Başbakan Davutoğlu İç Güvenlik Reform Paketi'ni Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu İç Güvenlik Reform Paketi'ni Açıkladı

Başbakan Davutoğlu İç Güvenlik Reform Paketi\'ni Açıkladı

Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

21.10.2014 14:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Davutoğlu, konuşmasında Özgürlüklerin Korunması ve İç Güvenlik Reform Paketi'ni açıklayarak dün gerçekleştirilen 8 saatlik Bakanlar Kurulu'nda yeni düzenlemelerin detaylıca ele aldığını ifade etti. İç güvenlik paketinde yer alan ve devrim mahiyetinde bir adım olarak tabir ettiği düzenlemeyi açıklayan Davutoğlu, "Devrim mahiyetinde bir adım. O da Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının atama ve sicil yetkilerinin doğrudan İçişleri Bakanlığına bağlanmasıdır. Askeri konular hariç bütün diğer konularda yetkiler İçişleri Bakanına ve İçişleri Bakanlığına veriliyor. Bundan sonra jandarmalarımız İçişleri Bakanlığımızın tayin edeceği özel bir kıyafet giyecek. Özel bir kıyafetle alanda çalışacaklar" dedi.

Şiddet olayları ve toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapma hakkının korunması ile ilgili alınacak tedbirleri aktaran Başbakan Davutoğlu, "Toplantı ve gösteri yapma hakkı demokratik bir haktır, engellenmez. Eğer biri engelleyecek olursa önce ben önüne gider engellediği yerde toplantı ve gösteri yaparım. Şiddete dönüştürülen her türlü eylem suç sayılacak. Elinize molotof kokteyli aldığınız anda toplantı ve gösteri hakkı biter, şiddet eylemi başlar" ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ KONUSUNDAKİ PROVOKASYONLARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Başbakan Davutoğlu, 19 Ekim Pazar günü Akil İnsanlar Heyeti ile yaptıkları uzun süren toplantıda bütün eleştirileri not ettiğini ve değerlendirmelerini açıkça ifade ettiğini belirterek "Çözüm süreci, hiçbir dış etki olmadan bu milletin kendi dinamikleri içinde ve hükümetimizin katkıları ile oluşmuş milli, yerli ve özgün bir projedir. ve sonuna kadar korunacaktır. Bu süreç başarılı olduğunda Türkiye'nin ayağındaki prangalardan kurtulmak mümkün olacağı gibi bütün vatandaşlarımız da sahip oldukları kültürel geçmiş, dil, lehçe dolayısıyla tam bir özgürlük alanına kavuşacaklar. Çözüm sürecini taktiksel hedeflerle başlatmadığımız gibi konjonktürel olarak çıkartılan krizlerle de bitirmeyiz. Stratejik bir proje olarak benimsediğimiz çözüm süreci konusundaki provokasyonlara boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

"PASAPORT VE SÜRÜCÜ BELGELERİ EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN İŞİ DEĞİLDİR"

Özgürlük-güvenlik uyumu kavramını ilk kez kullandığını dile getiren Davutoğlu, bu uyum için 1 hafta boyunca çalıştıklarını ve hazır hale getirdiklerini söyleyerek vatandaşlık işleri ile ilgili yeni düzenlemedi açıkladı. Başbakan Davutoğlu, reform olarak tabi ettiği düzenlemeleri şu şekilde sıraladı: "Doğum, evlenme, boşanma ve ölüm gibi hallerde nüfus müdürlüklerine gitme zarureti ortadan kalkacak. Nüfus müdürlüğüne gitmeden doğrudan bildirimle tescil yapılabilecek. İsim ve soy isim değişiklikliği ile ilgili mahkeme kararı artık olmayacak. İsim kişinin kendisinin seçmesinin en doğal hakkı olduğu bir husustur. Vatandaşlarımız tek dilekçeyle bu soy adını kullanmak istiyorum diyecek. Nüfus ve kayıt örneği ikametgah gibi belgeler e-devlet üzerinden verilecek. Pasaport ve sürücü belgeleri Emniyet Genel Müdürlüğünün işi değildir. Güvenlikle ilgili bir konu değil. Pasaport alacak olan bundan sonra Emniyet Genel Müdürlüğüne gitmeyecek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gidecek. Bunlar artık polisiye alanlar değil vatandaşlık hakları ile ilgili alanlardır"

"JANDARMALARIMIZ İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZIN TAYİN ETTİĞİ ÖZELİ BİR KIYAFET GİYECEK"

İç güvenlik paketinde devrim mahiyetinde bir adım attıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Çok önemli bir adım atıyoruz. Devrim mahiyetinde bir adım. O da Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının atama ve sicil yetkilerinin doğrudan İçişleri Bakanlığına bağlanmasıdır. Şimdiye kadar Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlı olmakla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri içinde düzenlemeler yapılıyordu. Askeri konular hariç bütün diğer konularda yetkiler İçişleri Bakanına ve İçişleri Bakanlığına veriliyor. Bundan sonra jandarmalarımız İçişleri Bakanlığımızın tayin edeceği özel bir kıyafet giyecek. Özel bir kıyafetle alanda çalışacaklar. Demokratik ve sivil hayatın daha yakın unsurları halinde çalışmaya devam edecekler" ifadelerini kullandı.

"DİNLEMELERİN HEPSİ TBMM'DE DENETİM ALTINA ALINACAK"

Kolluğun Önleyici ve Adli İstihbarat Faaliyetlerinin Denetimi ile ilgili düzenlemeleri aktaran Davutoğlu, dinlemeler ile ilgili olarak "Güvenlik birimlerinin çeşitli konularda yaptığı istihbarat teknik takip, dinleme gibi yetkilerin önce o birimlerde İçişleri Bakanlığında, Başbakanlık Teftiş Kurulunda ve Başbakanlıkta denetimi yapılacak. Ayrıca TBMM'de oluşturulan 17 kişilik bir komisyona da rapor sunulacak. Dinleme ilgili rahatsızlıkların hepimizi nasıl meşgul ettiğini son aylarda biliyoruz. Bu rahatsızlıkları gidermek için her türlü tedbiri alacağız ama eğer herhangi bir suçun önlenmesi için önleyici bir istihbarat dinlemesi yapılmışsa ya da mahkeme kararı ile asli bir istihbarat dinlemesi yapılmışsa bu yapılan dinlemelerin hepsi TBMM'de bütün partilerin katıldığı bir komisyonda değerlendirilecek ve denetim altına alınacak" şeklinde konuştu.

"MOLOTOF KOKTEYLİ KONUSUNDA KUSURA BAKMASINLAR HAKİMLERE TAKDİR HAKKI BIRAKMAYIZ"

Şiddet olayları ve toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapma hakkının korunması ile ilgili alınacak tedbirleri sıralayan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Toplantı ve gösteri yapma hakkı demokratik bir haktır, engellenmez. Eğer biri engelleyecek olursa önce ben önüne gider engellediği yerde toplantı ve gösteri yaparım. Her hak ve özgürlük gibi toplantı ve gösteri yapma hakkı da hukuk devleti kuralları içinde gerçekleşir. Ben bu alanda gösteri adı altında her türlü şiddeti yaparım kimse bana ses çıkaramaz denirse ses çıkarılır. Devlet nerede diye bir vatandaş sorarsa biz buradan haykıracağız. Devlet de burada millet de burada. Şiddete dönüştürülen her türlü eylem suç sayılacak. Elinize molotof kokteyli aldığınız anda toplantı ve gösteri hakkı biter, şiddet eylemi başlar. Maalesef molotof kokteyli konusunda öyle bir muğlaklık var ki hakimlerin takdir yetkisine kalıyor. Molotof kokteyli yakıcı bir madde mi yoksa değil mi? Son yaşanan olaylardan sonra kusura bakmasınlar hakimlere saygımız sonsuz ama bu konuda kimseye takdir hakkı bırakmayız. Molotof bir saldırı aracıdır. Şiddet işlemek amacıyla yüzünü kapatarak toplantı ve gösteri yapacağım iddiasında bulunanlar onlara da izin verilmeyecek. Maskeler takarak yüzlerine tümüyle kapatarak şiddet amaçlı şekilde sokağa çıkanlar potansiyel suçlu muamelesi görürler. Gösteriye silahlı katılanların cezaları arttırılacak. Eğer böyle bir suç işlenirse ki fark ettik bunu 6 aydan 3 yıla kadar olan ceza tutuklanmasını da teminen bu ceza 2,5 yıldan 4 yıla kadar arttırılacak"

"POLİSİMİZE 24 SAAT GÖZALTI YETKİSİ VERİYORUZ"

Gözaltı süreleri ile ilgili düzenlemeyi açıklayan Başbakan Davutoğlu, polise 24 saat gözaltı yetkisi tanıyacaklarını belirterek "Polis molotof kokteyli atan birini alıp karakola götürdüğünde gözaltına alamıyor. Bu olaylara baktığınızda polis şiddet eylemini durdurmak istiyor. Molotof kokteyli kullananları gözaltına alıyor fakat bir müddet sonra onlar tekrar çıktığında yeni suç işleyenlere cesaret verecek bir tablo ortaya çıkıyor. Bu durumda polisimize biz 24 saat gözaltı yetkisi veriyoruz. Savcılığa müracaat etme şartıyla. Her polise vermiyoruz bu yetkiyi. Vali yardımcısı ya da üst bir amirin kararı ve denetimiyle. Bu çerçevede AB standartları da göz önüne alınarak bu gözaltı düzenlemeleri yeni bir düzene kavuşturulacak" dedi.

"HER BİRİ TERÖRİSTTİR"

Sentetik uyuşturucu bonzai ile ilgili de yeni bir düzenleme yaptıklarını ifade eden Davutoğlu, "Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecekler. Her biri birer teröristtir. Çünkü gelecek nesilleri yok eden bir eylem içindeler. Bonzainin net olarak eroin ve uyuşturucu sayılacağı kanuni düzenleme yapılacak. Her türlü uyuşturucu faaliyetinin okul çevrelerine yaklaşması durumunda ağırlaştırılmış olan cezalar iki misline çıkarılacak. Sanal ortamda şiddete teröre nefrete çağrı dili anlamına gelecek uygulamalar ifadeler veya yapılan çalışmalar kesinlikle suç olarak telakki edilecek ve bunların durdurulması için gerekli tedbirler alınacak. Atılan tweetleri bana gönderdiler. 'Silahlı ayaklanmaya başlıyoruz. Herkes silahını alsın. Şu sokakta silahlı direniş başlamıştır. Silahlarınızla oraya gidin'. Şimdi bu tweetleri atmak özgürlük müdür?" diye konuştu.

"HİÇBİR VATANDAŞIMIZ RASTGELE VE KEYFİ ARANAMAZ"

Kolluk görevlilerinin üst ya da araç arama yetkileri konusunda yaptıkları düzenlemeyi aktaran Davutoğlu, rastgele arama olmayacağını söyleyerek "Kolluğun üst ve araç arama yetkisi tamamı ile hukuki denetime açık bir şekilde gerekli izin prosedürleri işlenerek yenir düzenlemeye kavuşturulacak. Hiçbir vatandaşımızın üstü aracı ya da evi rastgele ve keyfi şekilde aranamaz. Ancak herhangi bir şekilde gelen bir istihbarat çok güçlü bir suç işleme delili oluşturacak hale dönüşmüşse bunun için de yine yargı süreçleri de paralelinde işletilmek suretiyle izin alındıktan sonra arama yapılabilecek araçta ve üst aramalarda" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, ayrıca engelliler, hastalar ve yaşlılarla ilgili olarak bu vatandaşların ifadelerinin evlerinde alınabileceğini ve ifade için karakola ya da mahkemeye çağrılmayacaklarını açıkladı.

"KOLLUK GÖZETİM KOMİSYONU KURULACAK"

Kolluk kuvvetlerinin görevlerini nasıl yerine getirdiklerinin denetleneceğini vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi: "Kolluğun görevlerini nasıl kullandığını denetlemek amacıyla AB standartlarına uygun bir şekilde Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. Ola ki bu yetkiler verildi emniyet görevlilerimizden herhangi birisi bu yetkileri kötüye kullanmışsa bunu denetlemek üzere de Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. Bu komisyonun içinde Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı, Barolar Birliği Başkanı temsilcileri ve üniversite temsilcileri olacak ve tamamı ile sivil bir yapı olacak"

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında İstanbul Tahkim Mahkemeleri'nin de kurulacağını söyleyerek "Nihayet İstanbul Tahkim Mahkemeleri'ni kuruyoruz. Uyuşmazlık ve karşılıklı hukukların korunması yönünde de tahkim sürecini güçlendirerek devam edeceğiz" dedi. Davutoğlu, ayrıca Alevi vatandaşların sorunları ile ilgili de ilerleyen dönemde çalışmaların yoğunlaşacağını ifade etti.

Konuşması partililer tarafından yapılan tezahüratlar nedeni ile sık sık kesilen Davutoğlu, açıkladığı İç Güvenlik Reform Paketi'ndeki düzenlemelerin TBMM'de AB Uyum Komisyonu'ndan da geçeceğini belirterek nihai tekliflerin Bakanlar Kurulu ve ilgili bakanlıklar tarafından tamamlanarak TBMM'ye sunulacağını söyledi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu İç Güvenlik Reform Paketi'ni Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Niğde'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    12:56 Niğde'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Niğde'de 31 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimi öncesi son tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla Seçim Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, 31 Mart yerel seçimlerinde Niğde genelinde 645 jandarma ve bin 2 polis memuru görevlendirildi. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Sanatçı Okan Bayülgen:
    12:55 Sanatçı Okan Bayülgen: "Buradan İngiltere'ye giden de topraklarımıza gelen de aynı 'öteki' kaderi paylaşıyor"

    Oyuncu, yönetmen, fotoğrafçı ve komedyen Okan Bayülgen, "Buradan İngiltere'ye giden ya da güneyimizden, güney doğumuzdan bizim topraklarımıza gelenler, aslında ortak bir kaderi paylaşıyor 'öteki' olarak. Biz göç alıyor, sığınmacı alıyoruz, onlara öteki muamelesi yapıyoruz.

  • Isparta'da Yeni Otogar 15 Nisan'da Hizmete Açılıyor
    12:55 Isparta'da Yeni Otogar 15 Nisan'da Hizmete Açılıyor

    Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yaklaşan asker sevkiyatı ve Ramazan Bayramı dolayısıyla yeni otogarın 15 Nisan'da hizmete açılacağını duyurdu. Başdeğirmen, esnaf ve otobüs firması temsilcilerinin taleplerini olumlu karşıladıklarını belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre'de vatandaşlarla buluştu
    12:55 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre'de vatandaşlarla buluştu

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre'de vatandaşlarla buluştu. Akşam geç saatlerinde gerçekleşmesine rağmen meydana sığmayan coşkulu kalabalık, Başkan Muhittin Böcek'e yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Başkan Böcek, Demre'de yapılması gereken çalışmaları ve projeleri anlattı.

  • Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus City Hall saldırısındaki teröristlerle Ukraynalı milliyetçiler arasında bağlantı olduğunu açıkladı
    12:54 Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus City Hall saldırısındaki teröristlerle Ukraynalı milliyetçiler arasında bağlantı olduğunu açıkladı

    Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'nın banliyösündeki Crocus City Hall binasına düzenlenen saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, gözaltına alınan teröristlerin Ukraynalı milliyetçilerle bağlantısı olduğuna dair kanıtlara ulaşıldığını belirtti. Komite, teröristlerin Ukrayna'dan büyük miktarlarda para ve kripto para aldığını ve bunları suça hazırlık aşamasında kullandığını teyit etti.

  • Kayseri'de yerel seçimlere hazırız
    12:54 Kayseri'de yerel seçimlere hazırız

    Türkiye'de 31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere hazırlıklar tamamlandı. Kayseri'de ise 1 milyon 39 bin 710 kişi oy kullanacak.

  • Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Çaybaşı Mahallesi'nde düzenlenen iftarda birlik ve beraberlik vurgusu yaptı
    12:54 Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Çaybaşı Mahallesi'nde düzenlenen iftarda birlik ve beraberlik vurgusu yaptı

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Çaybaşı Mahallesi'nde düzenlenen iftarda birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, ayrışmaları aşabileceklerini ve güçlü olduklarını belirtti. İftara çölyak hastaları için glütensiz yemekler de ikram edildi.

  • Fatih'te silahla bacağından vurulan kişinin 110 bin doları gasbeden 3 şüpheli tutuklandı
    12:53 Fatih'te silahla bacağından vurulan kişinin 110 bin doları gasbeden 3 şüpheli tutuklandı

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri, motosikletle geldikleri otoparkta tekstil işiyle uğraşan M.A.Y'yi bacağından vurduktan sonra yayında bulunan 110 bin dolarını alıp kaçan şüphelilerin yakalanması için çalışma yürüttü. Çevredeki güvenlik kameralarını inceleyen ve saha çalışması yapan ekipler, olayda kullanılan motosikletin plakasını tespit etti. Motosikletin Eyüpsultan'dan çalındığını saptanırken, olayı gerçekleştiren şüphelilerin adres ve kimlikleri belirlendi. Polis ekipleri, İstanbul ve Sakarya'da düzenledikleri eş zamanlı operasyonda 5 şüpheliyi yakaladı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 5 şüpheliden 3'ü tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • KKTC Üniversitesi Bölüm Başkanı Interpol Tarafından Aranıyor
    12:52 KKTC Üniversitesi Bölüm Başkanı Interpol Tarafından Aranıyor

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) bir üniversitede bölüm başkanı olan Prof. Dr. Fadi Al-Turjman'ın Interpol tarafından 'cinsel saldırı' ve 'öldürmeye teşebbüs' suçlarından arandığı ortaya çıktı. KKTC Bakanlar Kurulu, Al-Turjman'ın kamu düzenini, yönetsel düzeni, genel ahlakı tehlikeye sokacak biçimde davranması nedeniyle yasaklı göçmen ilan edilmesi kararı aldı.

  • Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi
    12:51 Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi

    Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Erişkin Aşı Polikliniği, yetişkin yaş grubundaki hastalara bağışıklama danışmanlığı ve aşı hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Poliklinikte gebeler, diyabet, kanser, diyaliz, kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalığı ile 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar ve organ nakli hastaları için aşı programları oluşturulacak. Aşılar, aşı takip sisteminden kontrol edildikten sonra poliklinikte yapılacak ve hastalara aşı kartları verilerek randevuları oluşturulacak. Ayrıca, risk altında olan meslek grupları ve Hepatit A ve B hastaları da aşılarını yaptırabilecek.

  • Silifke'de Otomobil Bijuteri Dükkanına Daldı
    12:50 Silifke'de Otomobil Bijuteri Dükkanına Daldı

    Mersin'in Silifke ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil, fren yerine gaza basılması sonucu bijuteri dükkanına daldı. Kazada ölen ya da yaralanan olmazken, iş yerinde ve araçta maddi hasar meydana geldi. Olay anı güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.


Advertisement