Başbakan Davutoğlu Eskişehir'de Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Başbakan Davutoğlu Eskişehir'de Açıklaması

Başbakan Davutoğlu Eskişehir\'de Açıklaması

"Bizim 12 yıllık iktidarımız döneminde birçok konuda ilklere imza atıldı.

07.12.2014 21:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 12 yıllık iktidarları döneminde birçok konuda ilklere imza attıklarını belirterek, "Fakat bütün bu büyük devrimlerin, sağlıkta, eğitimde değişik alanlarda yaptığımız devrimler neticesinde esas gerçekleştirdiğimiz, gerçekleştirmekle gurur duyduğumuz ve hiçbir zaman da kaybedilmesini arzu etmediğimiz devrim, öz güven devrimidir. İnsanımızın kendisine, şehrine, ülkesine, diğer vatandaşlara, kaderdaşlarına güven duyması" dedi.

Davutoğlu, Eskişehir Ticaret Odasının Rixos Otel'de düzenlenen vergi rekortmenleri ödül töreninde, kentin 2023 hedefini çizen şehirlerden biri olduğunu belirtti.

Eskişehir Ticaret Odasının kentin lokomotif kurumlarından olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Ama benim için Eskişehir Ticaret Odasının ayrı bir önemi var, şahsi bir geçmişim var. Benim nişanım Sare Hanım ile Eskişehir Ticaret Odası Salonu'nda yapılmıştı" diye konuştu.

Davutoğlu, her kentin vizyonu ve tarihi geçmişi açısından ayrı bir yeri olduğunu vurgulayarak, Eskişehir'i sembol değeri yüksek bir kent olarak niteledi.

Kentte kültürün harmanlandığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, yurt genelindeki tüm insan dokusunun şehre yansıdığını söyledi.

-"Büyük kültürel harman Eskişehir'de yaşamaya devam etsin"-

Davutoğlu, Eskişehir'de kültürel mirasın önemli birikiminin bulunduğunu dikkati çekerek, "Türk Dünyası Kültür Başkenti" düşüncesi geldiğinde buna en uygun şehirlerden birinin Eskişehir'in olduğunu düşündüklerini ve bunu desteklediklerini anlattı.

Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olması sebebiyle bu konudaki çalışmaların süreceğini kaydeden Davutoğlu, "İstiyoruz ki o büyük kültürel harman Eskişehir'de yaşamaya devam etsin, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılsın" diye konuştu.

Eskişehir'in istiklalin şehri olduğunu kaydeden Davutoğlu, "İstiklalimize emeği geçen herkes bizim bu anlamda mirasını devraldığımız o köklü tarihin en onurlu temsilcileridir" ifadesini kullandı.

Şehit ailelerine saygılarını ileten Davutoğlu, "Şehitlerimizin emaneti olan Cumhuriyetimizi de inşallah 100. yılında dünyada hak ettiği onurlu yere getirmeye kararlıyız" dedi.

-Öz güzen devrimi-

Ahmet Davutoğlu, tarihi birikim üzerinde geleceği inşa etmenin önemine değinerek, demokrasi çığırını Eskişehir'de başlatan Adnan Menderes ile Hasan Polatkan'ı rahmetle andı. Davutoğlu, "Bizler milli iradeyi temsil eden meşru iktidarlar isek ve bunun temeli demokrasi ise Hasan Polatkan'ın, Eskişehirli o yiğit insanın bunda büyük katkısı vardır" görüşünü bildirdi.

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bizim 12 yıllık iktidarımız döneminde birçok konuda ilklere imza atıldı. Sağlıkta eğitimde detaylarını vermeye bile gerek yok herkesin günlük hayatında bunlar var. En azından şunu söyleyebiliriz: 2001'de IMF'den borç için sıra bekleyen ve bir IMF memurunun talimatlarıyla ekonomisi şekillenen bir ülke olmaktan IMF'ye borcunu ödeyen bunun yanında 5 milyar dolar borç verebilen ve şu anda da IMF icra direktörlerinden birinin koltuğunda da eski hazine müsteşarımızın oturduğu bir ülke konumuna gelmek bile yeterli ipucu verebilir. Fakat bütün bu büyük devrimlerin, sağlıkta, eğitimde değişik alanlarda yaptığımız devrimler neticesinde esas gerçekleştirdiğimiz, gerçekleştirmekle gurur duyduğumuz ve hiçbir zaman da kaybedilmesini arzu etmediğimiz devrim öz güven devrimidir. İnsanımızın kendisine, şehrine, ülkesine, diğer vatandaşlara, kaderdaşlarına güven duyması."

-"Ankara'da oturarak ekonomiye yön verme devri bitti"-

Davutoğlu, bütün ülkeyi ilmik ilmik dokuyarak sahip olunan demokrasi ve ekonomik perspektifi pekiştirmeye, halka mal etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Siyasi istikrarın olmadığı yerde ekonomik istikrarın, ekonomik istikrarın olmadığı yerde siyasi istikrarın süremeyeceğini bildiren Davutoğlu, "90'lı yıllarda dünya ekonomisi büyürken ve genelde bir demokrasi yönünde trend varken Türkiye ekonomisi küçüldü ve Türk demokrasisi ciddi darbeler aldı. 2000'li yıllarda ise aksine dünya ekonomisi daralırken Türk ekonomisi büyüdü, Türk demokrasisi dünyada otoriterleşme eğilimi artarken derinleşti. Bunun kıymetini bilmek durumundayız. Bunun kıymetini bilirsek yerelden ulusala, ulusaldan küresele geçen her aktivitede ölçeğimizi büyütürüz" değerlendirmesini yaptı.

Davutoğlu, Eskişehirli işadamlarının üretken ve girişim kabiliyeti yüksek bir topluluk olduğunu söyleyerek "Beklediğimiz temel şey:  ölçeğinizi yüksek tutun. Siz ölçeğinizi yüksek tutarsanız Eskişehir güçlenir. Eskişehir ve diğer şehirlerimizde ölçekler büyürse Türkiye'nin ölçeği de büyür. Ankara'da oturarak planlar, projeler çizerek ekonomiye yön verme devri bitti. Her bir şehirde bu toplantılarla yeni perspektifler çizmek durumundayız" diye konuştu.

-Başkentleri birleştiren şehir-

Her gittiği ilde mutlaka işadamları ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek o ile biçilen geleceği paylaşmaya çalıştığını bildiren Davutoğlu, Eskişehir'e ilişkin, "Nasıl ülkeleri belirleyen temel faktör coğrafyaysa şehirleri de en çok etkileyen unsur coğrafyasıdır, mekanıdır. Eskişehir öyle bir coğrafyada kurulmuş ki bir şehrin gelişmesi için her şey var" ifadesini kullandı.

Anadolu'nun giriş kapısı Van'a Babüsselam dendiğini anımsatan Davutoğlu, bazı şehirlerin de kavşak şehirler niteliğiyle bütün merkezleri ve kapıları birbirine bağladığına işaret etti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Onlara ulaştığınızda diğer yerlere hatlarla bağlanır. Gururla ifade ediyorum özellikle yüksek hızlı trenin makası, harmanı eğer bütün tren hatlarını orta noktası bulunacaksa o Eskişehir'dir. Türkiye'nin, ulu topraklardaki milletimizin ilk başkenti Konya'dır. Osmanlı'nın başkenti İstanbul'dur. Cumhuriyetimizin başkenti Ankara'dır. Eskişehir bu üç başkenti birleştiren, başkentleri birleştiren şehirdir. Benim açımdan da doğduğum şehri yaşadığım ve aşık olduğum İstanbul'a ve bugün milli sorumlulukla görevi birleştiren, tabii gönlümün de birleştiği şehirdir. O bakımdan, Eskişehir'in neye ihtiyacı varsa hep birlikte bunu gerçekleştirmeye kararlıyız."

-Eskişehir'in 2071 perspektifi-

Bütün şehirlere her türlü hizmet götürmenin asli görevi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları dedi:

"Tabii seçimlerde kampanyalarda her bir vatandaşımızın kalbine girmeye, ona hitap etmeye çalışırız şimdi 2015 seçimleri öncesinde de bunu yapacağız. Her bir Eskişehirlinin kalbine girmeye çalışacağız ama seçim bittikten sonra ister bize oy versin ister vermesin, bütün şehirler bizim şehirlerimizdir, bütün vatandaşlarımız hizmet etmekten onur duyduğumuz eşit vatandaşlarımızdır."

Başbakan Davutoğlu, Eskişehir'in kavşak şehir karakteristiğini geliştirmeye devam edeceklerini bildirerek, kentin ulaşım ağına dikkati çekti.

Davutoğlu şunları belirtti:

"Bu noktada ulaşım Eskişehir'in kaderini etkileyen bir yapı. Ben 20 sene, 30 sene sonrasını, cumhuriyetimizin 100. yılında Eskişehir'i perspektif olarak zihnimizde canlandırabiliriz ama daha ötesini, 2053'ü, 2071'i düşündüğümüzde, zamanla bu şehirler neredeyse saat ölçeğinde birbirine yakınlaşacak. Şimdi bile iki saate indi bu şehirlere uzaklıkları ve Eskişehir bütün bu dinamizmin aktığı şehir haline gelecek. Kendimizi buna hazırlamalıyız. İstanbul ve Marmara'nın büyük ekonomik potansiyeli, Konya'nın çok derin coğrafyası ve Ankara'nın başşehir olma nitelikleri Eskişehir'in Türkiye içindeki konumunu dönüştürecek. O bakımdan, bütün Eskişehirli hemşehrilerimizin gelecek perspektifine bakarken bunları değerlendirmesinde büyük fayda var. Yeni projelerle güçlendirerek Eskişehir'in bu karakteristiğini muhafaza etmeliyiz."

-"Üçüncü üniversite talebini getirin"-

Eskişehir'in 2002 yılında 90 kilometre olan bölünmüş yolunun 304 kilometreye çıkarıldığını anımsatan Davutoğlu, kentin 828 milyon dolar ihracata ulaştığını değinerek, "Yeterli mi? Değil fakat bu Türkiye İhracatçılar Meclisinin rakamları. Eskişehir mahreçli, muhtemelen merkezi başka yerde olan şirketlerin katkılarına bakıldığında bu 2 milyar 200 milyon dolar civarında. Benim verilen rakamlar dışına çıkarak yaptığım kısmi tespitler en az 2 milyar dolarlık ama bu dahi az çünkü bu imkanlarla Eskişehir'in daha büyük hedeflere yürümesi mümkün" görüşünü bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, Eskişehir'deki Osmangazi ve Anadolu üniversitelerinde kendi dönemlerinde kurulan fakülte, enstitü, yüksekokul ve araştırma merkezlerini sayarak, bundan heyecan duyduğunu kaydetti.

Bunlara baktığında Eskişehir'in insan dokusunu zenginleştirecek güçlü bir altyapıya sahip olduğunu belirten Davutoğlu, "Üçüncü üniversite talebini de siz hazırlayın getirin, hep beraber bakarız inşallah" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Eskişehir'in kültürel harmanın muhafazası anlamında da çok önemli değişim geçirdiğini hatırlatarak, Odunpazarı'nın hayatiyetini sürdürmesini de takdir ettiğini söyledi.

Davutoğlu, son yıllarda Eskişehir'e Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 126 milyon fidan dikildiğini bildirerek, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin engellemesi için iklim geçişlerinin yaşandığı şehirlerin korunma altına alınması gerektiğini ifade etti.

Eskişehir gibi bir yanı geniş diğer yanı ise dar orman alanlarına sahip illerin orman kapasitesinin artmasının ülkenin çevre politikaları açısından elzem olduğunu dile getiren Davutoğlu, şehre dikilen 126 milyon fidanın ağaç haline geldiği günleri görmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Milli birliğin sembol şehirleri arasında Eskişehir'i de saydığını anımsatan Davutoğlu, Eskişehir'de Selçuklu döneminde kalma yerli nüfusun, hem Balkanlar ve Kafkaslar'dan hem de Kırım'dan gelen Tatar nüfusla harmanlandığını, bunun da birliği ortaya koyduğunu anlattı.

-Davutoğlu vergi rekortmenlerine ödüllerini verdi-

Davutoğlu'nun konuşmasının ardından Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından 2012-2013 yılı gelir vergisi ve kurumlar vergisi rekortmenlerine ödüllerinin verilmesine geçildi. Törende 30 sanayici ve tüccar ile 30 şirket altın, gümüş ve bronz plaket aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2012 ve 2013 yılı gelir vergisi rekortmenleri ile 2012 ve 2013 yılı kurumlar vergisi rekortmenlerinin "altın plaket"lerini verdi.

2012 ve 2013 yıllarında en fazla ihracatı yapan 3 firmanın da ödüllendirildiği törende, 50 yıldan fazla ETO üyeliği bulunanlara plaket takdim edildi.

Törende diğer ödüller de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Süleyman Soylu ve Beşir Atalay ile diğer ilgiler tarafından verildi.

Törenin ardından Başbakan Davutoğlu, sivil toplum kuruluş temsilcileriyle basına kapalı gerçekleştirilen yemekte bir araya geldi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Davutoğlu Eskişehir'de Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı
    08 Nis Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı

    27 Nisan'daki olağanüstü kongrede aday olmayacağını duyuran İYİ Parti lideri Akşener, makam odasındaki kişisel eşyalarını toplattı.

  • İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti
    08 Nis İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti

    İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinde siyaset üretmenin artık imkansız hale geldiğini söyleyerek istifa etti. Özlale, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi
    08 Nis Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun diyerek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada da huzurlu ve uyumlu bir meclis olacağımızı temenni ediyorum. Kayseri'de en çok kadın üyenin olduğu meclisiz' dedi.

  • Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu
    08 Nis Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu

    Senegal'de Müridi tarikatının renkli, aykırı ve mistik kolu Baye Fall topluluğu, giyimleri, yaşam tarzları ve kendilerini adadıkları felsefeleriyle ayrı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

  • Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu
    08 Nis Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu

    Sakarya'nın istihdamına büyük katkı sağlaması beklenen Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 200'ün üzerinde yatırımcı yer tahsisi için başvuru yaptı. Başvuru şartlarının ilan edilmesinin ardından 40 firmayla sözleşme seviyesine gelindi. Söğütlü OSB Yönetim Kurulu Başkanı, hedeflerinin ihracat oranlarını yükselterek cari açığı kapatmaya katkı sağlamak olduğunu belirtti.

  • Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı
    08 Nis Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı

    Sakarya'nın yeni karma Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü OSB için yapılan yer tahsis çağrısına 200'ün üzerinde yatırımcı başvuru yaptı. Söğütlü OSB'nin cazip özellikleri ve bölgenin ulaşım altyapısı, lojistik kolaylığı ve uygun arsa fiyatları yatırımcıları cezbetmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, sadece ihracat ve istihdam artışına katkı sağlayacak firmaları beklediklerini belirtti. Rant amaçlı başvurulara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 40 firma ile sözleşme yapılabilir seviyeye gelindiği açıklandı. Başvurular hala devam etmektedir.

  • Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi
    08 Nis Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi

    Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 87 yaşındaki Atik Yağmur, 40 yıldır yaptığı muhtarlık görevini Engin Kılıç'a devretti. Devir teslim törenine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı.

  • Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    08 Nis Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Köşk Belediye Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeni dönemin ilk olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri ve komisyon üyeleri seçimleri yapıldı.

  • HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı
    08 Nis HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı

    Asya merkezli finansal hizmetler devi HashKey Group, Bermuda'dan aldığı lisans ile kripto para piyasalarında küresel bir oyuncu olma yolunda. Şirket, HashKey Global adı verilen yeni bir kripto para borsası kurdu. Bermuda lisansı, HashKey'e launchpad, vadeli işlem ve kaldıraçlı ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterme imkânı tanıyor. HashKey Group İşletme Müdürü Livio Weng, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük lisanslı borsa kümelerinden birini kurmayı amaçladıklarını belirtti.

  • Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var
    08 Nis Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var

    İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı. Ancak Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyurdu. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen Akşener'in, yakın çevresiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

  • Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor
    08 Nis Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor

    Son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesine yoğun turist akını olurken, geçen sene Trabzon'u 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ettiği belirtildi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yeni turizm sezonunda beklentilerin geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kantarcı, ayrıca Trabzon Havalimanı'ndaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını ve bölgenin turizm potansiyelinin daha da yükseleceğini ifade etti. Turistlerin genellikle Trabzon'da konakladığını ve ardından bölgedeki diğer turistik yerleri ziyaret ettiklerini söyleyen Kantarcı, Uzungöl'deki turizmcilerin sıkıntılarının hala devam ettiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti
    08 Nis İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti

    İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bir tugay dışında tüm kara birliklerini geri çekti. Ancak, Gazze'nin orta kesiminde bulunan Nahal adlı tugay hala bölgede kalmaya devam edecek. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze çevresinde yeni güvenlik bölgeleri oluşturarak yeniden organize oldu ve istihbarata dayalı saldırılara odaklanacak. Askerlerin geri çekilmesinin siyasi baskıyla ilgili olmadığı belirtiliyor.


Advertisement