Başbakan Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Açıklaması

Başbakan Davutoğlu Açıklaması

''Türkiye'de yeteri kadar toprak var. Biz herhangi bir toprak peşinde değiliz ama güvenli bölge peşindeyiz.

18.10.2014 02:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Türkiye'de yeteri kadar toprak var. Biz herhangi bir toprak peşinde değiliz ama güvenli bölge peşindeyiz. Çünkü orada o insanların kendi yurtlarında kalmalarını istiyoruz. "Ne yapılıyor burada biliyor musunuz? Etnik kıyım yapılıyor. Beşar Esed bilerek yapıyor bunu" dedi.

Davutoğlu, Kanal 7'de canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Güvenli bölgeyi "tampon bölge" diye çevirdiklerini belirten Davutoğlu, "PYD de bunu yapıyor, tampon bölge hani askeri bir tabir... Türkiye'de yeteri kadar toprak var. Biz herhangi bir toprak peşinde değiliz ama güvenli bölge peşindeyiz. Çünkü orada o insanların kendi yurtlarında kalmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Etnik kıyım yapılıyor"

"Ne yapılıyor burada biliyor musunuz? Etnik kıyım yapılıyor. Beşar Esed bilerek yapıyor bunu" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Önce Arapları üzerimize doğru sürdü, bize gelen Arap ve Türkmenler, o bölgedeki nüfus itibariyle toplam 1,5 milyon, zaten yüzde 10'a yakın bir nüfus, yani bize gelen. Yüzde 10-15 de Lübnan'a gitti. Suriye halkının yüzde 20-25'i fiilen sürüldü. Şimdi de Kürtler'i bize sürerek, aslında bir etnik kıyım yapıyor. IŞİD üzerinden kendisi de demografik yapıyı değiştirmeye çalışıyorlar. Biz bunu istemiyoruz."

Kobani'nin Kürt yoğunluklu şehir olduğunu belirten Davutoğlu, "Kürtler kalsınlar, Kobani bir Kürt şehridir. İster Ayn el Arap deyin, Araplar'a sorsanız, ister Kobani deyin, ister başka bir isim deyin, Kürtler'in şehridir. O, daha çok Kürt yoğunluklu bir şehir. Fakat Tel Abyad da Arap yoğunluklu, Çobanbey de Türkmen yoğunluklu. Bunların hepsinin bulunduğu yerde kalması, hepsinin de güvendiği bölgede olmasını isteriz" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun Kobani cevabı

Başbakan Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben bunları sayarken, Konya'daki ilçeleri, bir keresinde mitingte ezbere saydığımda 'acaba nereyi aksatacak diye korktuk' dedi bir arkadaşım. Şu ki ben orayı avucumun içi gibi bilmeden, Konya'da siyaset yapmam. Suriye'yi derseniz şu anda gözümün önünde harita var, tek tek ilçe ilçe dolaştırayım. Şimdi dünkü programda Kılıçdaroğlu'na soruyorlar, 'Kobani nerede?' diye. Cevabını ibret-i alem için bir dinleyin Allah aşkına:  'Bizim sınırda bir yer, Suriye'nin içinde, çatışmalar da oluyor galiba' bu alfabe düzeyinde bir zihin, alfabe düzeyinde. Yani bunu benim 8-10 yaşındaki torunuma sorsanız, çok daha detaylı, Suriye ile ilgili hergün bana hesap soruyor çünkü, 'dede niye  çocuklar ölüyor' diye. Bu mantıkla, Zeytindağı romanını okumuş, oradan birşeyler öğrenmiş ama bir romanla bir dünya keşfedilmez . Yine de ben bunu hayra alamet görüyorum, en azından kitap sevgisini tanımaya başlıyorlar. Bari Meclis Başkanına kitap fırlatmadan önce bir kitap şeyi almış ama bunlar lise çağında okunmuş bitmiş olması gereken şeyler. Ortadoğu'yu da o yolla tanıyacaksa, çok eksik tanır."

"Biz bu toprakları koruruz"

Bir haftadır özellikle Amerikan basınında ve Alman basınının da bir kısmında, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiği yönünde haberlerin yer aldığının hatırlatılarak, bunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada oyunun detayları çıkıyor, alın o Alman basınını, vurun Kılıçdaroğlu'na. Alın Kılıçdaroğlu'nun söylediğini, vurun Selahattin Demirtaş'a, Selahattin Demirtaş'ı da Amerikan basınına. Fiili vurun demiyorum ama zihinlerini çarpıştırın ortada bir şey çıkıyor. 'Bütün bu işin sorumlusu Türkiye.' Hadi onlar onu söyler de, içeridekiler buna nasıl alet olursunuz, hangi vicdanla  bunu söylersiniz? Dağlıca'ya dönük Silahlı Kuvvetlerimizin Türkiye sınır hattı üzerinde yaptığı hava saldırısı ben Bakanlar Kurulundayken, bilgim dahilimde yapılandır ve mesaja açıktır. Bize dönük olarak, ki o gün doçkalarla bir taciz ateşi yapıldı... Hiçbir şey karşılıksız kalmaz, biz bu toprakları koruruz. Bunun da Kobani ile hiçbir alakası yok. Mahsus bir saptırmayla onu Kobani'yle irtibatlandırıyor. Buradaki şey şu, oyunu biz ilk defa görmüyoruz. Öyle bir uluslararası psikolojik baskı ortamı oluşturacaklar ki, biz diyoruz ki oyunun sonunu konuşalım, ondan sonra yapalım, şimdiden bizi bir şeye angaje etme çabası. O uluslararası baskılar.. Bizim sinirlerimiz sağlam. Konuşuruz, ittifak ilişkisiyle herşeyi konuşuruz. Kobani'ye her türlü yardımı yaparız. IŞİD'i engellemek için her şeyi yaparız,  ama bütün bu oyun sahasını, bir santrancın her bir hamlesine vakıf olacak şekilde görmedikçe, benim şuradan şu taşı şuraya oynatmamı isteyemezsin. Burada bizim tam da bu oyun görmemiz açısından, niye orada çıkan bir husus bir haber, bir Alman basınında, Avrupa basınında bir anda PYD tarafından satın alınıyor.  PYD, HDP'ye ihale ediyor. HDP sokaklara ihale ediyor. Sokaklara çıkılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı da 'çıkın sokaklara' diyor, 'HDP ile birlikte."

"Kürtler'in devleti Türkiye Cumhuriyeti"

Genelkurmay Başkanı ile dün biraraya geldiğini anlatan Davutoğlu, "Çok çarpıcı bir şey söyleyeyim. Bana bir Türk askerinin güya, son derece laubali bir kıyafette görünen bir Türk asker, IŞİD'lilerle birlikte bir tankın önünde çekilmiş bir resmi diye... Bunu da Batı basını alıyor ve yayınlıyor, sonra da tekrar Türk basınına geçiyor. Jandarma kriminoloji ve bütün kriminolojiden geçirdik, fotomontaj çok açık. Zaten baktığınızda bir şeye de ihtiyaç yok. O kıyafet yine benzer bir şey, Türk askeriyle ilgili 2008'den beri kullanılmayan bir kıyafetli bir askeri gösteriyor ve bir ithamda bulunuyor. Bütün bunlar ne kadar çirkin bir oyunun oynanmakta olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Suriye'den, Suriye'deki halk kesiminden kendilerini uzaklaştıracak her şeye karşı olduklarını ifade eden Davutoğlu, onların her kesimine de sahip çıkacaklarını söyledi.

Davutoğlu, "Yine ifade ettiğim için bana sorduklarında 'peki Kürtleri kim koruyacak, Kürtler'in devleti nerede?' Kürtler'in devleti Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Bunun da gereğini yaparız ama herhangi bir Avrupa veya Amerikan basını bize Türkiye'deki herhangi bir halka bizden daha şefkatli olamaz" ifadelerini kullandı.

"Bizim performansımızı seçimler ölçer"

Başbakanlık görevini aldığından bu yana bir performans ölçümü, yeni bir anket ölçümü yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, ilk ay içinde birkaç anket geldiği, tekrar yaptıracaklarını söyledi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yani hükümet kurulmasından sonraki şey, yüzde 52 civarında. Bu, parti olarak geldiğimiz en üst nokta. Cumhurbaşkanlığı seçimi yüzde 52, referandum yüzde 58 ama orada iki adaylı, üç cumhurbaşkanı adayı. Tabi cumhurbaşkanımızın şahsi ağırlığı malum. Referandum da evet ya da hayır gibi çıkan bir şey. Çok alternatifli parti şeyinde partimizin ulaştğı en üst nokta. Tabii bu nihayet halkın teveccühüdür. Biz bunu kazanmak için çaba sarf ederiz. Bizim performansımızı seçimler ölçer. Ben performans iyidir, kötü gibi bir değerlendirme yapmam ama yaptığım tek şey bütün gücümü, performansımı, taşıdığım ağır sorumluluğun hakkını yerine getirmek için devreye sokmak. Onun ötesi Allah kerim, Allah rahim, millet kerim. Onlar tatbik eder, sonu hayır olur."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • suriyeli istemiyoruz: arkadaş ülkemizde han suriyelileri istemiyoruz halk istemiyor bu akp hükümetin sonu ollcak daha anlamadınızmı halk iyice soğmaya başladı bu suriyelilerin yüzüne halk istemiyor küstah bir toplum halkın icinden cıkarın bu pıslikleri 0 0 Yanıtla

Advertisement