kısa zamanda genişleteceklerini söyledi.

Kahramanmaraş'ın, tarımın, ticaretin, turizmin merkezi haline getirileceğini dile getiren Davutoğlu, 2002 yılındaki 100 milyon dolarlık ihracatın şimdi 800 milyon dolara, 2002'deki 300 milyon dolarlık toplam ticaretin 1 milyar 600 milyon dolara çıktığını bildirdi.

-"Kahramanmaraş'ın bir adı da 'istiklal şehri' olsun"

Son 12 yılda Kahramanmaraşlıların her seçimde verdiği desteği bundan sonrada vereceğinden şüphelerinin olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Kahramanmaraş'ı öylesine güzel şekilde muhafaza edelim ki Kahramanmaraş'ın bir adı da 'istiklal şehri' olsun" dedi.

Kahramanmaraş Lisesi'nin "Yedi Güzel Adam Müzesi" olacağını söyleyen Davutoğlu, Yedi Güzel Adam'ın şiir dizelerine döktüğü Kahramanmaraş hissinin yaşatılacağını belirtti. Davutoğlu, "Bundan sonra Kahramanmaraş'a gelen herkes şiiri, edebiyatı, istiklali görecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu, dün Kayseri'de olduğunu gece saat 2,30'da Kahramanmaraş'a geldiğini belirterek, "Bu şu demek. Hiç ummadığınız anda da Kahramanmaraş'a gelebilirim" diye konuştu.

Alandakilere, "Bize bu enerjiyi, bu şevki bu güzel duyguları yaşattığınız için size bir kere daha teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun" sözleriyle seslenen Davutoğlu, "Allah Kahramanmaraş'ın idealini yaşatanlardan eylesin bizi. Bir daha bu topraklarda hiçbir esareti zilleti yaşatmasın. Ama birileri bunu yaşatmak isterse biz biliyoruz ki her bir Kahramanmaraşlı bir Rıdvan hocadır, bir Sütçü İmamdır, bir Senem Ayşe'dir, yürüyen bir istiklaldir. Yürüyen istiklale selam olsun. Allah Kahramanmaraş'ı ebediyen hür ve payidar eylesin. Kahramanmaraş'ın sahip çıktığı ülkemizi aziz eylesin" ifadesini kullandı.

-Notlar

Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş Valiliğini ziyaretinin ardından, Müftülük Meydanı'nda düzenlenen tören alanına, Başbakanlık otobüsüyle gitti.

Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte platforma çıkarak vatandaşları selamladı. Konuşması yaklaşık 1 saat süren Davutoğlu'na vatandaşlar sık sık sevgi gösterisinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Ahmet Aydın ve Mahir Ünal, AK Parti'nin bölge milletvekilleriyle toplam 459 milyon 531 bin lira tutarındaki 144 eserin açılışını kurdele keserek yaptı.

Tören alanında, "Reis Hoca El ele, Edeler sizinle", "Bu Sevda Büyük Ustayla Başladı, Sizinle Devam edecek, Bilge Başbakanımız", "Sayın Başbakanım Şiirin Başkentine Hoşgeldiniz" yazılı pankartlar dikkati çekti.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement