"Halep'i Bombalayan Birisi, İnsanlıktan Nasibini Almış Olamaz" - Son Dakika
Yerel

"Halep'i Bombalayan Birisi, İnsanlıktan Nasibini Almış Olamaz"

Başbakan Davutoğlu, "Halep'i bombalayan birisi, insanlıktan nasibini almış olamaz." dedi.

18.10.2014 23:36  Güncelleme: 23:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Halep'i bombalayan birisi, insanlıktan nasibini almış olamaz. Şam'ı bombalayan birisi insanlıktan nasibini alamaz. Bırakın kendi ülkesi olmasını, düşman ordusu dahi bunu yapamaz. İnsanlığı yok eder" dedi.

Davutoğlu, Amasya'da sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve belediye başkanlarıyla bir araya geldiği akşam yemeğinde, üniversitelerin kentlerden kopuk olmaması gerektiğine dikkati çekti.

Özellikle mimarlık bölümü öğrencilerinin Amasya gibi kentleri iyi incelemesi, bir yıllarını bu geleneğin çok iyi yaşatıldığı kentlerde geçirmesi gerektiğine vurgu yapan Davutoğlu, " Mardin'de, Urfa'da, Amasya'da, Bursa'da, Üsküp'te, Saraybosna'da geçirmesi lazım. İstanbul'un her bir mahallesini ve her bir mahallesinin tarihini kendi şahsi hayat geçmişi kadar bilmedikçe, Türkiye'de mimarlık yapmaması lazım, mimarlık mezunlarının" dedi.

Davutoğlu, belediye başkanlarının da yakın ekibiyle çok iyi korunmuş şehirleri ziyaret ederek, o şehirlerden ders alması gerektiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığında brifing alırken, Türkiye'de 22 milyon öğrenci olduğunun söylendiğini aktaran Davutoğlu, kendisinin ise "Herkes haddini bilse bu ülkede 77 milyon öğrenci var" dediğini ifade etti.

Dünyada herkesin öğrenci olduğunu belirten Davutoğlu, "Yeter ki hocalarımızı doğru seçelim. Şehircilik bakımından Amasya son derece iyi bir örnektir. İnşallah hep beraber Amasya'yı bu nitelikleri ile gelecek nesillere taşıyacak birikimi de sürdürmek durumundayız" diye konuştu.

-"Ferhat'ın rüyasını gerçekleştirip dağı delmek güzel de..."

Kentin çevre yolu ve "Ferhat tüneli" talebini bildiğini belirten Davutoğlu, belediye başkanı ile konuşurken bu tünelin Yeşilırmak'ı nasıl etkileyeceğini sorduğunu aktardı.

Davutoğlu, "Ferhat'ın rüyasını gerçekleştirip dağı delmek güzel de bir taraftan da ekolojik dengeyi korumak lazım. Aldığım bilgilerden, en azından teknik olarak bu hesaplamaların yapıldığı yönünde" dedi.

Amasya'nın kadim dokusunu korumak için çevre yolunun önemine de değinen Davutoğlu, yolun en geç 2016'da hizmete gireceği müjdesini verdi.

Davutoğlu, çevre yolunun trafiği rahatlatmasının yanı sıra çevre kirliliği üzerinden mimariye gelecek zararı kaldıracağı için de bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çevre yolunu fikrini desteklerken ve bir an önce bitmesi talimatını verirken, sadece şehir trafiğini rahatlatması açısından söylemedim. Şehrin dokusunun korunması da bununla ilgili olduğu için. Aynı şekilde hızlı tren. Samsun-Çorum-Amasya- Kırıkkale üzerinden güneye ve batıya inecek hızlı tren tamamlanacak. Bu da bugün gerek valimize, gerek belediye başkanımızı da söyledim; benim tahayyülümde Amasya bir müze şehir olmak durumunda. Kültürümüzün yaşaşan hangi unsurları varsa, Amasya'daki ev mimarisi, ev dizaynı, kıyafet kültürü ve diğer... Ama gönlüm ister ki Amasya'nın bütün bu Yeşilırmak üzerindeki her bir şeyi küçük butik müzelerle dokunsun ve bezensin ki bizim kültürümüzü tanımak isteyen herkes için Amasya sembol bir şehir olsun."

İngiltere'de sadece kitap satılan bir kasaba olduğunu anlatan Davutoğlu, "Amasya'da öyle bir müzeler şehri olsun ki bu topraklardaki kadim kültürü, milattan önce Hititlere kadar giden kadim kültürün her bir örneğini görmek isteyen Amasya'ya bir selam versin ve o örneği burada görsün yaşasın" dedi.

Çevre yolunun dışında da yeni Amasya'nın gelişmesi için gerekli şeylerin de ayrıca planlanarak yapılacağını ifade eden Davutoğlu, Amasya Üniversitesinin "şehir üniversitesi" olma kararına ise ayrıca sevindiğini söyledi.

Bunun çok doğru bir karar olduğunu dile getiren Davutoğlu, gerekirse güzel Amasya evlerinden bazılarının ise yüksek lisans, doktora öğrenimi için ayrılabileceğini söyledi.

-"Daha fazla irfanı şehrin sokakları verir..."

Bulunduğu şehirden kopuk bir üniversitenin düşünülemeyeceğini dile getiren Davutoğlu, çoğu öğrencinin öğrenim gördüğü şehri, kültürünü tanımadan o kentten ayrıldığını belirtti.

Davutoğlu, "İstanbul'da olup da İstanbul'un kadim semtlerini, Üsküdar'ı, Eyüp'ü, Fatih'i şöyle doyasıya gezmeden, üniversiteyi bitirip taşraya dönen öğrenciler biliriz. Emin olun, İstanbul, Konya, Mardin, Amasya... Herhangi üniversitenin vereceğinden daha fazla bilgiyi daha fazla irfanı şehrin sokakları verir" değerlendirmesini yaptı.

Sivil toplum kuruluşlarına, "Amasya'ya sahip çıkmalarını" isteyen Davutoğlu, "Sivil toplumun Amasya bilincinin önemli" olduğunu söyledi.

-"Halep bütün insanlığın şehridir..."

Bugünlerde bu konuların konuşulması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, Kurban Bayramı esnasında şehirlerin nasıl yangın yerine çevrildiğinin görüldüğünü anımsattı.

"Bir insanın şehre kıyması, insanlığın ortak vicdanına kıymasıdır" diyen Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ben ilişkilerimizin iyi olduğu dönemlerde, halkına zulmetmediği dönemlerde Beşar Esad'la yakın görüşmelerimiz oldu. Ne zaman biliyor musunuz? 'Yüreğimde sızıyla, bu zulme karşı büyük bir isyan hissettim ve ondan sonra bu zulmü yapan kişi bir daha hiçbir şekilde insanlık önüne çıkamaz' diyerek Esed'e mesafe koyma kararı verdim, Halep'i havadan bombaladığı zaman. Halep'i havadan bombalayan bir zalim, o şehre kıyan bir zalim, kendi şehri, ama sadece onun şehri değil, bizim şehrimiz. Sadece bizim şehrimiz değil, bütün insanlığın şehridir Halep. Halep'in her bir sokağını, bir sabah namazından güneş doğduktan sonra gezmiş ve her bir taşında bizden birşey görmüş, havada esen rüzgarda bizden birşey hissetmiş 'şehir ve medeniyet' diye insan irfanının inşa ettiği en güzel şehirlerden birinden ders almış biri olarak söylüyorum; Halep'i bombalayan birisi, insanlıktan nasibini almış olamaz. Şam'ı bombalayan birisi insanlıktan nasibini alamaz. Bırakın kendi ülkesi olmasını, düşman ordusu dahi bunu yapamaz. İnsanlığı yok eder."

İkinci Dünya Savaşı'nda büyük zulümler işlendiğini hatırlatan Davutoğlu, buna rağmen müttefik uçaklarına özellikle ABD'nin Heidelberg'i bombalamama talimatı verdiklerini söyledi.

Heidelberg'in Alman üniversitelerinin doğduğu yerlerden biri olduğunu işaret eden Davutoğlu, "Oradan ABD'ye üniversite aktarımı yapıldığı için...Bu vicdanı bile gösteremedi o kişi. Suriye'deki bu gelişmelerden sonra bu sefer vandallar, bu sefer Diyarbakır sokaklarını, Siirt, Mardin, Van sokaklarını ateşe boğmaya çalıştılar" diye konuştu.

Bunun hiçbir şeyle izah edilemeyeceğini bildiren Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bütün vicdanların buna isyan etmesi lazım. Hangi ideolojiye sahip olursanız olun. Bizi eleştirin, hükümetimizi eleştirin. Hatta hükümetimizin karşısında en sert tutuma sahip olun. Buna da dahi saygı gösteririm ama şehirlerimizi ateşe boğan bu vandallara eğer tolerans gösterirseniz, ona saygı göstermem. Bütün aydınların yek vücut olup seslenmesi lazımdı. Kürt aydınların, Türk aydınların, Arapların, kim olursa olsun herkesin, Sünnilerin, Alevilerin. Bu yıkmaya çalıştığınız şehirler, 'bizim şehirlerimiz' demesi lazım. Mardin'den sökülecek tek bir taş bizim yüreğimizden koparılan, kültürel anlamda, bir atar damar gibidir. Ama televizyonlarda kayıtsız şekilde seyrettiler, şimdi bir daha bu olaylar olmasın diye alınabilecek bazı tedbirler ki bunların hepsini gerekçeleri ile izah ettim, bunları tenkit etmeye çalışıyorlar. Şehirlerimizi koruyacağız, ama bunu koruyacak olan şey polisiye tedbirler ya da devlet gücü değildir. Şehirleri gerçek anlamda koruyacak kolan o şehir halkının o şehirlere sahip çıkmasıdır."

Davutoğlu, herbir Mardinli, Diyarbakırlı, Vanlı'nın kendi şehrine sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, burada yaşayanların kendi şehirlerine sahip çıkmadıkları takdirde tarih önünde vebal altında kalacaklarını bildirdi.

Bu şehirlerin kendilerine tarihi emanet olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ne olursa olsun onları koruyacak tedbirleri alacaklarını söyledi.

Davutoğlu, "Amasya, bu anlamda kültürümüzün sürekliliğini temsil eden bir şehir olarak inşallah gelecek nesillere en iyi şekilde taşınacak. Amasya'yı ne kadar iyi korursak, aslında kendi kültürümüzün sürekliliğini de koruruz. Ferhat ile Şirin arasındaki muhabbet neyse, bizim de şehirlerimizin herbiriyle aramızdaki muhabbet odur" diyerek sözlerini tamamladı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Halep'i Bombalayan Birisi, İnsanlıktan Nasibini Almış Olamaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement